U Srbiji hrana jeftinija 26 odsto u odnosu na EU

Hrana u Srbiji je za 26 odsto jeftinija nego u Evropskoj uniji, ali zato je prosečna plata tri puta manja, pokazuje poslednji izveštaj Evropskog statističkog zavoda.
S druge strane, potrošači ne veruju, jer smatraju da kupci u našoj zemlji namirnice plaćaju više nego u Evropi.
 
Za iće i piće manje od nas izdvajaju Makedonci, dok mi delimo isto mesto sa Bosnom i Hercegovinom, sa po 74 odsto evropskog proseka. 
 
Naši južni susedi hranu plaćaju najmanje u celoj Evropi, za 42 odsto manje nego u EU, Poljaci za 39 odsto, Rumuni za 32 odsto, a Bugari za 30 odsto. Nešto skuplji od nas su Crnogorci, gde su cene osnovnih namirnica za 23 odsto niže nego u EU.
 
Podaci "Evrostata" nam, međutim, gotovo ništa ne znače ukoliko ne uzmemo u obzir i drugu stranu medalje, to da su nam plate među najnižim u regionu. 
 
Trebalo bi, podsećaju potrošači, imati u vidu i to da građani Srbije za hranu odvajaju više od 40 odsto svojih primanja, dok se u Evropi za iće i piće daje do 15 odsto zarade. 
 
Predsednik Pokreta potrošača Beograda Petar Bogosavljević kaže da postoji nekoliko nedoumica kod ovakvih podataka.
 
- Prvo, nisam siguran koliko su naše metode istraživanja potrošačke korpe usklađene sa metodama Evropske unije. Postoje određene razlike i nedorečenosti. Pitanje je prvo trgovinskog foruma gde se namirnice kupuju, jer cene zavise i od veličine i od lokacije - objašnjava Bogosavljević. 
 
- Naša saznanja su da dosta namirnica potrošači u Srbiji plaćaju više nego oni u EU. Na primer, odeća i obuća je jeftinija u Evropi, a meso u Nemačkoj. Drugi problem je još jednostavniji za interpretaciju, a to je koliko nekih namirnica može da se kupi za prosečnu platu. Na taj način dolazimo do druge dimenzije tih podataka. Kupovna moć potrošača u Srbiji četiri do pet puta je manja nego u Nemačkoj i sedam do osam puta manja nego u Švajcarskoj. A kupovna moć je jedini pokazatelj. Sve ostalo su veštački izvedeni podaci bez značajne upotrebne vrednosti - kaže Bogosavljević.
 
Prema podacima "Evrostata", u Srbiji su ubedljivo najjeftiniji struja, gas i druga goriva. U Srbiji su cene alkoholnih pića i cigareta na 53 odsto evropskog proseka.
 
- Evro ne vredi isto ovde i u evropskim metropolama, jer ukoliko se uzmu u obzir troškovi života, 400 evra u Srbiji vredi kao 800 evra u Parizu ili Madridu - ističu ekonomisti. 
 
- Osim plata, da bismo pravilno poredili stanje ekonomije, nužno je u obzir uzeti i bruto društveni proizvod kao jedan od pokazatelja, a tu stojimo veoma loše, pišu Novosti.
 
Autor: Novosti
  • Brus Vilis

    01.05.2016 22:09
    Juče skoknuo do Segedina. Natrpao pun gepek skupe hrane. Neverovatno je kako trapist sir na 200km poskupi za 300 odsto. A i Madjarima baš ne cvetaju ruže. Nisu im plate ni dva i po puta veće od naših. Jedino što su im ulice čiste, ne lete kese po travnjacima i nema pikavaca, i to je sve. Kod nas se brate u vazduhu oseti taj liderski šmek, taj ekonomski bum & prosperitet, taj polet i ushićenost prilikom novog kreditnog zaduživanja kod MMF-a i po kojeg Arapa.
  • veca

    01.05.2016 19:33
    ovo je sala
    mozda u eu. u usa je kvalitetna hrana mnogo skuplja. skuplji je frizer,zubar,lekar,stan, osiguranja. ovo je sala. da bi ziveo normalno i to van vecih gradiva treba jedno 4000 dolara ko mema porodicu. mnogo se vise i odgovornije radi. zivim sama zaradjujem 4300 posle taksi. jedva ustedim 500 mesecno. radim kao medicinska sestra. pa cigarete su 8 dolara. srecom se nigde ne pusi pa mi kutija traje 3 dana.
  • Milos

    01.05.2016 08:34
    Ovo ne da nije tacno, nego strasno. Cak i oni koji nikad nisu bili u EU ne nasedaju na ovakve gluposti. Kupujem hranu iz Madjarske vec 2 godine. Em kvalitetnije em jeftinije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Ruski sud zaplenio imovinu tri banke

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

"Esprit" bankrotirao u Nemačkoj

Poznati trgovački lanac Esprit podneo je zahtev za bankrot na sudu u Diseldorfu, javlja časopis TextilWirtschaft, prenosi Slobodna Dalmacija.

Povećane devizne rezerve Srbije

Bruto devizne rezerve zemlje su na kraju aprila iznosile 25,1 milijardu evra, što je najviši nivo krajem meseca od 2000. godine, od kada se prate podaci na taj način.