Autor: Hina

Život
26.11.2020.
13:17
Zdravstvene vlasti poručuju da se najraširenije oružje protiv Covida-19, hirurške maske, moraju baciti posle jednog nošenja, ali je briga za zaštitu životne okoline podstakla neke naučnike da to preispitaju i kao alternativu preporuče perive maske od tkanine.
  • krmpota

    28.11.2020 21:46
    mogu...
    moju nosim od marta meseca i nista joj ne fali...
  • Jednokratno

    27.11.2020 17:07
    Da li masku treba baciti ako odete po hleb i novine? Baciti masku za put u trajanju od petnaestak minuta, od čega ste najvećim delom napolju... to meni baš i nema smisla. Koliko maski bi trebalo hirurg (plus osoblje) da zameni u toku jedne operacije, ako bismo se tom logikom vodili? Drugo, negde sam pročitao da virus na predmetima moze da "prezivi" do tri dana (negde kazu i pet). Kako se to uklapa u dilemu o (ne)bacanju maski? Ako korsicenu masku stavim negde sa strane na pet dana, da li se ona moze ponovo nositi?
  • /

    26.11.2020 16:03
    Ja
    Takođe dobijem masku na poslu, i redovno perem i sušim. Na početku epidemije maski nije bilo dovoljno, tada sam počela. 3-5 pranja izdrže, posle počnu vlakna da se osipaju, i nisu upotrebljive.
    Doduše, kada radim u Covid bolnici, ne perem već bacim. Nemam uslova da je odmah utopim u dezinfekciono sredstvo ili sapunicu, ali u USA su i to radili sa N95 ... i ostalim maskama.

  • ja

    26.11.2020 15:41
    Ja moju operem lepo sapunom i okacim da se osusi. Sutra bude meksa nego nova i mirisljava. Istoj svrsi sluzi. Iskreno nije zbog novca jer ih dobijam besplatno na poslu, nego prosto ne mogu da podnesem nepotrebno rasipanje i bacanje. Mislim da nam je konacno svima jasno da sama maska ne sprecava virus da udje u nas, nego sprecava da ga popljujemo po drugima, a oprana maska savrseno obavlja tu funkciju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna