Bečej: Nastavljaju se protesti bivših radnika PIK-a

Niko još uvek ne preuzima odgovornost za organizovanje skupova bivših radnika PIK Bečej, ali oni se već drugu nedelju svakodnevno okupljaju od 10 do 11 sati ispred bečejske Gradske kuće.
- Kao prvo, opština nije mesto gde bi ovakvi i slični skupovi trebali da se održavaju. Jer, u pitanju je privatna firma, pa Vlada Srbije i lokalna samouprava nema nikakve ingerencije za aktuelnu situaciju. Međutim, nama je borba za svako radno mesto prioritet, pa ne možemo olako da prihvatimo situaciju gde je oko 700 vrednih ljudi ostalo bez posla. Upravo iz tog razloga, zajedno s kabinetom premijera, tražimo model kako da pomognemo bivšim „pikovcima“. Pojasnili smo to predstavnicima bivših zaposlenih - kaže predsednik opštine Bečej Vuk Radojević i poručuje da malo strpljenja ne bi bilo na odmet.
 
"Pikovci" stalno ponavljaju da nisu oni doveli kombinat na ove grane, te da su mukotrpnim radom tokom četvorogodišnjeg stečaja očuvali kapital, ali sada ispada da je to nebitno.
 
- Znali smo šta nas čeka po prodaja kompanije, ali smo dobili obećanje da će se naći socijalni model i da oni koji ostanu bez posla neće otići gladni na ulice. Upravo ispunjenje tog obećanja tražimo i očekujemo. Nas, iskreno rečeno, ne interesuje model i mi se ne petljamo u te pravne stvari, mi molimo za pomoć – kaže bivši predsednik sindikata "Nezavisnost" u PIK Bečej Aleksandar Pešić, koji je aktivan u aktuelnim dešavanjima.
 
Istina je i to da se na protestima okuplja stotinak, uglavnom, istih ogorčenih ljudi, a da je radne knjižice, skoro u istom danu, dobilo oko 700 "pikovaca". 
 
To ne umanjuje značaj održavanja skupova, koji će, tvrde oni, biti i masovniji, jer će prerasti u proteste glađu, ne zato što se to želi, već zato što mnogi neće imati više ni za jelo, a kamoli za neke druge potrepštine.
 
Autor: Dnevnik
  • ana

    09.02.2016 11:23
    A buljavi samo gomila kao da ce ziveti 100 godina i kao da mu deca nece biti gladna svakako kao i nasa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.