Malinari ne mogu da nađu sezonce

Srbija je najveći izvoznik smrznute maline u svetu.
Srce proizvodnje je selo Mirosaljci kod Arilja. Tomislav Karadžić ima zasade na jednom hektru, a za tu površinu potrebno mu je 10 do 12 radnika. 
 
"Kada su radovi intenzivniji, imamo sezonskle radnike. Berba počinje polovinom juna, traje 40 dana. Radnici su tu 20, 25 dana“, kaže on. 
 
Sa prošlogodišnim rodom i cenom su zadovoljni. "Cena malo preko 200 dinara, prinos po aru 170 kilograma, po hektaru 17 tona - dobro jer nemam sistem za navodnjavanje“, kaže Tomislav. 
 
Kaže da je najveći problem naći stalne radnike kada su radovi intenzivniji.
 
Nedaleko od njega, Dragan Vasiljvić uzgaja trešnje, a odabirom sorti uspeo je da postane konkurentan na tržištu. Odabrao je kasnije sorte pa se ne "preklapa“ sa proizvođačima iz toplijih reona. 
 
"Ne mogu da se oslonim na hladnjače i lokalne otkupljivače, sa voćarima iz Čačka koji imaju značajne količine trešanja koje izvoze u Rusiju, ja se udružim i izvozim na rusko tržište“, priča on. 
 
Vasiljević kaže da sortu koja kasnije stiže plasira na naše tržište. Uzgaja uspešno i jabuke, a sa jednog stabla ubere i do 100 kilograma. 
 
Autor: B92
  • Brus Vilis

    24.04.2016 02:40
    Maline neće same da se beru, berači neće besplatno da rade, stvarno zaje*ana situacija za uzgajivače.
  • B

    23.04.2016 23:37
    Uvek ista priča
    Svake godine isto: malinari plaču jer ne mogu da nađu sezonce. A da probaju da ih dobro plate? Sezonci su isto ljudi koji treba od nečeg da žive.
  • ....

    23.04.2016 23:35
    ....
    да ли треба више од овога - највећи извозник СМРЗНУТЕ малине у свету.... да ли смо глупи или недовољно паметни да пласирамо готов производ - !!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija