VIDEO: Preminuo čovek koji je 70 godina živeo u "gvozdenim plućima"

Pol Aleksander, čovek koji je više od sedamdeset godina proveo u takozvanim gvozdenim plućima, preminuo je ove nedelje.
Aleksander iz Teksasa, koji je u šestoj godini života oboleo od dečje paralize, jedan je od retkih slučajeva kod kojih je ta bolest izazvala potpunu nepokretnost od vrata naniže. 
 
Iako su njegova pluća bila zdrava, pošto njegovi grudni mišići i dijafragma nisu funkcionisali, nije mogao samostalno da diše. U to vreme jedino rešenje bila su takozvana "gvozdena pluća" - mehanički respirator.
Aleksander je sedam decenija proveo u tom starinskom uređaju, koji je mogao da napušta samo na nekoliko minuta i to zahvaljujući tehnici disanja koju je sam naučio, koristeći mišiće grla, kako bi doveo vazduh do pluća. 
 
Gvozdena pluća nisu ga sprečila da postigne velike uspehe - studirao je pravo, a 1984. godine postao je advokat. Pet godina je pisao svoju autobiografiju "Tri minuta za psa: Moj život sa čeličnim plućima", tako što je olovkom u ustima kucao na tastaturi. 
Nedavno je napravio nalog na Tiktoku, gde je pratiocima opisivao kako izgleda život sa čeličnim plućima.
 
 
Nadživeo je oba svoja roditelja i brata, pa čak i svoja prva pluća koja su se pokvarila 2015. godine.
  • VVV

    14.03.2024 10:52
    Uh
    Kad mislim da mi je teško i setim se ovog čoveka bude me sramota.
  • ja

    13.03.2024 17:18
    Na mene ovo deluje veoma uznemiravajuće, ovako sputan biti ceo život, uf. Svaka čast šta je ovaj čovek sve uspeo da postigne.
  • Sc

    13.03.2024 12:52
    Inspirativna priča o neodustajanju.
    Bravo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.