Cena struje je deo izbornog marketinga?

Iako se stručnjaci ne slažu oko toga da li je oportuno da struja poskupi u toku ove godine, oni ipak nemaju dilemu da su izjave kako cene tog energenta neće rasti prilagođene nastupajućim izborima u Srbiji.

Naime, generalni direktor Elektroprivrede Srbije Aleksandar Obradović nedavno je izjavio da u ovoj godini nije planirano povećanje električne energije. Do ove izjave je došlo nakon najave premijera Srbije Aleksandra Vučića da će u 2016. godini biti održani vanredni parlamentarni izbori. Takođe, u decembru prošle godine, u vreme kada izbori još uvek nisu bili najavljeni ali se uveliko spekulisalo o njihovom raspisivanju, Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike, naglasio je da električna energija u Srbiji neće poskupeti od 1. maja 2016. On je, tom prilikom, naveo da ne postoji odluka, ni konkretan plan, za korekciju cena električne energije.

- Šta će se dešavati tokom godine zavisi od mnogo faktora, kretanja na tržištu, nestabilnosti, stepena naplate u EPS-u - rekao je tada Antić.

Obradović je pak svoju tvrdnju da struja ne treba da poskupi u ovoj godini obrazložio padom cena u regionu i Evropi kao i uspešnom reorganizacijom EPS-a. Sve to po njemu stvara uslove za novu analizu trendova i u saradnji sa Međunarodnim monetarnim fondom i Svetskom bankom doći će se do zaključka "šta raditi sa strujom"

Direktor kompanije Enerdži sejving grupn Slobodan Ružić kaže za Danas da su izjave predstavnika Vlade Srbije i poslovodstva EPS-a kada je reč o povećanju cene električne energije uvek motivisane političkim razlozima, što je potpuno pogrešno. - Da li će do korekcije cene struje doći ili ne trebalo bi isključivo da zavisi od toga da li aktuelna cena električne energije podmiruje operativne potrebe EPS-a kada je reč o održavanju i obnavljanju. Jednostavno, elektroenergetski sistem treba održavati i u skladu sa tim cena struje bi trebalo da bude prilagođena realnim potrebama EPS-a u datom trenutku a ne rukovođena političkim ciljevima i ispunjavanjem obećanja prema međunarodnom finansijskim organizacijama - smatra Ružić.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić deli Ružićevo mišljenje da su izjave nadležnih da struja neće poskupeti motivisane političkim razlozima, to jest izborima, ali istovremeno i dodaje da zaista ne postoji nijedan razlog da struja poskupi.

Autor: Danas

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.