Autor: RTS

Život
24.08.2022.
07:28 > 07:29
Roditelji stručnjake pitaju kako da postave granice, pošto su zbunjeni brzim promenama i sistemom vrednosti koji se menja preko noći, kaže za RTS psihološkinja Milena Oparnica.
  • ns ja

    25.08.2022 08:33
    sslažemO
    Takav način izražavanja kao izbor da ne spominjem svoju decu, inače smo veoma i zdravo razdvojeni.. :))) Možda ste imali neka iskustva sa psihologom/psihijatrom pa zato tako intenzivno i dijagnostički doživljavate moje pisanje u množini, nema patološke veze i ostalih psiho gluposti - ali nema ni Karleuše :)))
  • 60+

    24.08.2022 19:52
    ništa novo
    I u mojoj mladosti 70-ih i 80-bilo je onih koji su verovali da će izlascima u "bolje društvo" (to su oni koji imaju više novca) postići nešto u životu. Bilo je i roditelja koji su se satirali da ih u tome podrže. U većini slučajeva to nije izašlo na dobro, naprotiv. To je trka u kojoj onaj ko nema novca brzo posustaje, propada još više ili pokušava da "pobedi" nedozvoljenim sredstvima (kriminalom). Ko veruje da je sve u novcu pre ili kasnije će sve raditi za novac.
  • E

    24.08.2022 16:40
    E
    E najboli sumi ovi..u moje vreme bilo ovako,onako..aloo to vreme je proslo sada je drugo vreme 21 vek gde se svako smatra ko pije ispred prodavnice ili po stanovima teskom sirotinjom i klosarom! Sada se gleda novac ako ga imas upoznajes nove ljude drugare koji teze ka boljem dok sa sirotinjom moze samo date povuce na jos vece dno i apatiju bez napredka u bilo cemu! Ovo je cista i surova istina koji svi znaju ali je pokusavaju prikrivati ali bezuspesno!!! Trudnocu Sugu i Siromastvo nemozes sakriti!!! Nisu ljudi takvi vec je takav ZIVOT!!! Hvala!
  • Klop

    24.08.2022 13:33
    U moje vreme (pre korone), dva do tri piva je bio neki standard za mene. Za toliko sam uvek imao i mogao da odem u neki kafic ili klub dva puta nedeljno. U mom drustvu je uglavnom placao svako sebi i ostavili bismo nesto konobaru za baksis. Cascavalo se za rodjendane i posebne prilike. Oko 1 sam isao kuci. Nisam isao na turbofolk mesta.
  • S21

    24.08.2022 12:43
    tzv. Elita
    Žao mi malo tih sto se slikaju i prikazuju da su bogati. Najčesće Informatika nije plaćena par meseci, na kolima ćelave gume, a u glavi Karleuša.
  • @ns ja

    24.08.2022 12:31
    Slažem se s vama, da ne kažem sslažemO, samo dve opaske: možda je vreme da se razdvojite i da vam dete ne bude mi, nego on ili ona, i drugo - uvek je jeftinije na sat u javnoj kući, a obično i čistije.
  • Seba

    24.08.2022 12:10
    Ameba
    Okpimo se nas 3-4. Popijemo par rakija kod drugara. Odemo negde. Svako okrene po turu i to je to. Izlazak za cene 4 piva. To je to. Toliko se imalo tada. Svima super. Imao sam brdo devojaka - njih sam vidjao kuci ili negde uz kafu. Sad imam decu itd..ne izlazim...
  • BulevarEvrope

    24.08.2022 12:02
    -Preporuka za citanje:
    Onore De Balzak - Cica Gorio
    Torsten Veblen - Teorija dokolicarske klase

    -Preporuka za pijenje:
    Roditelji i deca treba porodicno skupa pa piju preko dana i onda ranije da legnu. Na taj nacin bi uvece manje isli po zurkama, stanovima, proslavama i sl.
  • nikoz

    24.08.2022 11:24
    nikad deca nisu kriva,krivi su roditelji
  • Beba

    24.08.2022 11:20
    Poznajem mamiku (podstanar, bedna plata) koja se zadužila da bi platila ćerki (jedva završila srednju školu) privatni fakultet, samo da bi joj se dodvorila. ćerka bahata, nevaspitana a pritom i nasilna kada ne dobije nešto.
    Neki roditelji rade sve to iz straha.
  • V. V

    24.08.2022 11:19
    @Milan
    Odlican komentar,zaista ko ga je svatio?! U potpunosti se slazem sa vama!
  • Narod

    24.08.2022 10:45
    koji je jednog Tomu Nikolica birao za predsednika zemlje , itekako treba da se zamisli koje uzore "uspešnih" servira svojoj deci i da li zdravi kriterijumi koji im postavljaju kao roditelji su kontraproduktivni i u sukobu sa jeftinim elitizmom kojim su preplavljene društvene mreže i mediji. Omladina nije glupa, shvataju da uspeh i bogatstvo nisu proizvod poštenog rada i obrazovanja vec naprotiv. U takvom društvu i roditelji i deca se vrte u začaranom krugu iz koga ne vide izlaz.
  • mislim stvarno

    24.08.2022 10:31
    Nisu problem deca već nezreli roditelji. Čuj da neko balavcu od 14-15 godina pozajmljuje novac za njegov izlazak ? Takvih ako ima, direktno bez ikakve procedure i provere smestiti ih u psihijatrijsku ustanovu. Onaj ko očekuje da mu društvo, država,sistem, okolina, mediji, društvene mreže...vaspitavaju decu, bolje da ih i nema. Neće od njih ništa dobro dočekati
  • Neša K.USA

    24.08.2022 10:28
    Pa kad narod voli 3 crvene

    "Nisu loša vremena,loši su ljudi."

    -Mark Twain.

  • @zlatna deca

    24.08.2022 10:19
    hahahah
    Nije se desilo, nesretniče. Primer si malograđanštine, samo kad si ti na zapadu 20 i kusur godina
  • pawlle

    24.08.2022 10:06
    budale,nesrecnici i deca i roditelji .............
  • ns ja

    24.08.2022 10:00
    Tamo gde se dete meri kroz pare potrošene za izlazak i patike, ne treba ni boraviti!
    Skorojevići, beda i sirotinja i najveći polusvet šalje svoju decu na takva mesta i pumpa ovu atmosferu...mi za sada odolevamo, u razredu jedini nemamo iphone ali smo veoma omiljeni u društvu - a to postižemo uspehom u školi, muzikom, humorom, sportom..
    Gitara (od 50eur) pod mišku i zezanje, svi trče za nama...
    Pare trošimo na letovanje leti, putovanja u toku godine, lepu hranu... pozorište, tehnika..
    Dobar auto ne pokazujemo, taksijem se ne vozimo, koristimo đačku kartu ili bicikl-koji je dobar ali neće da ga ukradu-nije skup...devojke nas vole, jer smo takvi
    Jadan je taj koji devojku smuva na 15000 separe i "premijum" brlju od 200eur - to je baš takva devojka ! Slično se sličnom raduje što je odlično!
    I zato vi tamo, mi ovamo - tamo odemo samo ponekad kada hoćemo da nešto prevrnemo na brzaka-jeftinije je nego u javnoj kući a i čistije :))
  • KB

    24.08.2022 09:41
    Imam 28 godina i zaista sam rano krenuo sa izlascima - oko 13. godine. Niko od mojih drugara nije imao toliko para da se bahati u separeu za 200-300e. Mi smo uvek pili prvo kod nekoga u stanu (što je najčešće bilo višestruko bolje iskustvo od samog izlaska) i onda smo odlazili u klub. Tamo smo popili još pa piće, dva, (ne daj Bože) tri i već smo bili oduzeti. :D
    Ta priča oko separea, "elite" i slično je u to vreme bilo rezervisano za kriminalce i pevaljke. Imali smo i mi želju da budemo u takvom društvu (laže ko to ne prizna) ali se nikada nismo opterećivali i paćenički borili za tako nešto. Stvarno nije imao veliki značaj jer smo se svaki put 10 puta bolje provodili od tih papana u separeu koji su samo pozirali.

    Priča o socijalnim mrežama sad već jako smara ali mislim da su one razlog ovom problemu jer se sve kači na story i usput se gleda ko je pogledao story i "kome sam nabio ljubomoru što živim elitno". Ovo je nova realnost i neće se promeniti. To je jedan ogroman pritisak na klince ali iskreno...u ovom okruženju mislim da ni nema spasa za njih. Roditelji u tim godinama nisu faktor, oni su "samo smarači koji su protiv mene". Znam iz svog iskustva. Najveći uticaj ima društvo u školi, a oni su svi na tiktok-u i imaju po 30 storija na dan.
    Ovo jedino mogu izbeći alternativci sa integritetom koje svi zezaju da su luzeri i time polako razvijaju psihičke traume. E, sad...nešto za nešto.
  • @Milan

    24.08.2022 09:26
    Smanji malo sa uzvičnicima.

    Uvek je bilo svakakvih roditelja. Moja strina je pozajmljivala od mojih roditelja da njena ćerka ima pošto se kreće u takvom društvu. Znate ono, pocepa vam se dugogodišnja patika kao skromnom detetu, a mama kaže kupićemo kad strina vrati, nemamo para. A sestra od strica morala da jede u Meku i da putuje jer se krrće u takvom društvu.
  • Realista

    24.08.2022 09:10
    komunizam
    Dugo nisam shvatao destruktivnost komunizma, međutim sada su mi jasne posledice višegeneracijske neodgovornosti za sopstvene postupke - uvek je postojao neko drugi da vam kaže šta i kako je najbolje i odjednom ga više nema tj. na njegovo mesto je došla potpuno psihički nestabilna osoba izabrana od isto takvog naroda...sve ovo su samo posledice...
  • zlatna

    24.08.2022 08:58
    deca
    od onih koji su se nakrali do bola i onda dodje raja koja sve to gleda, i pokusava da ih imitira. Na to dodju malogradjanstina i elitizam onih koji su pre jednu generaciju dosli iz nekih zabiti i sad ih frka da ce ih "opet" gledati kao poslednje selje.
    Na zapadu sam vec 20 i kusur godina, i samo izbegavam "nase" koji dolaze odatle. Nemaju ni posao kako treba, ali luster od 2000 EUR mora da se nadje. I dete se salje u privatnu gimnaziju jer ove druge ne valjaju (ova "druga" ima samo dva nobelovca na svojoj listi bivsih ucenika).
    Pa me zato ne cudi ni ova prica sa 50 EUR po izlasku. Iskreno dobro zaradjujem, ali i kad nas svo cetvoro izadjemo kao porodica, ne ode vise od 100 ukupno. Na zapadu. I da, deca mi studiraju i usput rade koliko mogu i stignu, nisu bez para ali itekako znaju koliko su radile za svaki evro koji potrose.
  • oooo

    24.08.2022 08:47
    Oooo moji roditelji, komentatori... promašili ste temu. I dalje jedino čime se bavite je šta je država uradila za vas i vašu decu, šta nije i šta bi trebalo. Situacija je takva kakva je, biće kakva će biti, a vama i dalje ni na kraj pameti nije da vidite šta vi možete da uradite lično za svoju decu, u datim uslovima. Nula lične odgovornosti, zato i jeste sve ovo što jeste.
  • Samo kazem

    24.08.2022 08:41
    Mozda ovaj tekst ima smisla ako se upoznas sa detetom kada ono napuni 16 godina. Ako ga ipak kojim slucajem znas od ranije, onda si vec poceo da ga formiras i stices neku povezanost sa njim. Ovako mi deluje kao generalizovanje najobicnije. Da, 30 njih iz razreda sednu u separe i tako svaki vikend 100e potrose i ako preskocis ekipa te ispise iz skole.
  • džeparac

    24.08.2022 08:41
    Solidan tekst sa dosta analize, predugačak za prosečnog roditelja kojeg mrzi da se bavi i sa sobom i sa svojom decom. Ja ću da skratim: apsolutno je suludo da se deci daje više nego što se ima, da ne govorim o pozajmljivanju i sl. Jedna od najvažnijih stvari koje možete dati svojoj deci za budućnost je sposobnost da se upravlja novcem. Da se zna koliko se ima i time da raspolaže. Ne znam kad i kako se kod mnogih roditelja izgubila ideja džeparca, pretpostavljam jer ni sami ne znaju da raspolažu novcem i svojom platom. Izuzetno je važno da odredite koliko novca na mesečnom nivou želite i možete svom detetu da date, i da mu to predate jednom mesečno, da s tim raspolaže i da troši na šta god poželi i misli da treba. Neprocenjivu veštinu će tako steći.
  • Garica

    24.08.2022 08:27
    Najbolje
    Svako to "dete" ako ispunjava uslov da uđe u klub i konzumira skupa pića, ispunjava i uslov za obavljanje privremenih povremenih poslova, odnosno ima mogućnost da zaradi za provod. Da li je u Srbiji evidentiran i jedan slučaj mlade osobe (18-20 godina) da je preko nedelje išla da bere maline? Da je devojka čuvala decu ili ne daj bože, spremala nečiju kuću? Da je ijedan mladić išao da radi na istovaru-utovaru robe, krečenju stana? Roditelji, zapitajte se, šta pravite od svoje dece? Razmažene, za život nesposbne lezileboviće.
  • Ш

    24.08.2022 08:26
    Nikad od roditelja nisam dobio vise od 500-1000 dinara za izlazak. Morao Sam Sam da zaradim za svoje izlaske.

    Tad nije bilo fer Ali Sam posle video da je I Tek Kako bilo ispravno. Morao Sam vise da se trudim I cenim svoj dinar Ali I njihov. Od prve plate za 16 rodjendan Sam sebi kupio Novi Sony playstation 2 I bio srecan kao Mali magarac.

    Velika vecina mojih vrsnjaka izlazila Po paradizu,akvarijusu a ja iso na tekme,Vosu. I prosao nesto sto neko nece za CEO svoj zivot. Ne zalim.


  • M

    24.08.2022 08:20
    M
    Ispod 50 eura bolje da neizlaze i toje najminimalnije!
  • frka

    24.08.2022 08:12
    nismo se prilgodili svetu
    Stvari su krenule vrtoglavo nizbrdo pocetkom 90-ih jer smo umesto ekonomije zavoleli nazionalizam i jos vise sovinizam. Za to vreme oligarhi i politicari su upisali fabrike i zemljisne parcele na ime firmi sa egzoticnih ostrva. U osnovi deca iz bivse Jugoslavije imaju veci dzeparac, "brendiranu" (copy) garderobu, luksuzne telefone, cak i polovne automobile...u odnosu na decu iz EU gledajuci na prihode stanovnistva. Stanje u drustvu je kao u Hondurasu. Koga to interesuje i sta preduzima da se stanje promeni?
  • XYX

    24.08.2022 08:03
    Ovo je tema veoma ozbiljna ali pošto nema naznaka da je bilo kome u državi stalo pa ni samom narodu da se pozabavi zdravljem nacije ceno nam se piše. Na sreću kao samohrani roditelj, bas samohrani, bilo je veoma teško Al smo junački preživeli taj period. Sve moguće vrednosti kao društvo smo pomerili u boleti tako da roditeljima želim sreću i mnogo strpljenja.
  • Milan

    24.08.2022 07:51
    Milan
    Mnogi zaboravljaju daje ovo potrosacko vreme i Kapitalizam koji deli ljude na one koji imaju i one koji nemaju para! Vreme jeftinih izlazaka je daleko iza nas koje je ostalo u proslom veku socijalizma! Mi kao gradjani ne samo Srbije vec celog Balkana nismo navikli na drasticne razlike vec na neku umerenost koja vise nepostoji!Od ovih razlika svi stradaju u svakom smislu a mladi najvise! Tada se javlja bes i zelja za bogatijim zivotom od onog koji roditelj moze detetu da pruzi! Mada od uvek je tako bilo jer kada vidis nekog da pije koji je slabog materijalnog stanja ti kazes daje pijandura alkoholicar a neko ko ima para skupu garderobu auto...on je boem itd! Ovo se nemoze promeniti i mladi koji nemaju para moraju dase baziraju na rad i zaradu jos od srednje skole jer bez para nema ni skolovanja vise a kamoli nekog pristojnog zivota!!! Ovo je nametnut sistem u drustvu i sem nekog vida bunta revolucije kao 1941 niko to nemoze spreciti!!! Ako nepocnes da radis i ukljucis mozak ostajes na siromasnoj strani i tu je kraj!!! A bice jos surovije jer tako je u Kapitalizmu koji smo ocajnicki trazili!!!
  • Dusan

    24.08.2022 07:50
    Ovo je totalna glupost
    od clanka. Ko bre pozajmljuje deci za izlaske? Ako i ima takvih nisu normalni. Radi sine, zaradi i trosi ili menjaj drustvo. Ima skromne dece kojoj treba samo za pice i dobar razgovor ,a ovi sto se bahate sa 16 tura za vece me ne doticu .
  • Milan

    24.08.2022 07:50
    Milan
    Mnogi zaboravljaju daje ovo potrosacko vreme i Kapitalizam koji deli ljude na one koji imaju i one koji nemaju para! Vreme jeftinih izlazaka je daleko iza nas koje je ostalo u proslom veku socijalizma! Mi kao gradjani ne samo Srbije vec celog Balkana nismo navikli na drasticne razlike vec na neku umerenost koja vise nepostoji!Od ovih razlika svi stradaju u svakom smislu a mladi najvise! Tada se javlja bes i zelja za bogatijim zivotom od onog koji roditelj moze detetu da pruzi! Mada od uvek je tako bilo jer kada vidis nekog da pije koji je slabog materijalnog stanja ti kazes daje pijandura alkoholicar a neko ko ima para skupu garderobu auto...on je boem itd! Ovo se nemoze promeniti i mladi koji nemaju para moraju dase baziraju na rad i zaradu jos od srednje skole jer bez para nema ni skolovanja vise a kamoli nekog pristojnog zivota!!! Ovo je nametnut sistem u drustvu i sem nekog vida bunta revolucije kao 1941 niko to nemoze spreciti!!! Ako nepocnes da radis i ukljucis mozak ostajes na siromasnoj strani i tu je kraj!!! A bice jos surovije jer tako je u Kapitalizmu koji smo ocajnicki trazili!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna