Autor: Beta

Život
28.10.2022.
21:07
Udruženje "3P – Pacijenti protiv psorijaze" ukazalo je da je važno da oboleli budu motivisani i ohrabreni da razgovaraju sa dermatologom o svojoj bolesti i mogućnostima lečenja.
  • Glory

    30.05.2023 21:23
    Psorijaza
    Imam manja polja psorijaze na laktovima, potkolenicama, gluteusima i glavi.
    Lokalnom terapijom sam lečena a jedino mi je pomogla foto terapija.
    Sada opet imam ali je pristup lekara očajan. Sve je vrlo površno. Čula sam od pacijenata za biolosku terapiju ali od lekara nisam. Pregled traje 5 minuta.....
  • Bob

    28.05.2023 02:43
    Naše muke
    Borim se sa psor i PSA 20 god, imam 45. Šake, laktovi, bolovi u kostima stalno. Terapije probane sve, sada biološka th Skyrizi u HR gde živim. Tek primio, prima se na 12 nedelja. Javljam delovanje. Odobreno za tri dana a nuđeno mi ima 7-8 god. Površinski zahvaćeno psor. do 1%. dok bolove rešavam Brufen 600 i Doreta 675.
  • неготинац

    16.03.2023 18:37
    Са псоријазом се борим од 1999.г.Лечење се одвијало класично што значи силне креме и масти,како куповне тако и справљане,али без неког већег успеха.Бољка се разгоропади почетком јесени и пролећа а мало се смири током лета.На крају сваке године остају по нешто веће површине под псоријазом.Тренутно је код мене захваћено на листовима обе ноге,на предњој страни обе бутине око 30%,на задњој око 20%,по стомаку и на леђима око 30%.Терапију која ми је преписана-15мг метатрексата,никсар и фолну киселину користим већ годинама и плус мазање које,с обзиром да радим по сменама(и ноћу)не могу увек да обавим.Када сам покушао да добијем био терапију,речено ми је да мора да постоји дужи период лечења како би се топокушало.Сада чекам да ми омогуће да одем у Ниш на преглед за био терапију али судећи по свему,слаба вајда.Шта да вам кажем више,живот нам је такав да свуда изазиваш подозрење због промена на рукама које су видљиве,а нама остаје да се надамо да ће нам се ипак мало побољшати квалитет живљења ако нам држава омогући лечење.
  • Joka

    12.02.2023 15:44
    Psorijaza
    Citam da dzabe postoje udruzenja psorijaticara kad nema pomoci za sve pacijente isto.To je tacno,licno se uverih.Bila sam kod dva doktora koji su medju glavnima za psorijazu u Beohradu pa nista.Ofrlje pregledi,bilo da je privatno ili KCS.Daj Boze da i ovo sto pisemo neko cita,prati i hoce da pomogne.Dzabe imamo i lekove ako nije podjednako za sve a ne kako za koga kao i sve u ovoj zemlji.Zelim srecu svim psorijaticarima i neka nam je Bog u pomoci!
  • psorijaza

    29.10.2022 11:54
    da je tako?
    Pa ovako. 30 godina imam psorijazu. Dok neko dobije tu biolosku terapiju prodju godine i mladost... prvo neke mazalice, pa malo mazalice sa malo kao ozbiljnijim dejstvom, pa kad ni to ne deluje acitretin u pet navrata iako nista ne pomaze /kod nekih, kao ja/. Pored redovnih kontrola kod dermatologa ja vec 3 godine slusam da bi trebalo da se preporuci bioloska terapija, da bi zadnja kontrola opet bila Acitretin, koji je vec prekinut zbog povecanja enzima jetre.Ali nalazi krvi opet pokazuju da su enzimi u referentnim vrednostima. Svaki put nove mazalice, kreme, masti, itd. Skupa bolest, kao i svako ozbiljno oboljenje od teskih bolesti. A privatno cene, bolje da se ne komentarisu. Tako da propagacija u novinama nije neka pomoc jer do tog leka tesko doci. kao i kod stitne zlezde, dok su u ref. vrednoszima hormoni nista se ne preduzima uz nalaz uz. da zlezde nisu ok. Za to vreme dok se hormoni ne pokazu promene, dodje do zlocudnog tumora koji metastazira na pluca. Nazalost ali nase zdravsto se ne brine o pacijentima, nego kupi ovo, kupi ono, a efekta nema. A kad dodje do najgore dijagnoze: PA GDE STE BILI DO SADA??-pitanjai njmu slicne izjave nasih lekara. Tako da svaka cast 3P ali za pacijente sa psorijazom, to je slaba vajda. Pogotovu kad je zahvaceno i lice pa kaze dr koristite Elokom ujutro, a inkompatibilan je sa UV zracima, bilo leto ili zima. Svakom ko ima psorijazu zelim da istraje u borbi sa ovom bolescu i da sto pre dobiju odgovarajucu terapiju.
    Jedan psorijaticar

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna