Autor: FoNet

Život
09.03.2021.
09:39 > 09:45
Dve trećine majki u Srbiji jednom ili više puta nedeljno ima osećaj da će "pući" od količine posla, stresa i obaveza koje su preuzele na sebe, dok polovina njih u tim trenucima ima kome da se obrati za emotivnu i logističku podršku, pokazalo je danas objavljeno istraživanje Centra za mame o uticaju pandemije na majke.
  • Марјан

    10.03.2021 13:07
    Разлози за, како кажете "пуцање" и код жена и код мушкараца су често последица нерационалног понашања и нерационалног начина размишљања. На пример родитељи пошто-пото уписују децу на спорт, музичку школу, приватне часове, додатни страни језик итд. Деца преоптерећена, немају времена за необавезну игру тј.клааично детињство.
  • Prijatelj

    10.03.2021 10:35
    Poenta je da muški slabo pomažu oko dece, a eto i oko sredjivanja kuća i sl. To je prosto tako na Balkanu. Opet, ko se odluči da ima decu, mora biti spreman/na da neće biti sve baš lako i opušteno. Deca iziskuju puno energije i vremena, a život dodatno uopšte bije blag prema nama naročito ovde.
  • Neko

    10.03.2021 10:11
    Činjenica je da su svi građani ugroženi i da smo svi različiti, pa tako i podnosimo drugačije. Ipak, nije isto u svemu ovome, zaposlenim ženama bez dece, ili sa jednim, dvoje i troje i više. Inače, je svaka žena u Srbiji svesno izabrala da rodi jedno ili više dece i odgovorno izvede na put, znajući da retko ima podršku bilo koga, društva uopšte. Sve je zakazalo, pa tako u nevolji, stanje bude još gore, nažalost.
  • Mima

    10.03.2021 09:09
    @s
    Nisam majka,da u pravu ste ali ni ne zelim biti dokle god ne budem bila spremna da mu se posvetim i odreknem se puno stvari ali to mnogi ne razumeju. Nije dovoljno samo voleti decu,treba im pruziti i druga zadovoljstva. Kako ce mama cetvoro dece objasniti njima da ne mogu na more,ili ekskurzije ili da imaju igracke kao druga deca? O tome ne razmisljaju. Meni ce dovoljno biti jedno jedno dete ali ce to dete imati sve sto mu je potrebno da bi ziveo koliko toliko normalno....i nije kriva korona nego je to tako oduvek! Pozdrav.
  • Dragan

    10.03.2021 08:23
    A
    Naše bake,pra bake su radile na njivi i pre mnogo decenija,vekova i znale su sebi organizovati život,muź je uvek nio u kući ili njibi a ne u provodu,kockarnici.Danas se muškarci žene za fokazivanjem a ne za željom da sa nekim žive.Vidi imam ženu (zar nisam muškarčina,faca) i odma obeležiti lovinu tj ženu sa brakom i igračkom za roditelje i ostale a to je dete.Nekad je postojala nauka a to je "planiranje porodice".
  • @

    09.03.2021 22:28
    Korona? Ovo je nasa svakodnevica i bez nje. Sve obaveze oko kuce i dece su na zenama u 90 posto slucajeva. Lako je biti majka, supruga i domacica kada nisi zaposlena, ali uklapati posao sa tim je jezivo (pa jos rad po smenama). Nagori period je onaj kada su deca stara do 10 godina. Vecina ne da nema vremena za uzitak, vec ga nema da zavrsi sve obaveze. Osnovna higijena nekada je misaona imenica. Zivot u zajednici postaje nepodnosljiv. Tolerancija na potrebe zene za snom(bukvalno) jednaka je 0. U mnogim kucama zive palijativni bolesnici, u veci zajednica oni bolesnici koji mogu koliko toliko da se brinu o sebi, ali im opet treba pomoc. Treba to izdrzati. I neko se pita zasto su zene bolesne. Ne pricam napamet, jednostavno zivim taj zivot.
  • Bojan

    09.03.2021 19:04
    Posebno pucaju oni što su mislili da se može podići puna kuća dece od rada u kafani.
  • Empatičan

    09.03.2021 17:55
    Treba razumeti: epidemija, mrtvi na sve strane, nema vode struje, televizije, smeš napolje sat dnevno, hrane ni za lek, kupuješ je kod crnoberzijanaca, deca gladuju, bosa...
  • Bice

    09.03.2021 14:45
    Naravno
    Samo radite od kuce, ima da popucaju svi!
  • Roditelji

    09.03.2021 13:05
    U svim Evropskim zapadnim zemljama od pocetka korone je u nekoliko navrata majkama i roditeljima uplacivana pomoc. Jedino u Srbiji nista, nikakva pomoc za roditelje dece do 12 godina. Mnogi riditelji su ostali bez posla zbog pandemije, a deci treba kupiti knjige, pribor, hranu, odecu. Daju svima, samo roditeljima nista. Trebalo bi da se udruze i da pisu ministarstvu rada i mon.prosvete da se da pomoc
  • s

    09.03.2021 12:49
    @Mima
    Kakav komentar pun nerazumevanja za situaciju u kojoj se svi nalazimo vec godinu dana. Mima, ja verujem da ti nisi majka tako da molim te suzdrži se od kometarisanja onih koje to jesu. A ako slučajno jesi pokaži malo razumevanja pošto ćeš i ti nekada pući u životu pa ti neće biti prijatno da te neko gleda sa visine.
    Okani se osuda i prekora. Pokaži malo saosećanja.

  • Mima

    09.03.2021 11:23
    ...da se razumemo...
    ...niko te roditelje ne tera da radjaju decu. Prave decu a nemaju ni osnovno da im omoguce...u danasnje vreme je i jedno dete luksuz,treba se detetu posvetiti a ne roditi troje,cetvoro i onda kukati i traziti pomoc,nemaju vremena ni za sta pa ajde kod babe i dede da ja mogu da visim na fejsu ceo dan...to su danasnji roditelji. Jos gore sto bebama uvaljuju telefone umesto da se igraju sa njima...uzas!
  • Ištvan Bećar Pecroš

    09.03.2021 11:15
    Bogme, pucamo i mi koji nismo roditelji, majke, več braća, sestrići, sinovi, momci, zetovi, saradnici na poslu...
    Toliko stresa za godinu dana, toliko smrti za godinu dana, toliko zlobe od ljudi je isplivalo da svi gledaju kako će kome da napakoste...
    Homosapiens je okrenuo krug i krenuo u rikverc... od razumnog bića, teži prema majmunu...
    Empatija 0 bodova...
  • Shimmy

    09.03.2021 10:40
    Roditelja, ne samo majki
    Roditelji i puknu, i onda budu naslovi za novine

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna