Novosadske arhitekte: Zaustaviti radove na izgradnji solitera

Društvo arhitekata Novog Sada tvrdi da su planska dokumenta o izgradnji solitera u centru grada izmenjena prebrzo i u opštoj konfuziji.
Ovo novosadsko udruženje stručnjaka za arhitekturu i urbanizam smatra da "nedostaje jasan uvid u najbitnije aspekte projekta budućeg objekta na ovoj lokaciji".
 
"Zahtevamo od Grada i njegovih nadležnih institucija i službi da, u svrhu zaštite javnog interesa u pitanjima izgradnje grada, ponovu pokrenu postupak izmena i dopuna Plana generalne regulacije i pratećeg plana za tu lokaciju, kako bi se kroz dijalog i na osnovu stručnih načela došlo do adekvatnih urbanističkih parametara. Pitanje spratnosti, koeficijenata zauzetosti i izgrađenost za ovako osetljivu lokaciju moraju se ponovo razmotriti", poručuju u Društvu arhitekata Novog Sada.
 
DaNS zahteva i da se u novi plan unese obaveza raspisivanja javnog arhitektonskog konkursa za objekat na toj lokaciji, te da se do okončanja ovih procesa stopiraju svi građevinski radovi.
 
 
Inače, pismo DaNS-a potpisuje novoizabrani predsednik Slobodan Jović, diplomirani inženjer arhitekture. On i njegove kolege su na izbornoj skupštini 29. februara pobedile donedavnog predsednika DaNS-a i sadašnjeg direktora "Urbanizma" Dušana Miladinovića. Podsetimo da je Miladinović jedan od gradskih čelnika koji je podržao gradnju solitera od 13 spratova u centru grada.
 
Autorka: Gorica Nikolin - gorica@021.rs
Foto: 021.rs
  • Inspektor Višekruna

    03.04.2016 19:27
    Smešno
    Pa koga zanima šta misle stručnjaci?
    U urbanizmu i arhitekturi pogotovo.
  • ArhiTetka

    03.04.2016 12:25
    Stara zgrada Matice srpske, jermenska crkva, polovina Jevrejske ulice, zgrada na ugluJevrejske koja je preživela bombardovanje 1948 (gde je nezavršena Poštanska štedionica), fabrička postrojenja u Sremskoj i Radničkoj ulici, stara zgrada željezničke stanice, Pariski magazin, pasaži u Zmaj Jovinoj, zgrada restorana Šaran, Žuta kuća, presecanje Jevrejske ulice i Željezničke ulice da bi se izgradio Bulevar Mihajla Pupina čime je presečena osnovna urbanistička matrica grada i moguća pešačka zona, dimnjak u Radničkoj ulici, Albus u Radničkoj ulici, Velika pečurka,bedem na Petrovaradinskoj tvrđavi, i konačno spomenik porodice Čenazi koji nikada neće biti restauriran jer je razbijen i zgrada Novosadske (Komunalne) banke - ovo je po sećanju, a kada bi se malo pogledali papiri bilo bi bar tri puta toliko brljotina urbanista, arhitekata i Zavoda za zaštitu.
    Grad nema strategiju čuvanja arhitektonskog nasleđa, ali se stalno govori o revitalizaciji starog gradskog jezgra (uskoro neće biti šta da se revitalizuje), Petrovaranin stoji i čeka da se sam sruši - u susret Evropskoj prestonici kulture, Zavod je dozvolio gradnju parkinga na Tgu Galerija (u zaštićenoj zoni), dozvolio je masakr na Ribljoj pijaci, nadogradnju mnogobrojnih zgrada na Malom Limanu,, rušenje industrijskih objekata (koje nisu stavili pod zaštitu jer ih boli briga i lenji su, nezainteresovani, neprofesionalni, politički motivisani).
    Nema više mesta, spisak je beskrajan!
  • Žikica

    03.04.2016 11:46
    Kako to da Laza Kuzmanov nije reagovao kada se gradio Lupus ili Pariski magazin? Zato što mu je i dupe žuto.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti