Autor: City Magazine/Eat This, Not That

Život
09.11.2022.
19:38 > 19:41
Ako ste neiskusni u kuvanju, velike su šanse da ste u nekom trenutku osetili veliki pritisak kada je trebalo da testirate svoje veštine, naročito ako je trebalo da spremate obroke za goste.
  • Nemanja

    10.11.2022 14:03
    Stejkožder kaže:
    Siguruca za pripremu bifteka i bilo kod drugog stejka je "uradi sam" Sous Vide (su-vi) postupak: napunite posudu mlakom vodom, na oko 40 stepeni (plus-minus 5, otprilike temperatura protočne tople vode). Nađete izvor toplote na koji ćete postaviti posudu da tu temperaturu da održava bez da je podigne (radijator, peć...meni radi posao indukciona ringla na 1-2/10). Meso stavite u zip bag, ako nemate, i obična kesica za zamrzivač radi posao. Pre stavljanja ga možete dobro podmazati maslinovim uljem da ga upije (naročito ako ide na roštilj, onda obavezno). Rub kesice sa mesom zakačite štipaljkom za rub posude tako da je iznad nivoa vode, a deo sa mesom potopite. Na ovaj način voda istisne vazduh iz kesice sa mesom. Ostavite tako da se lagano "suvira" - oko 2h je sweetspot, naročito za jače komade kao što su T-Bone, Strip ili Ribaj.
    Kad je odradilo posao, zagrevate tiganj na "počeo je da dimi", koristite juneći loj a ne ulje, odlično trpi visoke temperature. Meso izvadite, obilno posolite i pobiberite i na vreo tiganj ili usijan roštilj 3-4 minuta po strani, zavisno od debljine. Nakon okretanja u tiganju, na polovini procesa dodate kašiku putera, zdrobljen čen belog luka (dovoljno je psenicom, bez čišćenja) i par grančica Majčine dušice. Sa time što se otpustilo u tiganju prelivate kašikom stejk dok se dovršava. Nakon kuvanja, obavezno isti vremenski period odmaranja, da se sokovi skupe u sredini. Prilog- rukola sa balzamikom i plavim sirom, sos od vina sa demiglejsom.
    Prijatno :)
  • Student

    10.11.2022 09:30
    Vecini ljudi je biftek preskup, oko 3000din je kg, a dobrom delu istih tih ljudi nije skupo dati svaki dan 400-500 din za cigarete. 250g bifteka je 750 din, dovoljno za jednu porciju i nije smak sveta ponekad se pocastiti.
    Ovi saveti su dobrodosli, ja licno ga pecem 3min i svakih 30 sekundi ga okrecem na drugu stranu.
    Dodate maslac na kraju pecenja na biftek i onda sve sto se iscedi iz njega ubacite u tiganj, dodate jos malo maslaca i skuvano testo, koje ce pokupiti sve te ukuse... Spanać uz to i imate vrhunski obrok. Tako je dovoljno i 200g mesa.
    Uz sve to flasa vina od recimo 1000 din i za 2500 imate večeru koju biste u restoranu platili oko 10.000
  • Baba

    10.11.2022 08:02
    e, hvala
    Baš ovih nedelja svaki drugi dan pečem biftek, ne bih li se uvežbala, trebaće za slavu jedno 6-7 kila tog mesišta da napečem ( uzela kredit, na 24 meseca)
  • miki

    10.11.2022 07:17
    beef
    Volim biftek i rado ga se sećam.
  • Musaši

    10.11.2022 07:04
    Dobar članak za lopove iz SNS-a koji mogu sebi da priušte biftek.
  • Aleksej

    10.11.2022 06:59
    Xexe
    Uh sto je lepo i primamljivo tako sirovo unutra. Kao da smo pecinski ljudi pa da jedemo sirovo meso.
  • Гну

    09.11.2022 19:59
    Шта је то бифтек!?
  • Nenad

    09.11.2022 19:54
    Kome ovo treba?
    Znate li vi kolika je cena bifteka u Srbiji? To se ovde ne peče. Da je recept za klin čorbu i poparu, pa da se i edukuj emo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna