Bugarska prijavila Srbiju Savetu Evrope

Bugarske vlasti prijavile su nadležnim telima Saveta Evrope da Srbija ni posle 16 meseci nije odgovorila na njihov zahtev za izručenje bugarskog biznismena i vlasnika paraćinske fabrike stakla Vasila Cvetanova koji je u Bugarskoj optužen za proneveru.

Zahtev je podnet zbog toga što bugarska strana još nije dobila konkretan odgovor na zahtev za izručenje Vasileva koji je podnela pre više od godinu i četiri meseca, kao ni na dodatni zahtev za njegovo izručenje koji je upućen pre osam meseci.

Vasilev je u Bugarskoj optužen za proneveru 206 miliona leva Korporativne komercijalne banke čiji je glavni deoničar,  a koja je otišla u stečaj prošle godine. Odlaskom u stečaj Korporativne banke u Sofiji, u stečaj je otišla i bugarska kompanija Glas industri koja je kupila Srpsku fabriku stakla iz Paraćina.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je 11. marta 2015. rešenje o izručenju Vasileva Bugarskoj i naložio Višem sudu da ponovi postupak utvrđivanja pretpostavki za njegovu ekstradiciju koju je tražila Bugarska. Bugarska potražuje Vasileva zbog optužbi za milionske pronevere i za njim je raspisala međunarodnu poternicu, nakon čega je on pobegao iz zemlje, a u septembru 2014. predao se sprskim pravosudnim organima.

Početkom decembra 2015. bugarski mediji preneli su da su sudovi u Švajcarskoj i Bugarskoj blokirali Vasilevu više od 300 miliona evra kao obezbeđenje u slučaju novih tužbi protiv njega i njegove porodice kao i entiteta koje kontroliše.

Autor: Beta

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija