Dvojica antifašista pešače od Zrenjanina do Aušvica

Dvojica antifašista i radijskih novinara Dalibor Piskrec, član Antifa Brdovec iz Zagreba i Srđan Papić Đurić, antifašista i član PAOR organizacije iz Zrenjanina, danas kreću peške na put ka Aušvicu.

Namera ovog dvojca je da sakupe pomoć za izbeglice i na svom putu aktiviraju volontere.

Piskarec i Papić Đurić krenuli su iz Zrenjanina putem prema Kikindi i graničnm prelazu sa Mađarskom, pa dalje do Segedina, Kečkemeta, Budimpešte i dalje do Slovačke o gradova Zvolen, Banska Bistrica do Poljske i Memorijalnog centra Aušvic Birkenau.

Tokom dugog i napornog pešačenja, koje će trajati 13 dana, njih dvojica će pokušati da ukažu na probleme sa kojima se suočavaju izbeglice sa Bliskog istoka, ali i na prave uzroke njihovog problema – a to je rat.

"Cilj nam je da put do Aušvica prelazimo kao izbeglice koje su zbog rata napustile svoje kuće i krenule u potragu za mirom. Hodaćemo sa minimum novca, hrane i bez planiranog i obezbeđenog smešataja... Trudićemo se da preživljavamo i da se snađemo. Pokušaćemo da dosledno predstavimo teške trenutke sa kojima se svakodnevno susreću izbeglice koje proteklih meseci pristižu iz ratom zahvaćenih područja na putu ka zemljama EU i kroz njih. Tokom puta snimaćemo zvuk, video i fotografije, koje ćemo objavljivati i deliti onlajn tokom svakog dana pešačenja", objasnili su aktivisti.

Kao odredište svog puta odabrali su logor Aušvic, koji je 27. januara obeležio 71 godinu od oslobađanja.

"U državama iz kojih krećemo u ovu akciju, u Srbiji i Hrvatskoj, formalno je obeležen taj datum od strane najviših državnih zvaničnika. Smatramo da je to paradoks i neiskreno, zato što u oba postkonfliktna društva na političkoj sceni ne postiji jasna odrednica niti stav u odnosu na ekstremno desnu ideologiju, nacionalizam i šovinizam, rasizam, ksenofobiju, klerofašizam, što za posledicu ima pretnje nasiljem, diskriminaciju i na kraju rezultira nasiljem", poručili su antifašisti pred put.

Autor: N1

  • Za Liman Strong

    11.02.2016 13:43
    Pa, Stronže, svrati do Štranda i Jasenovca. A posle produži u Srebrenicu i Sarajevo... Jer i tamo treba da padneš na kolena i tražiš oprost.
  • nemanja

    10.02.2016 17:27
    Bravo . Eh da je sto vise ovakvih ljudi.
  • Liman Strong

    10.02.2016 13:02
    Za povracanje. Da u pozadini delovanja ovih "multikulti" kobajagi antifasista nije iskljucivo antisrbizam, prvo bi svratili do Stranda, a onda i do Jasenovca. Jevtini i providni laznjaci.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.