Napreduju radovi na izgradnji novog Arhiva grada

Druga faza izgradnje nove zgrade Istorijskog arhiva Novog Sada biće gotova do kraja godine, pa bi vredna građa koja se trenutno nalazi u neuslovnim prostorijama na Petrovaradinskoj tvrđavi uskoro trebalo da se preseli u novi objekat.
Druga faza izgradnje nove zgrade Istorijskog arhiva Novog Sada biće gotova do kraja godine, pa bi vredna građa koja se trenutno nalazi u neuslovnim prostorijama na Petrovaradinskoj tvrđavi uskoro trebalo da se preseli u novi objekat.

Kako za 021 kaže vršilac dužnosti direktora "Poslovnog prostora" Zoran Jovčić, u toku su završni zidarski radovi koji podrazumevaju postavljanje fasade i ugradnju prozora.

"Svi radovi se izvode prema ugovorenim rokovima i, ukoliko vremenski uslovi dozvole, druga faza će biti gotova do kraja godine. Nakon toga, u zavisnosti od opredeljenih sredstava, uslediće treća faza koja obuhvata završnu oblogu fasade i ugradnju instalacija", kaže Jovčić za Novosadski informativni portal.

Budući arhiv će imati 6.000 kvadrata, suteren, prizemlje i dva sprata. Najveći deo objekta, oko 4.000 kvadratnih metara su depoi, a u drugom delu će biti upravni deo, radionice za konzervaciju i reparaciju, snimanje i proučavanje građe, sale za edukaciju, biblioteka i izložbeni prostor. Istorijski arhiv grada trenutno u depou na Petrovaradinskoj tvrđavi i nekoliko privremenih skloništa čuva oko sedam kilometara arhivske građe.

Vredni dokumenti smešteni su u objektima od 1.800 kvadratnih metara, starim 300 godina, koji nemaju adekvatnu hidroizolaciju, ni termoizolaciju, kao ni mogućnost praćenja i uticaja na mikroklimatske uslove. Veliki problem, takođe, predstavlja i nepostojanje adekvatnog sistema protivpožarne zaštite.

Gradnja nove zgrade Istorijskog arhiva jedna je od najvećih investicija u Novom Sadu, a u prve dve faze do sada je utrošeno oko 300 miliona dinara. (M.Sovilj - miodrag@021.rs)

  • virusns

    03.12.2012 10:59
    bravo
    svaka cast ... Zaista je lep osecaj, procitati lepu vest.. svaka cast !!!
  • pera pesimista

    03.12.2012 09:47
    -- u zavisnosti od opredeljenih sredstava --
    hahahahahahahahahaah, jos jedan krs ce ostati upravo to.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti