Srbija za zdravstvo dobila 500 miliona evra, a efekata nigde

Srbija je za unapređenje zdravstvenog sistema u procesu pristupanja EU dobila najviše novca po glavi stanovnika od svih ostalih zemalja, a dobijeni efekti su poražavajući, zaključili su predstavnici nevladine organizacije Doktori protiv korupcije.

Prema medicinskim pokazateljima zdravstveni sistem je i dalje među poslednjim u Evropi (stopa opšte smrtnosti je 14,2 odsto) a među prvima po ukupnoj potrošnji (10,6 odsto BDP-a) i korupciji. To stanje ističe potrebu za ocenom korisnosti postojećeg modela sprovođenja međunarodnih projekata u zdravstvu Srbije.

Efekti lečenja poražavajući su iako Srbija izdvaja oko 11 odsto bruto domaćeg proizvoda za zdravstvenu zaštitu, što je ubedljivo najviše u regionu, rekao je Draško Karađinović iz NVO "Doktori protiv korupcije". On je podsetio da pacijenti za lečenje takođe plaćaju najviše.

Prema njegovim rečima, u Srbiji od raka u prvih pet godina umre dve trećine obolelih dok ih u regionu i Evropi toliko preživi. "Standardizovana stopa smrtnosti u Srbiji užasavajuća je i iznosi 236 dok je u Grčkoj 137 i Albaniji 168", naveo je Karađinović.

Projekti za unapređenje tercijalne zažtite neuspešni su, te ustanove i dalje služe kao domovi zdravlja, a slično je stanje i sa projektima unapređenja kapaciteta Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Prema zaključcima istraživanja, milioni su uloženi i u oblasti lečenja od zavisnosti, razvoja menadžmenta, integrisanog zdravstvenog informacionog sistema, a rezultata i dalje nema. "Nijedna od 272 zdravstvene ustanove nema kompletan informacioni sistem neophodan za svakodnevni rad", kazao je Karađinović i dodao da se upotrebljavaju i nelicencirani i nekompatibilni softveri.

EU je za obnovu 20 zdravstvenih ustanova u Srbiji i Torlaka izdvojila 50 miliona evra, a za četri kliničko-bolnička centra 200 miliona, rekao je on i dodao da je od 2006. godine, kada je novac dobijen do danas, samo KC Niš ušao u fazu građevnskih radova, dok se u ostala tri nije odmaklo dalje od projekata na koje je otišlo 11 mliona evra.

Doktor Borko Josifovski upozorio je da je situacija u Torlaku i na Transfuziologiji alarmantna, da su te dve ustanove od strateških oslonaca i pored više od deset miliona evra opredeljenih za projekte razvoja postale kritičke slabosti domaćeg zdravstvenog sistema. Zbog tih neuspelih projekata danas se između ostalog, oko 45 tona krvne plazme baca, dok se za uvoz krvnih derivata daje godišnje 25 miliona evra što bi bilo dovoljno da se izgradi i opremi jedan regionalni zdravstveni centar.

Autor: Doktori protiv korupcije

  • beba

    05.04.2016 14:56
    Bitno je da oni uzmu pare.A volontiracemo do penzije.Ne mogu zdravstveni radnici da budu uvek nasmejani,kada rade za troje.Narod sve bolesniji,a oni ne zaposljavaju ,da bi se radilo kako treba.
  • zivan

    05.04.2016 08:58
    Organizacija zdravstva nam je katastrofalna. Lekar opsste prakse samo salje upute specijalisti, a specijalista upute na laboratorijska istrazivanja, snimanja i subspecijalistima. Ako imate srece da svi zdravstveni radnici u lancu budu u redu, tek tada poccinje prava terapija. Tokom ovog predugog procesa zdravlje se cesto dodatno pogorssa...
  • Nervirach

    04.04.2016 15:56
    Problem u zdravstvu su zdravstveni radnici.. U ambulanti guzva, frka, nervoza, nista ne stize ali zato u 13 sati beganija. I da uskoristim priliku da spomenem krerenast nacin zakazivanja i pojedine prebogate kokege od ovoga sto place da je ugrozen.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.