Peticija da se zaustavi izgradnja parkinga kod Spensa

Brojna udruženja pokrenula su peticiju kako bi se zaustavila izgradnja parkinga kod Spensa i sačuvala zelena površina na ovom području.
Nakon jučerašnje vesti o početku izgradnje novog parkinga kod Spensa, reagovala su brojna udruženja i nevladine organizacije sa ciljem da se zaustavi izgradnja parkinga i sačuva zelena površina na ovom području.

Peticiji za zaustavljanje izgradnje parkinga pridružilo se preko 15 organizacija civilnog društva među kojima su Novosadska biciklistička inicijativa, Udruženje za bezbednost dece u saobraćaju, Strukovno udruženje policije dr Rudolf Arčibald Rajs, Inženjeri zaštite životne sredine, NDNV, Zelena patrola, Udruženje roditelja Novog Sada, Vojvođanska zelena inicijativa, kao i mnoge druge organizacije.

"U Novom Sadu je zelenih površina i parkova sve manje. Zamenjuju ih behaton, asfalt, parkinzi i kolovozi i život u gradu leti postaje sve nesnosniji i suroviji ne samo za ljude već i za ostali živi svet!", piše u peticiji.

Nezadovoljni građani podsećaju da je ova površina dosada predstavljala zelenu površinu i da važećim urbanističkim planovima koji su dostupni na sajtu JP Urbanizam nije predviđena izgradnja bilo kakvih javnih parkirališta.

Potpisnici peticije smatraju i da se parking na ovom prostoru gradi zbog Univerexporta i potrebe da se kupcima omogući parking koji je blizu, objašnjava Gabrijela Lešić iz Udruženja za bezbednost dece u saobraćaju.

"Prema informacijama koje mi imamo ne postoji urbanistički plan koji predviđa da na toj površini bude izgrađen bilo kakav parking. Jedina informacija koju mi imamo je da postoji plan da se postojeća garaža unapredi za 450 parking mesta, koja se nalazi sa druge strane Spensa i koja inače nikad nije popunjena. Smatramo da se ne može tek tako zelena površina, koja je i ovako u deficitarnom stanju u našem gradu, smanjivati suprotno "Generalnom planu grada Novog Sada do 2021. godine", u kome jasno stoji da se moraju čuvati zelene površine u gradu", kaže Marko Trifković iz Novosadske biciklističke inicijative, jednog od potpisnika peticije.

U daljem tekstu peticije navodi se da su Novom Sadu potrebne zelene površine, a ne dodatna motivacija za kupovinu automobila čiji je broj u poslednjih 10 godina porastao za gotovo 30.000 i koji više nemaju gde da se smeste, koji zagađuju vazduh, prave buku, gužve, okupiraju javne površine i stvaraju dodatni rizik u saobraćaju.

Peticija završava jasnim ciljem da se ispita odgovornost i legalnost izgradnje ovog parkinga, koji prema planovima izvođač radova "Put Invest" treba da završi za 40 dana.

"Mi građani i građanke Novog Sada u to ime zahtevamo od nadležnih institucija da izvrše nadzor zakonitosti izgradnje pomenutog parkirališta u smislu osnova i usaglašenosti sa važećim planskim dokumentima, da daju na uvid javnosti izvor finansiranja izgradnje parkinga (budžetske stavke), iznos sredstava i da uvažavajući interes javnosti obustave izgradnju, odnosno preispitaju namenu pomenute površine i uvaže apel i interes javnosti, kao i načela planiranja i gradnje definisana planskim dokumentima". (Gordana Ćosić - gocacosic@021.rs)

Peticija se može potpisati OVDE

  • 25.07.2014 07:22
    Ne lomite mi bagrenje
    Prvo obožavam Spens od malena, Spens baš ovakav kakav je je ponos Novog Sada, zaista ima nešto u sebi posebno. Parkinzi me asociraju na otuđenje, na kriminal, na šoping centre i tajkune. Da bi zadržao posebnost, oko Spensa moraju biti simboli zdravog života! Kako će ljudi na teniskim terenima da udišu izduvne gasove dok igraju, kao i svi ostali koji se vraćaju sa sportskih aktivnosti!? Novi veliki parking se baš nikako ne uklapa u ideju Spensa, a i ima već milion parkinga okolo. Ne trebaju nam novi debeloguzovići-lopovi u skupim kolima koji hoće od Spensa da naprave centar elitne prostitucije. Tu treba da se napravi parkić a ne parking! Spens treba da promoviše sportski duh, a ne klubski život i potrošačko društvo. Taj ko je odobrio tako nešto očigledno niti je iz Novoga Sada, niti je ikada tuda prošao peške. Ima toliko lokacija, nađite neku adekvatniju za parking!
  • -

    24.07.2014 07:53
    -
    Marko - za ---
    pa ne mogu u ns-u jedni stalno trpeti na ustrb ex kaste sa limana
  • Marko

    23.07.2014 19:33
    za ---
    Uopšte nisam iz tog dela grada, ali sam dovoljno star da se sećam jednog zelenijeg i lepšeg Novog Sada.

    U izgradnju tog parkinga je uloženo oko 16-17.000.000 dinara, za te pare ta poljana je mogla da se transformiše u Deskanso vrt, turističku atrakciju ili neko slično čudo i da se napravi prateći sadržaj plus bezbedno i ograđeno mesto za istrčavanje pasa koji eto svima smetaju.

    O osvetoljubivoj filozofiji i inatu ne vredi trošiti reči, ne znam da li je tvoja filozofija da ako i tebi nije bilo dobro i tvojoj deci treba da bude loše.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti