Novosadska rafinerija prestaje s radom

Novosadska rafinerija uskoro bi trebalo da prestane s radom, a koliko će u njoj radnika ostati kada 2015. počne da radi novo postrojenje nije poznato.
Novosadska rafinerija uskoro bi trebalo da prestane s radom, saznaje 021.

Kako za 021 kaže predsednik sindikata rafinerije, Vladimir Ilić, proizvodnja nafte je već obustavljena jer NIS ulaže u otvaranje fabrike za destilaciju ulja na istoj lokaciji. Iz NIS-a smo dobili odgovor da bi nova fabrika mogla početi sa radom u drugoj polovini 2015. godine.

Iako se spekuliše da će s početkom njenog rada biti otvoreno oko 200 novih radnih mesta, radnici koji trenutno rade na proizvodnji ostaju bez posla. - Oko 150 radnika koji su radili u Rafineriji u proizvodnji, zbog toga što je prestala proizvodnja, nemaju radno mesto u tom bloku prerade. Tim radnicima je ponuđena mogućnost da pređu na druga radna mesta, a ta mesta su daleko manje plaćena od mesta na kojima su prethodno radili - pojašnjava Ilić.

Trenutno zaposleni u Rafineriji imaju dve mogućnosti. Jedna od njih je da sa posla u proizvodnji pređu na posao u administrativno-tehničkom sektoru, koji je slabije plaćen. Druga mogućnost je odluka o napuštanju firme, uz otpremninu koja iznosi 750 evra po godini staža. Radnici Rafinerije Novi Sad nisu zadovoljni ovim opcijama, ističe Ilić.

Kako saznaje 021, radnici su nedavno sastavili peticiju koju je potpisalo njih stotinak. Uputili su i pitanje generalnom direktoru zašto se zatvara novosadska Rafinerija koja ima osnove da i dalje da radi, ali odgovor nisu dobili.

Podsetimo, NIS je krajem avgusta najavio ulaganje više od 100 miliona dolara u "modernizaciju" Rafinerije nafte u Novom Sadu. Po završetku modernizacije, u Rafineriji će godišnje moći da se proizvede 180.000 tona visokokvalitetnih baznih ulja dve vrste, od kojih će značajna količina biti namenjena izvozu, rekao je tada generalni direktor ove kompanije, Kiril Kravčenko. Međutim, koliki će broj radnika ostati da radi za sada nije poznato.

U NIS-u nisu bili voljni za razgovor, već su nam samo prosledili saopštenje iz avgusta u kojem se govori o planovima za 2015. godinu. Novosadska rafinerija osnovana je 1968. godine. (Ivona Temešberger)

  • 22.11.2012 11:18
    Rafinerci postaju butikaši
    Ja sam jedan od nemapiranih. Izdržali smo bombardovanje rafinerije 78 dana, ali od ovih nema spasa.

    Tačno je da ostaje 34 radnika od cca. 250 zaposlenih. Nihova perpektiva je do godinu dana. Nikakva selekcija radnika u smislu testova znanja i veština nije vršena, nego je sve vršeno po dogovornom principu.

    Presudnu ulogu u zatvaranju Rafinerije Novi Sad su odigrali Beograđani i Pančevci, a ne Rusi.

    Sada rafinerici postaju šverceri i butikaši.

  • Миле

    20.11.2012 17:48
    Одговор на: @Миле - Одговор радницима
    Нашли сте катастрофално поређење. Информације ради, мислио сам на посао и добре плате у Нис-у. Свим радницима желим добро али на жалост радна места ће им се затворити.
  • Limanka

    19.11.2012 23:04
    @Alisa
    Nažalost Alisa za veliku većinu firmi tj. predvodnike sindikata si potpuno u pravu. Dosta je uobičajena pojava i da radnici u relativno manjim privatnim firmama ne smeju da budu članovi nijednog sindikata kao ni političke stranke. Retke su prave sindikalne vođe poput Vladimira Ilića, dugogodišnjeg predsednika sindikata rafinerije. Slučajno znam priču koliko su puta hteli da ga "skinu" (i sigurno postave nekog svog čoveka)ali ga radnici nisu dali. Bukvalno tako. I zaista verujem da je podatak koliko je radnika ostalo bez posla tačan. Kao što pouzdano znam da je svoj posao odradio najbolje moguće: časno i pošteno. Priznaćeš, gotovo primerak za muzej. Jer je, na našu veliku žalost, tako redak.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti