Srbija još bez akciza na gazirana pića

I pored toga što je pre dve godine iz kabineta ministra finansija, Dušana Vujovića, nezvanično najavljeno da bi kroz uvođenje akcize na gazirana pića mogle da se popune rupe u javnim prihodima, lista proizvoda na koje se plaćaju dodatni nameti nije u međuvremenu obuhvatila i ove proizvode.

Akcize se trenutno plaćaju samo na derivate nafte, struju, biogorivo i biotečnosti, alkoholna pića, duvanske prerađevine, kafu pa čak i tečnosti za punjenje elektronskih cigareta.

U Srbiji se, za sada, politika zaštite javnog zdravlja ne usmerava u tom pravcu iako je deklaracijom Ujedinjenih nacija (UN) iz 2011. godine državama članicama preporučeno da kroz oporezivanje štetnih namirnica (pa tako i hrane sa dodatim šećerom) smanje njihovu prodaju.

Endokrinolog profesor Nebojša Lalić, član Predsedništva evropskog ogranka Internacionalne federacije za dijabetes (IDF) kaže da je pre nekoliko meseci održan sastanak na ovu temu. Kako ističe, kod nas je ipak specifično to što ova problematika spada u domen Ministarstva finansija.

"Ovakvu poresku politiku lakše je sprovesti u bogatijim društvima. Nisam stručnjak za ekonomiju ali postoji mišljenje da je u siromašnijim zemljama takva politika manje efikasna. Ali svakako, ako je moguće, treba primeniti takvu meru u okviru poreskog sistema", kaže Lalić koji je ujedno i predsednik Republičke stručne komisije za prevenciju i kontrolu šećerne bolesti.

U Srbiji postoji nacionalni vodič, donet pre tri godine, koji ukazuje da je za prevenciju dijabetesa od velikog značaja da se, između ostalog, smanji unos veštački zašećerenih napitaka. IDF će uskoro objaviti konkretne mere za podsticanje borbe protiv takozvanog dodatog šećera u hrani.

Više o ovoj temi u tekstu Politike.

Autor: Politika

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.