Ponovo oglašena prodaja Luke Beograd

Luka Beograd oglasila je drugi put u prethodnih sedam meseci prodaju imovine putem javnog prikupljanja ponuda: prodaju se 22 objekta i pet objekata firme "Nova luka" - ukupne vrednosti 7,6 miliona evra.

Kakav je signal rasprodaja nekretnina za dalju sudbinu Luke "Beograd", na skupom beogradskom priobalju - 220 hektara na luksuznoj lokaciji grada, čiji su objekti po četvri put na prodaji, prenosi N1.

"Luka "Beograd" A.D. postigla je dogovor sa poveriocima, a u skladu sa UUPR, da će namirenje duga uslediti iz prodaje nekretnina, odnosno imovine Luke "Beograd", koja ima obavezu da se najmanje jednom godišnje oglašava i na tržište ponudi objekte, kojima je unapred utvrđena vrednost od strane procenitelja", navode iz Luke Beograd.

Ponuđeni objekti nalaze se u opštini Palilula, među kojima su dva posebno na ceni - magacin prehrambenih proizvoda, sa ukupnom površinom od 9.982 kvadratna metra i početnom cenom od 2.317.250 evra. Tik do njega, magacin "Sava", površine 7.480 kvadrata, početne vrednosti 2.199.120 evra.

Onaj ko bude kupio lučke objekte vredne 7,6 miliona evra i spusti sidro baš na tu obalu Beograda - za rešavanje spornog pitanja vlasništva nad zemljom - bitku će morati da vodi i sa Gradom i sa sudom.

Kako mediji prenose, dug Luke "Beograd" prema poveriocima je 63 miliona evra. Savetnik za investicije Mahmud Bušatlija, podseća da je ta suma za 20 miliona evra veća, nego što je 40 odsto akcija preduzeća koštalo kada se privatizacija izvršena.

"Obaveza je bila da se imovinom garantuje da će se vratiti državi ono što se dugovalo, tako da nije ništa neobično što je taj oglas ponovo izašao i imovina se prodaje, ali bojim se da tržište može teško prihvatiti, jer dosada nije. Vlasnici novi nikada nisu pokazali interes da lučku delatnost uznapređju, njima je jedini cilj da se tom zemljištu promeni namena", rekao je Bušatlija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.