Porez u centru dva i po puta veći nego na periferiji

Odlukom Skupštine grada definisan je novi sistem određivanja poreza na imovinu, pa će porez u centru biti 2,5 puta veći nego na periferiji.
Odlukom Skupštine grada definisan je novi sistem određivanja poreza na imovinu građana, pa će porez u centru biti dva i po puta veći nego na periferiji grada.

Prema rečima člana Gradskog veća zaduženog za finansije Dejana Mandića, predviđeno je više zona nego što ih je bilo do sada, a time i veći raspon koeficijenata koji služe kao osnov za obračun poreza. "Ovom odlukom je, umesto četiri koliko ih je do sada bilo, u Novom Sadu definisano pet zona", kaže Mandić.

Raspon koeficijenata na osnovu kojih se određuje iznos poreza za svakog vlasnika nekretnina se, u zavisnosti od zone, kreće od jedan do 0,4. Najviši je predviđen za centar grada, a najniži, dva i po puta manji, za naselja na samoj periferiji grada, pišu Novosti.

"Zone i koeficijenti su određeni u zavisnosti od komunalne opremljenosti, opremljenosti javnim objektima i saobraćajne povezanosti, a cilj je upravo pravednije opterećenje poreskih obveznika", objašnjava Mandić.

Prema novoj odluci, u prvoj, najuređenijoj, a time i najskupljoj zoni su mesne zajednice Žitni trg, Stari grad, Prva vojvođanska brigada, Sonja Marinković, Liman, Boško Buha, Liman III, Ostrvo, Ivo Andrić, Vera Pavlović, 7. juli, Narodni heroji, Omladinski pokret, Sava Kovačević i Dunav. Koefiijent 0,8 predviđen je u drugoj zoni gde su mesne zajednice Gavrilo Princip, Bistrica, Detelinara, Jugovićevo, Radnički, Salajka, Petrovaradin, Podbara, Sremska Lamenica i Ribnjak.

U trećoj zoni, u kojoj će se pojedinačan porez obračunavati primenom koeficijenta 0,7 su mesne zajednice Slana bara, Klisa, Vidovdansko naselje, Kać, Južni Telep, Bratstvo - Telep, Nikola Tesla - Telep, Adice, Futog, Veternik i Sajlovo.

Četvrta zona je još udaljenija od centra, koeficijent za obračun poreza u njoj je 0,6. Pripadaju joj mesne zajednice Šangaj, Rumenka, Stepanovićevo, Čenej, Pejićevi salaši - Nemanovci, Alibegovac, Artiljevo, Popovica, Puckaroš, Vezirac i Zanoš. Najzad, u petoj zoni u kojoj je porez na imovinu i najmanji, sa koeficijentom 0,4, jesu mesne zajednice Bukovac, Ledinci, Stari Ledinci, Begeč, Budisava, Kisač i Kovilj.

Pravo da porez na imovinu građana naplaćuje kao svoj izvorni prihod Grad je dobio pre nešto više od tri godine. U proseku, od toga se u gradski budžet godišnje slivalo oko 700 miliona dinara, a nova zonska podela grada u suštini ne bi trebalo da utiče na visinu tog prihoda.

  • makijaveli

    06.02.2014 21:11
    otimacina
    Racunica je jasna, republicka vlast uzima sve vise od lokalnih samouprava,a njima prepusta da oporezuju gradjane koliko im padne na pamet. Zato i imamo da je do sada jedan Petrovaradin, sa kucama starima preko 100 godina, bio u kategoriji sa zgradama u centru grada. Nece ni sada biti puno bolje jer je ovima na vlasti u NS apetit pregolem. Oni su vreca bez dna. Druga je prica o moralnosti takvog poreza. U mnogim zemljama porez se ne placa na stan u kome se zivi, nego samo na ono preko toga, ako ko te pita za moral.Naprimer, u Hrvatskoj takav porez ne postoji i tek se sprema uvodjenje nakon par godina rasprave. A mi slavimo vec 20 godina tog poreza. Ovo je glib!Cini se da su pametni oni koji taj porez ni ne placaju, jer nisu u evidenciji zbog nesposobne drzave.
  • Podbarac

    17.11.2013 15:05
    Šta je zapravo taj "lux" centar?
    O kakvim to pogodnostima se priča o centru?
    Šta je to u centru? Kafići i pozorište ili bolnica i prodavnice, pijace, posao... ?

    Ako ćemo pošteno jedino je "zabava" u centru i administracija - sve ostalo nije u centru!
    Toliko o onima koji vide prednost centra Novog Sada koji nije centar Beograda ili Londona...
    Jer najluksuznija naselja i oni sa parama zapravo i nisu u centru (Lipov gaj, Kamenjar, Ribnjak, Tatarsko brdo, Popovica...).
    Razumem da nekom iz prigradskih naselja se čini da je "život" u centru, ali Podbara, Salajka... itd. su zapravo male prizemne trošne kuće, a ne dvospratne ko negde. Ovde živi sirotinja spram npr. Kaća ili Veternika...
    Nema lekara, nema policije, nema prodavnica, a ima manje asfalta nego u na primer Kaću. Ali zato ima šta: 500 metara do pozorišta i 2 kilometra do SPENS-a za koje nemamo para ili 3-4 kilometra do Bolnice ili Doma zdravlja?
    Ko ne veruje - mapu u šake pa računajte!
  • OBMANA

    17.11.2013 13:45
    ZA SVE NAS!
    Varate se svi vi koji mislite da će POVEĆANJEM poreza za one bliže centru,doći do SMANJENJA poreza za one na periferiji!

    Do sada,svi su plaćali porez sa koeficijentom 0,4!

    Od sada će taj koeficijent važiti samo za daleka prigradska naselja(V zona).

    Svi ostali plaćaće od 2-2,5 puta skuplji porez NEGO RANIJE!

    Naravno i dalje ostaje kategorija onih koji ništa ne plaćaju jer imaju nelegalne objekte a sve mi se čini da su baš oni najglasniji da se porezi povećaju...







Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti