Autor: RSE

Život
09.04.2020.
18:08
Dok ne bude vakcine protiv virusa korona život neće biti normalan, kaže za RSE profesor dr Andrej Trampuz, direktor laboratorije za istraživanje infektivnih bolesti na "Charité – Universitätsmedizin" u Berlinu, jednoj od najvećih univerzitetskih bolnica u Evropi.
  • Ko zna

    09.04.2020 23:45
    @Bns
    I mi smo imali istu situaciju u kuci i jos gomila njih oko nas. Ono nije bio grip, jer grip traje od 3 do 7 dana. Nismo prvi put bili bolesni, a nije prvi put ni da imam temperaturu preko 39. Mi smo se zalili na bolove u predelu bubrega i gusenje uz temperaturu, povracanje, malaksalost, proliv, produktivni kasalj i sekret iz nosa, izgubljena cula ukusa i mirisa... Mene je skoro izbacila iz hitne, imaju neki aparat za merenje rada pluca i je rekao 98-99%, a ja nisam mogla duboko da udahnem. U decijoj bolnici sprdali su se sa nama kada smo pitali da nije virus iz Kine stigao do nas. Rekli su nam da ce korona propasti ako dodje ovde.
  • /

    09.04.2020 20:44
    Iako nam naša država predstavlja da uspešnost borbe sa pandemijom zavisi od našeg samozatočeništva tokom dve po dve nedelje, sve zavisi od toka pandemije i u okolnim državama, EU, ... ostalim kontinentima).
    Samo nikako da shvatim da li kolektivni imunitet koji treba da štiti populaciju (fragilne, stare, koji su rizični za teške oblike infekcije) dok ne stigne vakcina, se stvara brže ili sporije uz ovakve mere izolacije.
  • mrva

    09.04.2020 20:30
    ako je normalan zivot ovo sto smo do sada (pre korone) imali... nikakav gubitak.
    truli kapitalizam, rast klasnih razlika, dalje bogaćenje bogatih, tlačenje siromašnih, sveopšta mržnja, rad do groba, obespravljen radnik, globalne tenzije, pretnje i ratovi, terorizam, seča šuma, istrebljivanje životinjskih vrsta, zagađivanje mora okeana i atmosfere, poremećeni sistemi vrednosti, odsustvo ljubavi među najbližima, u porodici pa čak i prema sebi, stres i nezadovoljstvo na ličnom planu...
    korona je, na kratko, ugrozila jednu iluziju koju zivi 99% ljudi. ali vratice se sve na staro jer covecanstvo nije na visem evolutivnom stadijumu za bolje.
  • Bns

    09.04.2020 20:27
    @Maja
    Majo, pitate na osnobu cega tvrdim. Tvrdim na osnovu simptoma i samog toka bolesti. Potpuno neobično i sasvim drugačije, nego ikada pre. Trajalo je duže od obicnog gripa. Organizam je strasno iscrpljen. Virulentnost je bila visoka, jer se jednog dana u celom vrticu pojavilo samo 5% dece. Odjednom.
    Ja sam izgubila čulo culo ujksa, suv kasalj, zapusen nos, visoka temperatura makar 10 dana, proliv,....
    Za decu - ispostavilo se da i deca od kovida obolevaju.
    Kako znam da nije svinjski grip? Ne znam. Niko me nije testirao.
    Zato cekam test na antitela da proverim je li to bio kovid.
  • Konstantin

    09.04.2020 20:17
    covid-19
    "Ocenjuje da je smrtnost u Nemačkoj najniža zahvaljujući kvalitetnom zdravstvenom sistemu koji ima sve potrebne kapacitete"

    E NEĆEŠ MAJCI DA DOLAZIŠ U SRBIJU! Mnogo te poštujem, ali u lice sam mu rekao da medicinske sestre ostaju u Srbiji!
  • Vladimir

    09.04.2020 20:07
    Antitela ili antiteza
    @Antitela
    Još uvek ne postoji pouzdan test na antitela, tek su ušli u klinička ispitivanja.
  • Maja

    09.04.2020 19:28
    H1N1
    @Bns
    Na osnovu cega mozete to tvrditi? Da li ste culi za grip npr? U tom periodu je i moje dete bilo bolesno, temperatura je danima bila 40 i nisam mogla da je spustim. Osam dana je trajalo, ali ja se nisam razbolela. U vrticu su sva deca redom bila bolesna i to sa visokom temperaturom, sto bas i nije karakteristika Covid 19 infekcije zar ne? Taj virus koji je bukvalno pokosio decu u vrticu u roku od nedelju dana zove se grip, a sa obzirom da je ove sezone bio aktivan i onaj H1N1 (nekada svinjski grip), pre ce biti da ste to prelezali, a ne koronu.
  • commie

    09.04.2020 19:28
    Zato što ne možemo da izdržimo dve nedelje u totalnom karantinu razvući ćemo ovo mučenje na celu godinu... Pa i tim kapitalistima bi odgovaralo da sve stane, rešimo se virusa i nastavimo dalje.
    Ako najmoćnije ekonomije u istoriji nisu u stanju da pauziraju 15 dana onda i treba da propadnu. Da smo to odmah uradili sada već ne bi imali niti jednog zaraženog i mogli bi opušteno da uživamo u proleću.
    Osim ako nemaju neke druge ciljeve sa kojima mi nismo upoznati?
  • /

    09.04.2020 19:28
    /
    dobro, a evo dokle se sa njom tamo stiglo
    https://www.curevac.com/
    (COVID-19: Conference Call on Current Developments , 16.03.)
  • Miki

    09.04.2020 19:02
    Sve bih da ne poverujem, ali ovaj čovek je objektivno objasnio šta se dešava i šta se može očekivati od ovog što nas je spopalo.
    Dakle Vučiću i ostali iz kriznog štaba mož da duvate kožnu frulu koliko vam volja, al činjenice govore sve.
  • TeoD

    09.04.2020 18:57
    autosovinizam
    @milojko smanji srbofobiju, nikakve veze ova vest nema sa 'Srbendama', prestani da haluciniras i toliko mrzis.
  • Bns

    09.04.2020 18:39
    Antitela
    Hajte vi najpre naptavite test na antitela. Tek rada cete znati koliko se zaista ljudi zarazilo.
    Sa sigurnoscu tvrdim da sam ja kovid preležala u Novom Sadu krajem januara - pocetkom februara, a niko me nije testirao. Moja porodica je takodje bolovala. Ni njih niko testirao nije.
  • malena

    09.04.2020 18:33
    još nas samo ovaj nije plašio, !
  • Milojko Pantic

    09.04.2020 18:29
    Srbende ne priznaju to, oni priznaju samo sud svoje partije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna