Investitor založio 14 već prodatih stanova

Stanari Cankareve ulice ovih dana mogu ostati bez krova nad glavom jer je Osnovni sud u Novom Sadu doneo rešenje o izvršenju nad 14 stanova, dve garaže i jednim lokalom u toj zgradi.
Iako su još tokom 2005. kupili stanove u tada novoizgrađenoj zgradi u Cankarevoj ulici broj 8 u Novom Sadu, pri čemu su svi ugovori uredno overeni u sudu, stanari ovih dana mogu ostati bez svog krova nad glavom jer je Osnovni sud u Novom Sadu doneo rešenje o izvršenju nad 14 stanova, dve garaže i jednim lokalom u toj zgradi.

Naime, investitor Branko Banjac je te nekretnine, koje je već prodao, nekako uspeo da založi za kredit koji mu je odobrila Findomestik banka, a kojoj je ostao dužan 18,7 miliona dinara.

Da su im stanovi pod hipotekom, koja je aktivirana od Findomestik banke, stanari su saznali slučajno, kada je jedna od vlasnica spornih stanova otišla u katastar kako bi ga konačno uknjižila na svoje ime.

"Mi dugo nismo mogli da uknjižimo stanove jer investitor nije obezbedio svu dokumentaciju", priča Vesna Berić, vlasnica dva stana u toj zgradi koja su takođe predviđena za javnu licitaciju po izvršenju banke. Međutim, negde tokom 2013. zgrada je konačno dobila upotrebnu dozvolu, ali većina stanara to nije znala jer ih niko nije ni obavestio o tome. U međuvremenu, neki su uspeli da se uknjiže kao vlasnici, ali kada je komšinica nedavno otišla u Katastar da to uradi, sačekalo ju je neprijatno iznenađenje i informacija da su stanovi pod hipotekom.

"Bukvalno smo tada u desetak minuta svi saznali da možemo ostati bez svega, pogotovo što je postupak izvršenja praktično već započeo i svakog dana može da se objavi javna prodaja naših stanova iako nemamo nikakve veze s dugovanjem investitora, a pri tom svi imamo ugovore o kupovini tih stanova", ogorčen je Vesnin sin Marko Berić, čija je porodica svojevremeno dala kuću na tom mestu u zamenu za stanove koji su izgrađeni. "Neverovatno mi je da nas niko nije obavestio o tome šta se dešava s našim stanovima. Niti je ta banka proverila o kakvim se stanovima radi, a očigledno to nije interesovalo ni sud ni izvršitelje, koji su morali znati da su svi ti stanovi kupljeni još pre desetak godina i da oni praktično pokušavaju da na licitaciju stave nešto što im apsolutno ne pripada.", kaže on.

Po njegovim rečima, vlasnici su, nakon što su saznali za hipoteku i izvršenje, pokušali da stupe u kontakt s investitorom, ali ne mogu da ga nađu. Porodice čiji su stanovi obuhvaćeni izvršenjem angažovale su advokata da bi pokušale da dokažu da su one vlasnici stanova i da je investitor Branko Banjac zapravo prevario banku tako što je založio imovinu koja mu ne pripada.

Međutim, s obzirom na to da je postupak izvršenja već u poodmakloj fazi, odnosno da je izvršiteljska kancelarija Tamare Gucunje već donela zaključak o sprovođenju izvršenja još krajem jula, lako je moguće da javna prodaja bude zakazana i pre nego što vlasnici uspeju da dokažu da su stanovi njihovi.

Naime, njima u tom slučaju ništa ne ide naruku jer je priroda izvršnog postupka takva da se teško može zaustaviti. Praktično, od scenarija gde ostaju bez sopstvenih stanova moglo ih spasti jedino da su istog dana kada je zgrada dobila upotrebnu dozvolu, svi otišli u Katastar i uknjižili ih na svoje ime. Investitor je očigledno iskoristio njihovu neobaveštenost i stanove stavio pod hipoteku jer su u tom trenutku u Katastru još uvek bili zavedeni pod njegovim imenom.

Po rečima ogorčenih vlasnika stanova, u Findomestik banci nisu hteli da im kažu kada je i koliki kredit Banjac podigao kod njih niti kako mu je odobren, s obzirom na to da nije vlasnik imovine koju je založio.

Traže privremenu obustavu izvršenja

Findomestik banka je podnela zahtev za izvršenje na iznos od 18.785.352 dinara, dok je ukupna vrednost nekretnina koje su obuhvaćene izvršenjem barem pet puta veća. Uzimajući u obzir realne cene nekretnina u Novom Sadu, taj iznos bi se namirio prodajom četiri-pet stanova u toj zgradi, u zavisnosti od kvadrature. Vlasnike brine da će se tako nešto uskoro i dogoditi i da će neki od njih ostati bez stanova. U tom slučaju, njihova jedina opcija da nekako dođu ponovo u posed svojih stanova je da pokrenu poseban postupak u kojem će morati da dokažu da su oštećeni, a to, po pravilu, traje godinama.

Zato su sve nade stanara položene u pokušaj da se izdejstvuje donošenje privremenih mera kojima bi se postupak izvršenja obustavio do konačne odluke, što bi im obezbedilo dodatno vreme da spasu svoju imovinu.

  • 26.11.2015 14:13
    stanje na papiru i stanje na terenu kod nas nikada nisu uskladjeni vec su rezultat korupcije i nemara.banke su silne i mocne jer ih zastupaju stranacki advokati koje opet gaje stranacke sudije,prava i pravde ovde nema i nema tog gradjanina koji to nije osetio na svojoj kozi, od najbanalnijih primera do ozbiljnih pljackanja i razbojistava od strane drzave.
  • neko

    25.11.2015 06:54
    Molim vas novinare da istrazite ovo do kraja jer je ovo organizovani kriminal. Kako je banka mogla da stavi hipoteku na nesto sto prethodno nije proverila i procenila a kako i da proveri i da proceni kada su ljudi useljeni u tim stanovima??? Ko daje pare na majke mi? Mi gradjani ako hocemo kredit proveravaju i krvnu sliku a ovde nista. Isti slucaj se desio i u Koste Racina gde je investitor dobio kredit od Marfin banke prethodno zalozivsi isto prodate stanove a banci je dao idejni projekat koji nema veze sa zgradom i to je prihvatila banka. Znaci da je ovo sve razradjena sema po kojoj se radi.
  • 25.11.2015 06:11
    slavite s Obrazom
    Nikad Srbija normalna država nije bila. Oni što su slinili za njom su to shvatili vrlo brzo nakon ujedinjenja. Ali ovde je i danas super balaviti za Noletom i orlovima, dokte ta država ubija na svakom koraku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti