Radi se o oznakama na pakovanju hrane koje kroz boje i slova kupcu pokazuju nutritivnu vrednost proizvoda – od najzdravijeg tamnozelenog "A", do najmanje zdravog crvenog "E.
Tu informaciju je evroposlanicima iznela kandidatkinja za evropskkog komesara za zdravlje i sigurnost hrane Stela Kirijakides na saslušanju u Odboru Evropskog parlamenta za zaštitu okoline, zdravlje i sigurnost hrane. Prema njenim rečima, istraživanja pokazuju da građani žele da imaju tu vrstu informacije i da će krajem 2019. komisija objaviti studiju o nutritivnim oznakama.
Sistem "Nutriscore" se na dobrovoljnoj osnovi upotrebljava u Francuskoj, Belgiji i Španiji, a još nekoliko zemalja čeka odluku Evropske komisije.
Nutritivna vrednost hrane ili pića se izračunava uzimajući u obzir odnos sastojaka koje bi trebalo manje konzumirati (kalorije, zasićene masti, šećer, so) i onih koje su zdravije (vlakna, belančevine, orašasti plodovi, voće i povrće), putem algoritma koji su razvili nezavisni stručnjaci.
OGLASI RADNO MESTO! Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar