FOTO: 16 godina nakon požara, obnavlja se Radnički univerzitet

Tačno 16 godina od požara na Radničkom univerzitetu, Novosadski otvoreni univerzitet je saopštio da je blizu rešenja za obnovu i rekonstrukciju izgorele zgrade.

Direktor NOU-a Mirko Karakaš je za 021.rs naveo da je pomak napravljen u saradnji sa lokalnim vlastima, i istakao je zasluge gradonačelnika Miloša Vučevića. On je precizirao da je sada pitanje dana kada će početi rekonstrukcija objekta.

Karakaš za sada nije želeo da iznosi druge detalje, i samo je naveo da će javnost o svemu biti upoznata narednih dana. Dodao je da je postignut dogovor sa strateškim partnerom koji je i prethodnih godina pokazivao spremnost da učestvuje u obnovi zgrade. Za sada je gotov arhitektonski projekat novog izgleda Radničkog.

Podsetimo da lokalna vlast duže od decenije izbegava da reši problem sa zgradom Radničkog, mada je u međuvremenu postala vlasnik 10 odsto objekta kada je taj deo dobila od "Dnevnika" na ime duga.



Požar na zgradi je izbio u popodnevnim časovima, poginula je radnica TV "Duga" Milica Prostran, dok je povređeno šest osoba. Požar je izbio u prostorijama TV "Duga" na XII spratu zbog kvara na elektroinstalacijama. Tada je uništena i celokupna oprema Radija 021 koji se nalazio na XIII spratu, kao i drugih firmi koje su bile smeštene u zgradi.

U trenutku izbijanja požara na Radiju 021 je bilo nekoliko naših kolega koji su uspeli da se spuste sa XIII sprata kada je već uveliko počeo da gori skoro ceo XII sprat. Srećom, troje zaposlenih na 021 koji nisu uspeli da prođu kroz plamenove i dim spaseno je nekoliko sati kasnije sa vrha zgrade.

Radio 021 je sutradan nastavio redovan radijski program i tokom godina se potpuno obnovio. Slično je bilo i sa drugim firmama koje su bile smeštene u ovoj zgradi. S druge strane, NOU se nikada nije oporavio.

U prvih nekoliko godina nakon požara u obnovu zgrade je uloženo dva miliona maraka dobijenih od osiguranja, ali novosadske vlasti nisu ni u jednom trenutku pokazale spremnost da do kraja završe obnovu. U vreme dok je gradonačelnica Novog Sada bila Maja Gojković, Grad se zvanično odrekao osnivačkih prava nad NOU i ustanovu ostavio da se sama snalazi kao podstanar u privremenom prostoru u Radničkoj 20.

Autor: 021.rs

  • Novosađanka

    10.04.2016 09:14
    Sad će tu Galens da dozida desetak spratova, okolo treba dodati par kioska, a susedne zgrade srušiti, sve do jedne, do pumpe, da se useli neku vuklanizer. To ide uz pumpu. Možda neka sala za venčanja i daće, to donosi lovu.
  • nsađanka

    07.04.2016 10:56
    konkurs?
    Mene samo interesuje ko je radio rešenje i na kom konkursu je izabrano?
  • Bane Liman

    07.04.2016 08:20
    Radnicki
    Pre bi se mogli komentarisati sami komentari nego tekst ali cemu i kako komentarisati kad na svaku informaciju o bilo cemu sto se radi ili planira da uradi u gradu stizu isti komentari . Svi su lopovi , mafijasi , dodjosi , divljaci , svuda zavere , niko nista dobro nije uradio za ovaj grad ,......
    Ipak dva su mi komentara vrh gluposti ; prvi da je zgrada Metals banke ruglo i zal za parkingom a drugi da je vlast podmetnula pozar zbog lokalnog radija . Zaista moras biti hrabar pa napisati tako nesto . Logika palancana je ako nema parkinga ni jedan objekat nema svrhe !? A pozar ! Bio sam tog dana u zgradi na casu engleskog jezika i spustio se stepenicama do izlaza . Pozar je izazvala glupost i ne znanje , kao u ostalom i potonje pozare koji su se desili u gradu .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti