Saveti gastroenterologa nakon prejedanja: "Kakva soda bikarbona, čoveče?!"

Gastroenterolog dr Vojislav Perišić savetuje da protiv povišene kiseline u želucu jedemo pet izbalansiranih malih obroka, pijemo čajeve od kantariona i nane i uzimamo lekove koji imaju duži efekat.
Saveti gastroenterologa nakon prejedanja: "Kakva soda bikarbona, čoveče?!"
Foto: Pixabay (ilustracija)
Budući da se ovih dana tokom božićnih praznika konzumira malo jača i kaloričnija hrana, mnogi ljudi imaju problem sa bolom i mučninom u želucu.
 
Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić  upozorio je da soda bikarbona nije lek za povišenu kiselinu, piše Nova. rs.
Doktor Perišić objašnjava da uzimanje sode bikarbone nije efikasna metoda "lečenja" i da dugoročno ne rešava probleme.
 
"Problem se time rešava trenutno, sve dok dejstvo ne prođe", kazao je on.
 
Umesto sode bikarbone, Perišić je dao smernice ukoliko nam određena hrana stvara povišenu kiselinu.
Kako smanjiti bol u želucu?
 
"Stari je trik, pojedete pa vam nešto ne odgovara, pa uzmete pilulu protiv kiseline. Ako vam bude bolje posle 45 minuta, to je kiselina. Kakva soda bikarbona, čoveče?! Ona neutralizuje kiselinu na pola sata, i gotovo je dejstvo, nema ga. Moraju se uzimati lekovi koji imaju prolongirani efekat, soda bikarbona je princip - drži vodu dok majstori odu", rekao je dr Perišić.
 
On kaže da postoje i takozvano stanje "tihe kiseline" gde se verovatno ne oseća gorušica, ali postoji mučnina.
 
"Tada je najbolje da pijete čaj: pre doručka šolju čaja od kantariona (jedino on sadrži jedinjenje koje oblaže sluzokožu želuca), a posle doručka čaj od nane. Dobro bi bilo da tokom dana popijete ukupno oko 4 do 5 šolja čaja od nane", savet je doktora Perišića.
 
Evo šta treba da jedete i pijete ukoliko osećate bol u želucu nakon jake praznične trpeze.
 
"Bez kisele vode sa mehurićima, ona će napraviti problem", rekao je doktor.
 
On je kazao da bi obroke trebalo rasporediti tokom dana i obratiti pažnju na nekoliko namirnica.
 
"Pet malih obroka dnevno, sa malo masnoća. Jedite lake ugljene hidrate, pire od krompira i šargarepe, napravite pire od jabuke, pa pojedite bananu. Barenu piletinu isto jedite, ona je odlična mada nema masnoće koja će nas ‘obradovati’ kada je svarimo", rekao je doktor.
 
On kaže i da je luk u tim slučajevima može biti hranljiv jer ima kvercetin.
 
"Božja je namirnica. Moja pokojna majka ga je sekla na pola, pa da pocrni na plotni, pa ga je tako ubacivala u supu, znala je koliko je to zdravo", dodao je dr Perišić.

Ukoliko problem sa kiselinom u želucu dugo traje, osobe koje osećaju kiselinu i mučninu uvek treba da se jave svom lekaru.

OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
  • Mihajlo

    10.01.2025 12:01
    Soda boza
    Soda bikarbona je odlican za trenutno resavanje kiseline. Ne valja je cesto konzumirati jer utice i na zdravu floru u probavi.
  • Stari Grad

    09.01.2025 04:51
    Pet malih obroka punih ugljenih hidrata bez masnoce po ceo dan da jedete je odlican savet ukoliko zelite da skratite sebi zivotni vek, stresirate digestivni sistem 24/7 i da non stop budete naduvani i bez energije. U suprotnom jedite jedan veliki obrok na dan pun zasicenih masti i proteina.
  • leka

    08.01.2025 14:49
    Jedi ti pire od jabuka ja neću. Jednom se živi pa bolje kraće kao čovek nego duže kao koza.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Važnost joda za zdravlje

Jod je esencijalan mineral koji igra važnu ulogu u zdravlju, a njegov nedostatak može da izazove zdravstvene probleme.

U kakvoj su vezi noćna apneja i sir?

Nedavno istraživanje otkrilo je da konzumacija sira može smanjiti verovatnoću razvoja apneje u snu, ozbiljnog zdravstvenog stanja koje ometa disanje tokom spavanja.

Stručnjaci: Potrebna nova definicija gojaznosti

Izveštaj svetskih stručnjaka navodi da postoji opasnost da se previše ljudi pogrešno dijagnostikuje kao gojazno, pa bi trebalo da se koristi tačnija i detaljnija definicija, objavio je BBC.