Biciklisti protestovali zbog diskriminatorskih reklama

Novosadska biciklistička inicijativa je, zajedno sa još dva beogradska udruženja, protestovala zbog dve reklame u kojima su bicikli predstavljeni kao manje važni od motocikala i automobila.
Novosadska biciklistička inicijativa je, zajedno sa još dva beogradska udruženja, protestovala zbog dve reklame u kojima su bicikli predstavljeni kao manje važni od motocikala i automobila.

Oni su precizirali da se radi o jednoj reklami Alfa banke za keš kredite, u kojoj momak i devojka zamenjuju tandem-bicikl za motocikl pod sloganom "Zašto se odricati bitnih stvari?".

"Da li vi mislite da su oni koji voze bicikl siromašni, nemaju para, nisu vredni ili nisu vaša ciljna grupa", navodi se u saopštenju Ciklo sveta i najavljuje i reakcija Evropske biciklističke federacije (ECF).

Udruženje Ulice za bicikliste ocenilo je da je reč o diskriminatornoj reklami, a Novosadska biciklistička inicijativa ocenila je da sporni sadržaj šalje pogrešnu poruku, kao i da potkopava napore institucija, organizacija i pojedinaca u popularizaciji bicikla.

"Bicikl je vojvođanska kultura"

Navodi se i da je u pitanju uvredljiva poruka građanima sa teritorije Vojvodine, gde je bicikl sredstvo koje je duboko ukorenjeno u lokalnu kulturu i predstavlja stvar izbora, a ne pokazatelj finansijske moći.

Udruženja su protestovala i zbog reklame za novi model automobila "nisan". U toj reklami majka i otac na biciklima vuku decu u dečjim prikolicama za bicikle kroz park uz dečje nestrpljivo negodovanje.

Epilog reklame je novi Nisanov model u kojem deca na stražnjem sedištu automobila imaju na raspolaganju DVD plejer sa LCD monitorima, pa se spram toga vožnja u prirodi biciklom predstavlja kao dosadna aktivnost.

  • stevica

    06.12.2012 15:25
    @piplfoks
    aj da vise ne zamaram, jest' da ne mogu da dokazem, ali vozio sam po putu, debeo minus, takoreci po ledu. [utaban sneg na kolovozu, pa onda onako izglacan, samo se presijava! uf...!] e sad, da se pohvalim, bez ijednog pada. nesto teze je voziti kada se taj sneg pocne topiti, pa je gornji sloj bljuzga, a ispod led. a vozila naprave kanale... ako udjem u kanal, na svako pojavljivanje auta, moram da stanem i vadim bajs... [sve to po sremu, na putevima van naselja.] pozdrav!
  • Piplfoks

    05.12.2012 19:45
    @stevica
    Lepo je to, još kad bi to probao na asfaltu, sa automobilima, pešacima i poledicom i da je stvarno okovano ledom na -15, a ne da lagano paducka sneg. Ili ovoj u konverzaciji fali par komentara u kojima se prestalo razgovarati o vožnji po gradu, praktična primena bicikla i tako to? Sram da bude moderatora ako ih je izbrisao.
  • stevica

    05.12.2012 15:12
    umetnost [ili profit]
    nemam sopstveni snimak, pa ovo samo kao ilustracija.
    http://www.youtube.com/watch?v=Yx0Y7YuHHpo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti