Autor: FoNet

Život
12.11.2021.
21:35 > 21:46
Potrebno je razbiti stigmu društva prema osobama koje žive sa dijabetesom, izjavio je na predstavljanju izazova "Blue Balloon" (Plavi balon) predsednik Dijabetološkog saveza Srbije Aleksandar Opačić.
  • G

    13.11.2021 07:19
    G
    Treci je po redu!!!
  • X

    13.11.2021 06:41
    X
    Posle kancera i srca,dijabetes je treci u Srbiji! Zadnjih oar godina mnogo ljudi je obolelo od ove bolesti zbog stresnog zivota,sekiracije za egzistenciju u opste lozeg zivota koji se vodi u ovoj zemlji! Kako nejces dobiti,dijabetes ili infarkt kada u 50 ostanes bez posla ili ti plate tvoj rad da jedva prezivis,mesec! Netreba tu puno nauke i filozofije jer mnogi se hrane isposnicki zbog besparice! A glavni uzrok je stres i sekiracija! Moj otac sa penzijom od 22hiljade mesa nije video odavno sem mleka,hleba,palente...i odakle njemu dijabetes i holesterol...?
  • Dijabeticar

    13.11.2021 00:56
    Dobio sam dijabetes, tip 1, u toku bombardovanja. Imao sam 38 godina. Zivim u Torontu, u Kanadi, gde oko 8% stanovnistva ima dijabetes (u Srbiji 10%, odnosno 25% vise), i gde svaki treci dijabeticar ne zna da ima dijabetes (u Srbiji svaki drugi, odnosno 50% vise).
    To bas nije sjajno, a s druge strane ima mesta da ovakve akcije uz edukaciju poprave brojke u Srbiji.
    Treba voditi racuna o 3 stvari: terapija (odnosno raditi analizu Hemoglobin A1C svaka tri meseca i odlazak kod endikronologa da se vidi kako dalje), ishrana (ja za svaki obrok brojim ugljene hidrate koje cu pojesti i spram toga se doziram) i fizicke aktivnosti (radim 200 sklekova i trbusnjaka svaki dan i dve setnje, oko pola sata svaka. Potrebno je edukovati dijabeticare, kao i njihove zene/muzeve, kako ziveti s dijabetesom.
    Ja se pridrzavam svega nabrojanog, jedem sve, i zivim vec 22-u godinu s dijabetesom. Osecam se kao neko ko nema dijabetes a cetiri puta dnevno se bodem insulinom, proveravam koliki mi je secer pre svake boce, osecam se odlicno, imam 60 godina i isto kila kao sto sam imao kada sam maturirao...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna