Autor: RTS

Život
05.02.2023.
08:02 > 07:22
Osnovci u školi imaju tri puta manje fizičke aktivnosti nego što to savetuje Svetska zdravstvena organizacija, a malo ko uspe da nadoknadi razliku van škole.
  • Darinka

    07.02.2023 09:50
    */*/*/*
    Na novosdaskom Univerzitetu su časovi fizičkog bili obavezni. Ukinuti su odavno. Kome treba da deca i mladi budu zdravi?!
  • mama

    06.02.2023 12:53
    Devojčice kada uđu u pubertet jako izbegavaju fizičko zbog komentarisanja i zagledanja dečaka pa ga izbegavaju kad god mogu. To je posebno izraženo u 7. i 8. razredu. Nastavnici bi trebalo da budu svesni toga.
  • Roditelj veteran

    06.02.2023 11:44
    Trebalo bi prvo vratiti obavezni lekarski pregled.
    Nekada se rano utvrđivao deformitet i adekvatno tretirao.
    Svaka škola a naročito one sa više od trista đaka treba da imaju sportske sale od cca 1000 m2
    Fizičko je stvar biznisa i nije slučajno najveći broj direktora škola završilo DIF. Zabraniti privatne školice po školama i uvesti klubove sa besplatnim sportom o trošku sportskih saveza i teritorijalne zajednice.
  • Goran NS

    05.02.2023 16:21
    srpski? ... zar ne zelimo dobro SVOJ deci u Srbiji?
    Ili je to zbog love na "projektima"?
    ;)
  • Ana

    05.02.2023 16:15
    moze uz tus i ormaric
    Mrzela sam fizicko, narocito u srednjoj skoli, pa jos kad je prvi cas, uzas. Oznojis se, ne mozes da se istusiras, bila samo cesma sa ultra hladnom vodom i onda svi smrdimo narednih 6 casova. I mrzela sam da nosim celu opremu uz sve knjige i sveske, u osnovnoj sam jos i volela fizicko, ali u srednjoj sam ga skroz zamrzela. O cistoci same sale za fizicke i svlacionica da ne pricam, horor.
  • Darkness

    05.02.2023 14:55
    Pod hitno
    Školstvo kod nas nikada nije bilo idealno a sada je katastrofa. Deca su proptetećena glupostima koja im apsolutno u životu neće trebati. Nastavnici non stop vrše provere znanja umesto da se usresrede na njegovom deljenju. Torbe prepune nepotrebnim udžbenicima kao da smo u XIX veku. Sportske van nastavne aktivnosti moraju prvo da budu rekreativnog karaktera a ne takmičarskog i naravno da budu besplatne. Država treba tu da daje pare a ne u Zvezdu i Partizan.
  • Didi

    05.02.2023 14:40
    Hm...
    Može dodatni čas fizičkog, ali jedino ako se ukinu ostale izborne aktivnosti - veronauka, građansko, crtanje...Ili se smanji nenormalno obimno gradivo i fond časova. I obezbede ormarići gde bi makar patike stajale, a ne da na već pretešku torbu od 10+kg tri puta nedeljno vuku i patike i opremu.
    Pored toga - od dece ne mora da se zahteva gimnastička akrobatika i kojekakve komplikovane stvari. Dovoljno je da malo trče, rade vežbe istezanja, igraju timske sportove.
    Ni na muzičkom se ne traži da svako dete nauči da svira klavir, violinu, flautu i trombon, već osnovne i jednostavnije stvari.
    Mnogi mrze fizičko zbog perzahtevnih vežbi...
  • Laki

    05.02.2023 14:21
    Sve je jednostavno
    Kod uciteljice, od 1-4. razreda:
    Matematika
    Srpski
    Fizicko
    Priroda i drustvo.
    Svaki dan samo ova 4 casa.
    Od 5-8. razreda zadrzati Matematika, Srpski, Fizicko, dodati strani jezik i jos 2 izborna/zeljena predmeta, ukupno 5 predmeta. Resen problem.
  • N

    05.02.2023 13:50
    !!!!
    Možda bi se nastavnici i više potrudili da pruže deci kvalitetnu nastavu fizičkog, ali su tu roditelji koji odmah tuže školu zbog koje kakvih gluposti, pa se na kraju svede na to da su nastavnici stalno po sudovima. I da, roditelji stalno pravdaju deci časove fizičkog i često se dešava da im i brane da rade fizičko.
  • Србија отаџбина

    05.02.2023 12:23
    Србија отаџбина
    Некад су била два часа недељно, ја мислим. Уторак и петак, или понедељак и четвртак, среда и петак, итд. Обавезно је било носити патике (у торби, кеси) и шорц и мајицу.
  • Joka

    05.02.2023 12:10
    Van nastavne aktivnosti sporta ne treba da budu besplatne jer je neko potrošio godine studiranja da bi se bavio vašom decom.Ako želite besplatno, trčite po Keju. I to je super. Kod nas je grupni čas nekog sporta oko 100 eur. mesečno I to je sasvim ok. Postoje standardi, obučeni treneri i idealni uslovi. A postoji i svest o neophodnosti bavljenja sportom. Postoji i svest o značaju odlaska u prirodu, na primer. U Srbiji samo kukaju i uvaljuju telefone deci. I onda se žale na skoliozu. Pa ne ide to baš tako. Pozdrav svim dobrim ljudima.
  • Dm

    05.02.2023 12:03
    U razredu mog sina ima zajedno sa njim cetvoro dece koja redovno treniraju od prvog razreda.Pored njih imma dvoje/troje malih napaljenih navijaca koji ponekad treniraju fudbal (ako se to uopste racuna u sport i treniranje). Vecina dece ne trenira nista . Cas fizickog se svodi na :evo vam lopta igrajte fudbal dok ja (nastavnik) sedim sa strane , ne obracam paznju na vas i igram igrice na mobilnom. Dok su bili kod uciteljice ponekad su igrali i vijesem fudbala, vau. Sve u svemu fizicko vaspitanje je jedna velika 0 u skolama. Ko zeli da brine o fizickom zdravlju svog deteta, kao roditelj mora da pruzme inicijativu i upise dete na neki sport i insistira na doslednosti.
  • Dejan

    05.02.2023 11:49
    servusi
    Nesposoban roditelj samo duplira svoje negativne osobine na svoje dete !!! Nabili sve po gradove, uvukli intramek po stanovima, mobilni je 8-10h u ruci deteta, sta ste ocekivali od takvih. Sistemacki pregled je srbistan ukinuo, nema podataka o sumu na srcu, ravnim tabanima, skolijoza, onda se to tako lose razvija i imamo ovo. Gracko dete ne zna da se popne na omanje drvo, ne razlikuje domace zivotinje, banane rastu i Ideji a mleko se dobija iz kravice koje ima samo po marketima ! Jos na to kad se doda gmo iskrana, mutanti u najavi !!!
  • V

    05.02.2023 11:47
    Fizička aktivnost da, Fizičko ne.
    Puno nastavnika fizičkog ne shvata da je poenta da se deca istrče, nego po ceo čas stoje u redu da bi se npr. prošetali po gredi. Postoji opasnost da se povrede (nivo gimnastike koji mnogi nastavnici zahtevaju nije za svu decu) a većinu časa sede dok ne dođu na red.
    Što se tiče spoljnih aktivnosti, em su skupe, em su kasno. Treninzi su posle popodnevne smene, počinju oko 21h, dete u osnovnoj školi ne može da legne pre 23h, a treba da ustanu u 7h.
  • Luka

    05.02.2023 11:36
    5 časova nedeljno
    5 časova nedeljno za sve učenike
    Imaju 6-7 časova i potreban je jedan čas da se razgibaju, istrče, nasmeju i nauče da je sve u pokretu.
    Više sati dnevno provedu igraju igrice i sa mobilnim telelefonom sedeći.
    Ko hoce za decu vise ima na hiljade škola i školica sporta i rekreacije.
  • G pen

    05.02.2023 11:11
    Pa imaju teretane blizu kladionice. A samo rasterujte kupace sa Dunava i ludujte sa cenama za bazen pa ce biti jos gore. E da, pa i dziberisanje sa kaficima ste uveli na Strand. Nije do nas nego do vas
  • Ivan

    05.02.2023 11:03
    E pa nije tacno
    "Sportić" (mesavina rukometa, igranja, vije, gimnastike, ma svega) 1000 dinara po detetu 2 puta nedeljno treninzi koji traju sat sat i 15 minuta.
    To nije skupo!
    Roditelji, mi smo postali lenstine a deca se naravno ugledaju na nas.
  • /

    05.02.2023 10:34
    /
    fizicko i bazeni ali ovo vise lici na kampanju za uvaljivanje onih sa ftna.
    mnogo ih je. nema dovoljno splavova i izvrsitelja

    @realno
    u pravu si sto se tice negativnog osecanja prema casovima fizickog kod dece.
    ali pocetkom demokratije je krenuo entuzijazam pa su razne aktivnosti i zdrav zivot postali atraktivni.
    resetom na milosevicevo vreme sa snsom sve se svelo samo na dziberisanje po teretanama uz opijate.
  • Caca

    05.02.2023 10:32
    Posto deca sve manje idu napolje i igraju fudbal, zmurke, vije, lastisa, fizicko je postalo izuzetno vazno, jer nekoj deci predstavlja jedini nedeljni vid sportske aktivnosti. I zato casovi moraju biti dobro osmisljeni, a ne da ih izvedu na dvoriste i daju im loptu, pa ko hoce, hoce, ko nece ne mora.
    Mesta za povecanje broja casova nema, deca su preopterecena, od petog razreda imaju i po sest ili sedam casova dnevno. Znaci, besplatni treninzi za sve.
  • Realno

    05.02.2023 10:01
    Nekad pre demokratije
    Sve sportske vannastavne aktivnosti su većini bile dostupne i besplatne. Od sporta do folklora i modernog plesa. Danas je sve biznis. Od 24 sata buljenja u telefone i računare da ne govorimo. Nikom ne smeta što nam generacije i generacije postaju fizički i mentalno oštećene.
  • Srbobranac

    05.02.2023 09:32
    A gde je bazen?
    Svako mesto MORA imati, osim sale za fizičko, i bazen. Plivanje je najzdravija fizička aktivnost.
    U našem mestu, bazen se pravi već četrdeset godina i još ga nemamo...
    Škole, biblioteke i bazeni, a ne zvona i praporci...
  • Sve je to po planu

    05.02.2023 09:14
    Za motaca kablova ne treba fizicka sprema i motorika. Sto pogrbljeniji to bolji
  • Budan

    05.02.2023 09:08
    ....
    Dobro jutro Kolumbo...sto bi stari rekli! Nije valjda da smo ukapirali...
  • Realno

    05.02.2023 09:03
    Fizicko je glupost kod vecine nastavnika. Gomila njih teraju decu na razboj svakog casa i slicno, a nije svako gradjen za to, niti se aktiviraju misici celog tela. Trebalo bi uvrstiti razne aktivnosti na tom casu, da se svako pronadje u necemu i uziva u tome, kao i da se vodi racuna da se aktiviraju sve misicne grupe. Ovako pola razreda mrzi fizicko, a nista ni ne urade tamo. Recimo Jokic koji je jedan od najboljih sportista na svetu, ne bi mogao da uradi pojedine gimnasticke pokrete koje zahtevaju nastavnici, a koji odgovaraju samo izrazito sitnoj deci.
  • Mađ

    05.02.2023 08:53
    Deci treba manje časova, manje domaćih, više slobodnog prostora u gradovima.
  • Roditelj

    05.02.2023 08:48
    Realnost
    Moje dete ima fizičko jedan čas svake druge nedelje jer imaju jednu salu za fizičko, a 5 odeljenja svakog razreda (sa po skoro 30 đaka). Ostala dva puta nedeljno kada je po rasporedu moraju biti u učionici ili u dvorištu. Uvedena je i međusmena jer nema ni dovoljno učionica. Jednostavno izgrađeno je
    previše stambenih zgrada a ne grade se škole (sa salama za fizičko).
  • aloooo

    05.02.2023 08:46
    stručnjaci
    pa kad novinari stalno forsiraju IT stručnjake...odlične plate, lagodan život, bla bla, niko ne priča kakvo će biti zdravstveno stanje tih što sede pred kompjuterom 24/7 ili omladina koja vodi instagramski stil života i samo bulji u telefone povijenih glava (ako se to može više nazvati telefonom)....počnite da veličate i pohvalno pišete o ljudima koji žive ljudski, normalno, bez haj tek gluposti.
  • hemodroid

    05.02.2023 08:44
    Ali nastava fizickog je zastarelabi prilicno besmislena zato i nema rezultata.
  • Zabrinut roditelj

    05.02.2023 08:25
    Podržavam.
  • Hm

    05.02.2023 08:20
    Obrazovanje? Ne, samo je Kosovo važno i politika i šta je rekao ili nije rekao predsednik. Da li je opozicija izašla sa nekim dobrim predlogom za poboljšanje uslova za učenike? Ikada? Sadašnja opozicija očekuje moj glas?


    Gledajući prenos iz skupštine - imamo nekvalifikovanu opoziciju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna