Koje je najrizičnije zanimanje u Srbiji?

Tokom prošle godine na poslu je napadnuto oko 700 medicinskih radnika, pokazuju podaci MUP-a.
Elektroprivreda Srbije više i ne broji napade na montere koji otkrivaju krađu struje i isključuju je zbog dugova. Šalterski službenici pridružuju se listi stresnih zanimanja. Ipak, ovi poslovi nisu opasni po život prema kriterijumima Uprave za bezbednost i zdravlje na radu. Zbog sve učestalijih incidenata, rizici će se, kažu, ponovo procenjivati.
 
Sam svoj gazda - status sa mnogo prednosti, ali i ozbiljnom manom. Onog ko sam sebe uposli, Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu ne prepoznaje, samim tim i ne štiti. Vera Božić Trefalt iz Uprave za bezbednost i zdravlja na radu kaže da on sam mora da ima odogovrnost za sebe.
 
Tako na primer limar ili stolar može, ali ne mora, da nosi zaštitnu opremu. Taksista nema izbora. Na radnom mestu stalno je u opasnosti. To potvrđuje i nedavno ubistvo taksiste u Šapcu. "Nama zakon nalaže da moramo svakog putnika da primimo u auto obavezno, nebitno ko je i šta je, međutim, u autu ne sme slučajno da se nađe neki pajser, bokser ili bejzbol palica", kaže taksista Miodrag Reljić.
 
Bezbedniji bi trebalo da bude radnik koji ima poslodavca jer je njegova dužnost da ga zaštiti. Zbog čestih incidenata, EPS-u pomaže i policija. "Nekada su napadali naše montere toplim i hladnim oružjem i oruđem, puštali domaće životinje, sklanjali merdevine ili drmali merdevine tokom isključenja ,tako da je bilo i povreda i lomova, a i stresnih situacija gde bi ljudi završavali na psihijatriji", kaže Sandra Alagić iz "EPS Distribucije".
 
Ponekad se i sam stres može tretirati kao povreda na radu. "Naravno da je neophodno da se hitno preduzmu medicinske mere u smislu odlaska na primer kod neuropsihijatra. Tada će se dokazivati uzrok odnosno posledica i veza između napada i samog stresa", rekla je Vera Božić Trefalt.
 
Učestale napade stručnjaci dovode u vezu sa slabim funkcionisanjem institucija, a građani nezadovoljstvo reflektuju na zaposlene u njima. "U društvu gde je nepoverenje sve veće, gde su pojedinci sve uplašeniji za svoju egzistenciju, i budućnost, naravno da su te reakcije prenaglašenije i da određena zanimanja koja ne bi trebalo da budu toliko rizična, kao što su zanimanje medicinske sestre ili neka druga, postaju upravo tako rizična budući da na sebe primaju taj, ni krivi ni dužni, često opravdani jed građana", ističe sociolog Dalibor Petrović.
 
Zbog toga se gubi razlika između tradicionalno rizičnih zanimanja i onih koja to nisu. Opasnosti u rudarskom poslu mogu se predvideti i određenim procedurama izbeći. Ali, rizici koji ne mogu da se planiraju, mnoge poslove danas čine rudarskim.
 
Autor: RTS

Teme

smeh
  • Igor

    13.02.2016 15:25
    Evo statistike: Koje zanimanje u SAD ima najvece sanse da vas ubiju (radeci svoj posao)? Odgovor predsednik (4 od 44 su ubijena). Svaki deseti! Ali to je statistika!
  • Svim Novosađanima

    13.02.2016 12:59
    Najrizičnije je biti stanovnik Novog Sada. Ne samo po pitanju bezbednosti, već i po pitanju troškova života. Tako, na primer, Vodovod fakturiše maksimalne troškove vode za novembar 2015-te, izvini se javno na RTV1 zbog greške radnice koja im je omogućila da podele bonuse, obećaju da će grešku ispraviti i svim klijentima vratiti kod sledećeg računa, a zatim se to NE DESI ni za decembarski račun u januaru ni za januarski u februaru. ISO9002 Informatika sve to mirno gleda. Ja to zovem privrednim kriminalom, organizovanim.
  • obican

    13.02.2016 11:06
    covek
    je u srbiji najugrozeniji-ako nisi kriminalac,stranacki uvrezen,pripadnik manjina,besposlen,nisi djoka ili drugi sportista,pevac,sponzorusa,

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.