U zavisnosti od saliniteta soli ide 2 - 2,5% soli. Tuzlanska so je jača, ostale su malo slabije. Ako se stavlja u ribanac onda ide na težinu izribanog kupusa 2-2,5%, a ako se stavljaju glavice onda ide isti procenat na zareminu iskorišćenog dela bureta. I nema rastapanja soli unapred već posipanja redviđene količine. Nema greške.
Mnogo je važnije mesto gde se bure drži, da nije na suncu, naglim promenama temperatura, da se održava površina u buretu, da "teg" (koji ne mora biti kamen, sve češće se koristi plastična boca od 5l) bude čist. I kada otopli, a kupus još nije potrošen preporuka je da se ubaci koji struk rena, očišćenog. On na neki način dezinfikuje raso. Možda je to zabluda, ali godinama u nazad "radi posao".
Neko je spomenuo prEtisak, sa pravom, 4% soli će dati preslan kupus, ukiseliće se, ali je nezdravo. U recepture za svu hranu je do 2%. Za kobasice stavljamo 1,8-2%, nekada i manje ako će se brže potrošiti.
Aj pa prijatno!
Kupus:
Veličina glavica
Sorta
Proizvođač
So:
Proizvođač
Vrsta (Morska ili kamena)
Veličina (Krupna ili sitna)
Količina
Prostor za odlaganje:
Bure
(drvo-koja vrsta)
Plastika
Džak (najlon providan)
Kamen za pritisak:
Vrsta i težina.
E za sve dragi moji morate putati preCednika.
Jer samo ON zna šta je za njegov narod najbolje.
4 kilo grama na 100 kg kupusa ! Nemojte zaboga pokretati ovu temu jer ce se srblje posvadjati izmedju sebe okolo soli i kupusa,a dzaba sve to ako ne utople kupus !!!
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Koliko soli je potrebno za kiseli kupus?
Autor: City magazin
Život
•12.11.2022.
•20:02
Komentari 13
Javor
So
sale
Predrag
njem:pre slaganja glavica ubacite plastično crevo do dna
i povremeno produvajte!
Dejan
Mnogo je važnije mesto gde se bure drži, da nije na suncu, naglim promenama temperatura, da se održava površina u buretu, da "teg" (koji ne mora biti kamen, sve češće se koristi plastična boca od 5l) bude čist. I kada otopli, a kupus još nije potrošen preporuka je da se ubaci koji struk rena, očišćenog. On na neki način dezinfikuje raso. Možda je to zabluda, ali godinama u nazad "radi posao".
Neko je spomenuo prEtisak, sa pravom, 4% soli će dati preslan kupus, ukiseliće se, ali je nezdravo. U recepture za svu hranu je do 2%. Za kobasice stavljamo 1,8-2%, nekada i manje ako će se brže potrošiti.
Aj pa prijatno!
Stohadin
Veličina glavica
Sorta
Proizvođač
So:
Proizvođač
Vrsta (Morska ili kamena)
Veličina (Krupna ili sitna)
Količina
Prostor za odlaganje:
Bure
(drvo-koja vrsta)
Plastika
Džak (najlon providan)
Kamen za pritisak:
Vrsta i težina.
E za sve dragi moji morate putati preCednika.
Jer samo ON zna šta je za njegov narod najbolje.
Mijosav
Сеновић
Kupus
Dejan
So
Stručnjak
Mr M
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H