Španija spremna da pomogne Srbiji u razvoju poljoprivrede

Šef ekonomskog odeljenja španske ambasade u Srbiji Aitor Mate izjavio je danas da je Španija spremna da pruži podršku Srbiji u razvoju poljoprivrede i prenese svoja iskustva i znanja u toj oblasti, kako bi Srbija iskoristila svoje potencijale i dostigla evropske standarde.

Španija je zahvaljujući modernizaciji u oblasti poljoprivrede postala jedan od evropskih, ali i svetskih lidera u tom sektoru. U Španiji se poljoprivredom bavi milion ljudi, registrovano je isto toliko farmi, a iskorišćeno 24,8 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta.

Prema Mateovim rečima, tajna uspeha španskih poljoprivrednika je u navodnjavanju i modernoj poljoprivrednoj mehanizaciji. Od ukupnog upotrebljivog zemljišta čak 3,6 miliona hektara zemlje se navodnjava, što je zahtevalo modernizaciju irigacionih sistema. Danas Španija ima više od 40 proizvođača opreme i sistema za navodnjavanje i još toliko kompanija za projektovanje i montažu, sa ukupnom prodajom od više od dve milijarde evra, a 40 odsto ove proizvodnje se izvozi u više od 70 zemalja.

Španija je vodeća evropska zemlja i u plasteničkoj proizvodnji. Takođe, španske kompanije se već više od pola veka bave projektovanjem, proizvodnjom i podizanjem silosa, a do danas je razvijeno više od 20 različitih tipova silosa. Upravo španske kompanije su bile pioniri u uvođenju podzemnih silosa za proizvode kojima su potrebni posebni uslovi što se tiče temperature i vlage, kao i visećih silosa koji omogućavaju lakši istovar.

Španija konstantno ulaže u razvoj i modernizaciju poljoprivredne mehanizacije. Srbija je prošle godine uvezla industrijsku opremu i mašine iz Španije u vrednosti od 7,9 miliona evra, ali se više od toga iz Španije uvozilo meso, proizvodi automobilske industrije, odeća i riba.

Svoja najnovija tehnološka dostignuća u oblasti poljoprivrede Španija će predstaviti i na ovogodišnjem sajmu poljoprivrede u Novom Sadu, koji će se održati od 14. do 20. maja. Na sajmu će biti predstavljeni najvažniji aspekti poljoprivredne proizvodnje - plastenici, silosi, prihrana, oprema za štale i stočarstvo (hranilice i grejanje), sistemi za navodnjavanje, najsavremeniji sistemi za zaštitu od mraza, kao i mašine za proizvodnju kartonskih kutija. Sve srpske kompanije koje žele da špansko iskustvo i znanje primene u razvoju sopstvenog poslovanja, mogu posetiti štand Španije na ovogodišnjem Sajmu poljoprivrede ili kontaktirati Ekonomsko i trgovinsko odeljenje Ambasade Španije na mejl: belgrado@comercio.mineco.es

Autor: 021

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.