Četiri najbolja saveta za detoksikaciju

Detoksikacija organizma može se provesti na puno načina, a mi vam predstavljamo najučinkovitije: post, biljne čajeve, detoks dijetu i saunu, a vi odaberite onaj način koji je najbolji za vas.
Detoksikacija organizma može se provesti na puno načina, a mi vam predstavljamo najučinkovitije: post, biljne čajeve, detoks dijetu i saunu, a vi odaberite onaj način koji je najbolji za vas.

Detoksikacija je proces čišćenja organizma od toksina koji slabe imunitet i povećavaju verovatnoću obolevanja, a praktikovanje detoksikacije dvaput godišnje ne samo da je preporučljivo, već je postalo gotovo nužno.

Većina ljudi, naime, jede hranu punu pesticida i hormona, previše mesa, šećera i ostalih prerađenih namirnica, živi u zagađenoj okolini, udiše zagađeni zrak, puši i pije, a toksini se u telu neminovno gomilaju.

U čišćenju toksina prvenstveno učestvuju bubrezi, jetra i creva, pa im je povremeno potrebno priuštiti oporavak, ali detoksikacija je dobra i za mentalno zdravlje jer smanjuje teskobe i posledice prekomernog stresa.

Simptomi viška toksina u organizmu mogu biti i: glavobolja, problemi s kožom, zadah i neugodan miris tela, kandida, mlitavost, slabo pamćenje, nadutost trbuha i gasovi, loša probava, debljanje ili prekomerno mršavljenje, zatvor, prerano starenje te različite bolesti. Sve počinje sa ishranom. Biljni čajevi se odavno koriste za lečenje, čišćenje i poboljšanje rada organizma.

"Pre detoksikacije nije loše jedan dan postiti, odnosno piti samo vodu i biljne čajeve", kaže Svetlana Pasarić, stručnjak za alternativnu medicinu.

"Osnovni principi svake detoks dijete su sledeći: ishrana treba da bude bazirana na jednostavno pripremljenoj hrani, i to sirovom voću i povrću, sokovima od svežeg ribanog ili pasiranog voća i povrća, toplim supama od povrća, povrća kuvanom na pari ili u vodi ili kratko dinstanom na malo nerafiniranog ulja. Salate začinite limunovim sokom i maslinovim uljem, izbegavajte so, biber i druge jake začine, a dopuštene su lekovite začinske trave. U supama, sokovima, čajevima i čistoj vodi tokom detoksikacije potrebno je dnevno uneti oko tri litre tečnosti. Od čajeva se preporučuju kopriva, breza i maslačak. Kako smo ipak navikli na krutu hranu i kako se od voća i povrća brzo ogladni, tokom detoksikacije možete jesti žitarice poput prosa, ječma i integralnog pirinča. Izbegavajte belančevine, naročito meso, te ga zamenite nemasnim jogurtima ili proizvodima od soje. Izbegavajte i kafu, alkohol, čokoladu, rafinirana ulja, beli šećer, glatko brašno, testeninu, pirinač, krompir, soju, margarin i prerađenu hranu, sir te ograničite mlečne proizvode, a ako je moguće koristite organski uzgojenu hranu", kaže Svetlana Pasarić

Osim posta vodom, vrlo je učinkovit i post sokovima

Post je najbrži, najjednostavniji i besplatan način čišćenja tela, a toliko je moćan da ga skoro sve religiozne tradicije sveta preporučuju za duhovno i fizičko pročišćenje. Osim posta vodom, vrlo je učinkovit i post sokovima koji se provodi tako da se umesto hrane uzimaju samo sveži sokovi pripremljeni kod kuće i čista voda.

"Takav post može trajati od jednog do tri dana. Post sa sokovima i biljnim čajevima može se koristiti i kao terapija za ozbiljne bolesti poput raka i tada post može trajati više dana, ali potreban je nadzor doktora, pa se ne preporučuje trudnicama, dojiljama, ljudima sa poremećajem u ishrani i starim osobama", kaže Svetlana Pasarić.

Biljni čajevi se odavno koriste za lečenje, čišćenje i poboljšanje rada organizma, a za njihovu se pripremu najčešće koriste sledeće biljke: sikavica je odlična za jetru, čičkov koren nežno čisti jetru i krv, štavelj poboljšava apsorpciju hranjivih materija, maslačak čisti kožu i ima svojstva diuretika, crveni koren stimuliše rad limfnih čvorova, đumbir poboljšava cirkulaciju i varenje, kora glatkog bresta reguliše PH itd.

Sauna čisti i pomlađuje kožu

Sauna čisti i pomlađuje ceo organizam, poboljšava cirkulaciju i potiče izbacivanje toksina. Ako razmišljate o čišćenju organizma, nemojte zaboraviti saunu, koja predstavlja jednostavan, jeftin i ugodan način čišćenja od toksina. Sauna pomaže u otpuštanju stresa, čisti i pomlađuje kožu i celi organizam, poboljšava cirkulaciju, efikasna je kod mršavljenja, podstiče izbacivanje toksina iz tela, poboljšava elastičnost arterija, pomaže kod visokog pritiska, bolesti srca i krvnih žila, artritisa, alergija, kao i kožnih bolesti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.