Jedan od nasilnih učenika dobrovoljno promenio školu, čeka se saglasnost za ostale

Jedan učenik za kojeg je dokazano da je zlostavljao maloletnog dečaka u OŠ "Branko Radičević" samovoljno se prebacio u drugu školu, dok se za preostala četiri učenika čeka saglasnost roditelja.

Kako za 021 kaže predsednik Aktive direktora osnovnih škola Dušan Kosanović, učenik koji je otišao samovoljno primljen je u OŠ "Ivo Lole Ribar".

Pojavio se i peti učenik koji je bio saučesnik u sprovođenju nasilja u školi nad nekoliko učenika, a za njega se takođe traži nova škola. Učenici bi u novim školama trebalo da provedu oko dva meseca, do kraja školske godine.

Kako za naš portal kaže predsednik aktiva, ujedno i direktor OŠ "Prva vojvođanska brigada" Dušan Kosanović, ova škola spremna je da primi dva problematična učenika.

"I drugi direktori pokazali su spremnost da prime učenike do kraja školske godine, uz stalni nadzor, ali mi ništa ne možemo da uradimo bez saglasnosti roditelja. Na direktoru škole je sada da prikupi te saglasnosti i obavesti aktiv, a u roku od dan ili dva ti učenici će biti prebačeni", navodi on.

Inače, pomenuti učenici biće pod nadzorom i u srednjoj školi.

Podsetimo da je slučaj vršnjačkog nasilja u OŠ "Branko Radičević" aktuelizovao pitanje bezbednosti u školama. Otkako se saznalo za maltretiranje učenika šestog razreda u školskom toaletu, gde je trpeo udarce, pa čak i bio primoran da pije urin, sve novosadske škole dobile su pojačano obezbeđenje i takozvano "sanduče poverenja" za anonimne prijave problema u školama. Do tada su neke škole već primenjivale ovu praksu. Uveden je i SOS telefon.

Protiv četvorice osmaka će, po okončanju svih istražnih radnji, biti podnete krivične prijave, potvrđeno je za 021 u novosadskom tužilaštvu.

Takođe, prosvetna inspekcija utvrdila je da je propuste u radu s učenicima imala razredna starešina, dok je škola postupala po pravilima.

Kako odgovornost za nasilje i ulogu roditelja i nastavnog osoblja komentarišu direktor OŠ "Kosta Trifković" Milan Spasojević i predsednica udruženja "Roditelj" Dragana Ćorić pročitajte u našoj priči OVDE.

Autorka: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

  • Dobro bi bilo

    31.03.2016 12:47
    nadzor
    Sto je dobar - dobrovoljno promenio skolu. Da ne bi isao u popravni dom da se maltretira napravicemo mu popravni dom (stalni nadzor) u skoli.
  • stipsa

    31.03.2016 12:40
    A Spasojević, tek taj je namazan!
  • ex chapman

    31.03.2016 11:04
    @koko
    "nadzor" znači zapravo da počinioci neće biti kažnjeni. biće (i to možda) kažnjena samo njihova razredna, koja, iako je kriva zbog propusta u svom radu, je najmanje krivi od svih krivaca u ovom slučaju. direktor, maloletni počinioci i njihovi roditelji, razredni žrtava i svi ostali koji su znali a ćutali - izvući će se čak i bez packe! kao što sam ranije rekao - ovakva svinjarija izazvaće opravdani gnev koji će rezultirati u nesrazmernoj odmazdi prema svim krivcima...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti