Prvi simptomi raka prostate se javljaju posle metastaza

Rak prostate je najčešći karcinom kod muškaraca i čini oko 15 odsto svih malignih bolesti. Jedini način da se ova bolest otkrije na vreme su preventivni pregledi, jer se često prvi simptomi bolesti javljaju tek kada dođe do metastaze na kostima.

Rak prostate je najčešći karcinom kod muškaraca i čini oko 15 odsto svih malignih bolesti. Jedini način da se ova bolest otkrije na vreme su preventivni pregledi, jer se često prvi simptomi bolesti javljaju tek kada dođe do metastaze na kostima.

- Sa današnjim savremenim metodama možemo potpuno da izlečimo muškarce kod kojih bolest dijagnostikujemo u ranoj fazi - kaže načelnik polikliničko-dijagnostičke službe Klinike za urologiju Kliničkog centra SrbijeAleksandar Vuksanović. - Nažalost, kod nas i dalje veliki broj muškaraca kod urologa dođe kada je bolest lokalno uznapredovala ili kada postoji metastaza. Ipak i u odmaklim stadijumima se ovaj kracinom može dobro lečiti i kontrolisati, i može se omogućiti ne samo produženje već i dobar kvalitet života.

Savremenim metodama dijagnostike i lečenja kancera prostate bila je posvećena čitava sesija Evropskog sastanka Jugoistočne Evrope, nedavno održanog u Beogradu. Osnova lečenja, bez obzira na stadijum u kojem se otkrije bolest, svakako je hirurgija.

Pacijentima sa dijagnostikovanim karcinomom prostate prvi tretman je hirurgija: operacija vađenja prostate, semenih kesica, limfnih žlezda. U ranom stadijumu bolesti moguća je i radikalna zračna terapija, a ako je rak otkriven kada je već bolest odmakla, koriste se druge vrste terapije.

- Danas u toj fazi bolesti koristimo savremenu hormonalnu i hemoterapiju, i na sastanku su između ostalog predstavljeni značajni iskoraci u novim modalitetima ove dve terapije - objašnjava Vuksanović. - Hormonska terapija je veoma važna jer se njome praktično blokira testosteron i usporava tok bolesti.

O prevenciji bolesti ne može se govoriti u pravom smislu reči, jer je do sada dokazano jedino da likopen, kojeg ima u termički obrađenom paradajzu, ima povoljno dejstvo u sprečavanju maligne bolesti prostate. S druge strane, muškarci koji su u porodici imali slučajeve raka prostate, trebalo bi da idu češće na preventivne preglede.

Iako nije ni na koji način povezana sa malignim oboljenjem, dr Vuksanović naglašava važnost benignog uvećanja prostate za ranu dijagnostiku raka prostate. Jer, uvećana prostata daje simptome koji najčešće dovode muškarce prvi put kod urologa: otežano učestalo mokrenje, ustajanje noću, smanjenje jačine mlaza, mokrenje u kapima, naprezanje pri mokrenju. Prostata počinje da se uvećava već posle 35. godine muškarca. Iako su simptomi na početku obično blagi, kada pacijent počne da ustaje noću da bi išao u toalet, javljaju se urologu zbog tegoba.

- Gotovo polovina muškaraca starijih od 50 godina ima simptome benignog uvećanja prostate - pojašnjava dr Vuksanović. - Kako danas muškarci češće zbog tegoba izazvanih benignim uvećanjem prostate dolaze kod urologa, veće su i šanse da im se na rutinskom pregledu otkrije karcionom prostate, ako je prisutan. Zato bi muškarci čim osete prve smetnje na urinarnom traktu trebalo da posete urologa. Ako nemaju simptome, na prvi preventivni pregled treba da dođu u pedesetoj godini, a kasnije periodično, prema proceni urologa.

Tumor marker PSA (prostata specifični antigen) je nezaobilazan pri postavljanju dijagnoze, ali i kasnije za praćenje efekata terapije kod pacijenata sa karcionom prostate - pojašnjava prof. Aleksandar Vuksanović. - Ali, apelujem da se tumačenje rezultata PSA prepusti lekarima. Nije ista vrednost PSA preporučljiva za muškarca od 40 godina i onog od 80.

Oko 250.000 novih slučajeva raka prostate registruje se godišnje u svetu. U Srbiji se godišnje otkrije oko 1.250 novih slučajeva, a 850 obolelih umre. Najizraženiji faktor rizika su godine, jer 75 odsto novih slučajeva karcinoma javlja se kod muškaraca starijih od 65 godina. U oko pet do 10 odsto slučajeva utvrđena je povezanost sa porodičnom predispozicijom za bolest. Kao jedan od faktora rizika za pojavu malignog tumora prostate navodi se i ishrana u kojoj ima previše masnoća.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).