Autor: Zoran Strika - strika@021.rs

Info
13.07.2018.
09:00 > 14:20
Spomen-obeležje "Sremski front" ove godine obeležilo je tri decenije od otvaranja za javnost, ali je jubilej ostao u senci zaboravljanja antifašističke i narodnooslobodilačke borbe i pogrešnih tumačenja.
  • Trorog

    16.07.2018 20:35
    @dule
    Nisi u pravu.
    U svim tim bitkama su ginula vecinom deca od 16 do 25 godina.
    Uvek tako bilo i uvek ce tako biti. Seti se Galipolja, Staljingrada, Termopila, Cera ili Moskve.
    Nije Tito izmislio da se na neprijatelja krece sa sto vecom vojskom. Niti je izmislio ''dobrovoljnu regrutaciju''.
    Vojno i politicki gledano, probijanje sremskog fronta je bilo potrebno.
    A traljavost i tragicnost izvedbe je sasvim druga i nesporno tuzna prica. Nebulozne floskule kao sto ih je ovde izneo @Posmatrac ne doprinose stavljanju Sremskog fronta u pravi istorijski okvir. Po njemu, valjda su se i Montgomeri i Ajzenhauer dodvoravali Cercilu i Ruzveltu.

    *Kokoda je bitka u kojoj su australijski klinci, nazvani Chocos (cokoladni vojnici - jer su bili toliko mladi da su jeli samo cokoladu) zrtvovani da se zaustavi napad japanaca na Papua Novu Gvineju.
  • ISTINKO

    16.07.2018 13:49
    Da nije cetnika
    Partizani su se mucili na sremskom frontu, a onda pristigli cetnici oslobodioci i probili se kroz Nemce, da bi sto pre stigli do Blajburga. Kad tamo odbor za doccek : Sima Dubaja sa soli i hlebom.
  • dule

    16.07.2018 13:22
    Trorog
    13.07.2018 • 11:45
    @dule
    kad si vec takav vojni strucnjak, dodaj u knjigu da je
    i Normandija bila besmislena.
    i Anzio.
    i Tobrook
    i Iwo Jima.
    i Kokoda.
    i Berlin.



    Pa vidi, sem eventualno Kokoda (pošto tu baš i ne znam o čemu se radi) ostale bitke ne ispunjavaju taj uslov da je jedna od zaraćenih strana u bitku gurnula neistreniranu mladež koju je smatrala za klasnog neprijatelja. Ustvari, kad sad malo razmislim Berlin delimično ispunjava uslov - i tu su monstrumi odlučili da u bitku i smrt gurnu omladinu i decu a samo zarad ispunjenja nekih svojih bolesnih ciljeva.

    Inače, na nekom nivou se apsolutno slažem sa tobom - ja lično ne vidim neku smisao u tome da me neko pošalje u smrt zarad nekih viših interesa. Nekako imam osećaj da niti sam ja značajno doprineo stvaranju situacije koja je dovela do rata (bilo kog) niti smatram da će moje učestvovanje značajno razrešiti isti. Tako da predlog da položim svoj život da bi neke čike razrešile svoje interne probleme mi deluje baš tako - besmisleno.
  • Jeziva istina

    16.07.2018 08:22
    Koliko još treba da prođe?
    Sremski front- 1945.
    Podizanje spomeniuka-1988 nakon 43 godine.
    Danas je 2018. prošlo je 73 godine od borbi i 30 od podizanja spomenika.
    Koliko još treba da prođe da bi se glasno i otvoreno rekla jeziva istina?
  • Posmatrač

    16.07.2018 06:39
    U svemu ovome, sramna je uloga Peke Dapčevića i Koče Popovića koji su, da bi se dodvorili Titu, poslali u klanicu neobučene klince iz Srbije.
  • Kuglager

    14.07.2018 15:17
    Ивковић Ђорђе = Fake News
  • gari

    14.07.2018 01:27
    @Ивковић Ђорђе
    Verovatno se ponosiš time kako pišeš na svom blogu, ali taj blog izgleda kao da ga piše šarlatan koji bi da svoje ograničeno i jednostrano gledanje na svet prenosi drugima. Bavi se činjenicama, svim činjenicama, a ne iznošenjem svojih stavova i zaključaka na klimavim nogama.
  • nekoizmase

    13.07.2018 22:26
    Činjenice
    "Eto u mariboru ih docekali sa cvecem, kako se sad zivi u mariboru a kako na sremskom frontu i okolini ???!!!"

    Vidi se da nisi otišao dalje od klise u životu. A pogotovo Maribor video nisi. Anti fašistički pokret je u Sloveniji bio izuzetno jak! Slovenci, pogotovo iz Maribora dan danas prema našem narodu gaje velike simpatije. Srbi su najveća manjina u Sloveniji. Na centralnom trgu u Mariboru dan danas je spomenik NOB-U guglaj malo razloge tome,iznenadices se (hint :Šumadija-Slovenija bratstvo drugi svetski rat) ! U Mariboru je stanovništvo bilo većinski Nemačko 1941, i to u ozbiljnom %. To je razlog zastavicama i cveću. Danas je to klasičan gradić iz kog mladi odlaze u susednu Austriju i dalje trbuhom za kruhom, živi se neznatno bolje nego kod nas.

    Nemoj mrzeti drugacije od sebe i ono što ne razumeš.
  • Dejan

    13.07.2018 20:45
    tupi-glupi
    Izvinte a protiv koga su se svi ti borili na sremskom frontu i gde sad unuci naslednici sad idu i srljaju da rade ? Prvo ih taramo ratujemo a posle im idemo na noge na arbajt ? Zar nismo glup i naivan narod ! Eto u mariboru ih docekali sa cvecem, kako se sad zivi u mariboru a kako na sremskom frontu i okolini ???!!!
  • Ивковић Ђорђе

    13.07.2018 20:16
    Не победа, већ кланица
    Сремски фронт никада није пробијен, већ је постао бесмислен након што је 12. априла пао Беч (Будимпешту су Совјети освојили два месеца раније), па су се Немци повукли. Сремски фронт је најудаљенија тачка од Немачке коју су нацисти бранили.
    На Сремском фронту је послато у смрт више омладине, углавном дечака из Србије, него што је погинуло партизана у свим тзв "непријатељским офанзивама" заједно.
    http://nimbusovpodrum.blogspot.com/2018/06/1-normal-0-false-false-false-en-us-x.html
  • Tužna istina

    13.07.2018 20:03
    Današnjim mladim ljudima više znači hamburger u Donaldsu i zelena karta - na koju im bale cure - nego bilo koji pojam ili nečija žrtva iz prošlosti.
    Znači - spremni su da istoriju ponavljaju i ponovo, empirijski, nauče na svojoj koži ko je ko i šta je šta.
  • gari

    13.07.2018 15:25
    @три тачке
    Svaka čast, samo kad Bosna i Hrvatska u srednjem veku nisu postojale. A i za ostale, to što ti za nešto ne znaš, i što si ograničen, to je tvoja stvar. Knjigu u ruke. Ili tastaturu, na Wikipediji toliko štiva za čitanje.

    @Joka
    Bana Jelačića su se setili Hrvati, a kad su ga se već setili, naravno da i mi treba da se uključimo. A možda nešto i o Banu Jelačiću da pročitaš, i o istoriji Vojvodine, pa bi shvatio da on ni za nas nije bio beznačajan. A Đure Jakšića treba mi da se setimo.
  • Juliška

    13.07.2018 14:42
    bez
    ....Na širem rejonu Sremskog fronta u borbama je učestvovala i mađarska brigada " Petefi Šandor" sa 1200 boraca......Poginulo je 14826 boraca Jugoslovenske armije, 1046 boraca Crvene armije i 630 boraca Bugarske narodne armije.
  • Steva-NS

    13.07.2018 14:40
    Tuga,kao i sve ostalo ! Sve zbog puta, koji nas vodi u sopstvenu propast !
  • Sone

    13.07.2018 14:22
    ....
    To govori o nama..... Otidjite u Hr, ne morate je voleti i vidite kako se cene i postuju svi oni sto su dali život za "Njihov tisuću letnji san" a, mi..... Gde je park borcima sa Košarka, gde ulica, bulevar Milunke Savić, gde su ..... Možemo se ljutiti koliko hoćemo ali gore navedeni tekst opisuje nas!
  • vladaNS

    13.07.2018 13:33
    ?
    Vecna slava i hvala svim herojima koji su ucestvovali u proboju fronta, jednoj od najtezih
    ratnih operacija za konacno oslobodjenje zemlje od suludog Hitlera, fasizma i jednoumlja.
    Hvala redakciji 021 na ovom divnom tekstu i secanju na heroje oslobodioce.
    Hvala i nasem predsedniku, premijerki i celoj vladi sto se niju setili ovog dogadja kao sto se nisu setili da obeleze dan ustanka protiv fasizma u Srbiji. Beskrajno vam hvala jer ste potvrdili da ste bahati, neuki, bezobzirni, da su vam od slobodarskih tradicija vaznije pevljake, silikonske starlete, rijaliti emisije, Hvala sto ste pokazali kakvi ste, sram vas bilo!
    Pozdrav iz Vojvodine
  • Nikola

    13.07.2018 12:32
    Vecna im slava i hvala!
  • три тачке

    13.07.2018 12:27
    @Sremac
    Четници и партизани су две југословенске војске, ни једна није није српска. Замерати Србији да не обележава датуме битне за историју југословенског антифашизма, могуће је само ако у бившим југословенским републикама постоји другачији однос. Постоји ли? Србија је постојала и пре Југославије, Македонија, Босна, Хрватска и Словенија нису. Њихова захвалност југословенским антифашистиа - партизанима и четницима - би само по тој основи морала да буде већа. Да ли је?
  • gari

    13.07.2018 12:26
    Sjajan tekst. Žalosno što ovome nije dovoljno prostora bilo posvećeno u istorijskim udžbenicima. Barem u onom iz kojeg je moja generacija učila.

    I sjajna ideja za ekskurzije ili izlete, i pre svega - da se oni poklope sa sobom kad deca o tome uče. Mi smo išli na takva mesta, ali na neka i suviše mladi. Na primer, Cer, a u 2. razredu osnovne kad se u školi Prvi svetski rat još nije ni pomenuo. Prvo učiti o tome, a onda deca obavezno da vide.
  • Mica

    13.07.2018 11:55
    Iz clanka nije jasan nas danasnji odnos prema onima sa kojima smo tada ratovali, kao i odnos prema onima protiv kojih smo tada ratovali.
  • Dejan

    13.07.2018 11:49
    Istina
    Deda mi je pricao,a bio je ucesnik Sremskog fronta da su Bugari cistili minska polja.Partizanski vojnici su to gledali.Svaka cast da neko to javno kaze.Odlican tekst o spomeniku i cinjenicama.
  • Trorog

    13.07.2018 11:45
    @dule
    kad si vec takav vojni strucnjak, dodaj u knjigu da je
    i Normandija bila besmislena.
    i Anzio.
    i Tobrook
    i Iwo Jima.
    i Kokoda.
    i Berlin.

  • Joka

    13.07.2018 11:37
    Surova realnost
    Pa zar nije cilj da se zaboravi istorija Srbije i Srpskog naroda-od najranijeg perioda do današnjih dana; od ratova do žrtava; od znamenitih Srba do "običnih" građana koji su život dali za istu...?
    Na kuću Đure Jakšića su zaboravili...Na kuću bana Jelačića nisu ....
    E, to je slika države u kojoj živimo.
    I meni je jako žao jer sam ponosan na svoje korene, bogatu istoriju i tradiciju mog naroda.Poštujem tuđe ali ne dam svoje. I u tom maniru vaspitavam i decu.
    Pozdrav svima.
  • Jan 44

    13.07.2018 11:27
    Ja kazem da nije dzaba bio gradjanski rat. To je bio pad komunizma, i pokusaj da se zaborave partizani za koje smatraju komunjarama, a velicali su se, a i danas cetnici i ustase. Takodje, rat se pravio zbog filmova o drugom svetskom ratu i da bi se snimali neki novi ratni sadrzaji, to ja kazem. Partizani su ti koji su oslobodili Jugu od fasizma i oni nemaju veze sa onim sto se desavalo posle rata, oni se ne smeju niti zaboraviti niti osudjivati.
  • Milo

    13.07.2018 11:20
    L
    Naredio Tito Srpskoj deci da jurisaju na brisanom prostoru na Nemacke bunkere sa mitraljezima i minskom polju da ih sto vise izgine! Djubre
  • Vojvođanin iz Srema

    13.07.2018 11:15
    Žrtve ne smeju pasti u zaborav
    Slava im!!!
  • Topovsko meso

    13.07.2018 11:08
    Oni koji kažu da je Sremski front bio stratište srpskog naroda, skloni su da zaborave da je to jedna od najvažnijih borbenih operacija na Balkanu, čiji je cilj bio odsecanje naci armija grupe F, koje su se povlačile iz Grčke, a na koje je itekako računao ludi moler. Borba za slobodu imala je cenu, baš kao i kolaboracija i "Judenfrei", pokolji porodica komunista... Na kraju, mi smo sebe sami oslobodili. Kako bi Srblji samo zapomagali da su dobili rusku čizmu na jedno 50 godina... Ili bi možda voleli? Veliki su to mazohisti...
  • Novosađanka

    13.07.2018 10:49
    Sramota :(
  • dule

    13.07.2018 10:39
    Sremski front je bio besmislena klanica.
  • Sremac

    13.07.2018 10:33
    PatriJoCki revizionisti rade punom parom na zatiranju NOB-a i partizana. Za njih postoje samo četnici koji su po defaultu Srbi pravoslavci. Sve ostalo se ne priznaje ili su ustaše, balije ....

    Ova neobeležena komemoracija nastradalima na Sremskom Frontu je totalno nepoštovanje žrtava i totalna ignorancija. Ako Srbija ne priznaje ovu bitku kao deo svoje anti fašističke borbe i istorije mi u Vojvodini ćemo se sa ponosom sećati i nikad ne dozvoliti da padne u zaborav.
  • Обсервер

    13.07.2018 10:27
    Хвала за 021
    Ово је квалитетан чланак и хвале вредна идеја да се посети споменик од стране новинара портала о21. Хвала на подсећању на заборављену славну историју, а овај сегмент је само наставак славне, слободарске прошлости, од Косовског боја, па до данас. У овим крајевима се хероизам показује и у миру. Жао ми је неких народа, који своју историју почињу да пишу тек у задњих 25 год. Овде су гинули људи набројаних нација, али су гинули и Немци и њихови савезници, па би и њих требало подсетити, где су оставили кости. Како у школама постоји редован термин обиласка сајма, што није лоше, требало би да постоји и термин обиласка оваквих споменика. Ми, као туристи, пуно тога обилазимо по свету, а запостављамо наше знаменитости. Нисам запазио да наше туристичке агенције у програму имају ову дастинацију. Надам се да вандали неће оштетити овај комплекс, као што су онај на Иришком венцу.
  • We

    13.07.2018 10:00
    We
    Svaka cast na tekstu….
  • Profa

    13.07.2018 09:51
    A izreka kaze
    Narod koji zaboravlja svoju istoriju osudjen je da mu se ona ponavlja

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna