Koliko u Srbiju investira EU, a koliko Rusija?

Statistika pokazuje da najviše investicija, donacija i robe dolazi iz Evrope i ide u nju.

Mada u našoj zemlji postoje jake struje koje se zalažu za napuštanje proevropske politike i zaokret ka Rusiji, posebno u svetlu najnovijih regionalnih trvenja na koja je EU zasad ostala nema, statistika pokazuje da najviše investicija, donacija i robe dolazi iz Evrope i ide u nju.

Evropske kompanije su u Srbiju uložile pet puta više novca nego ruske, donacije iz EU mere se u milijardama evra, dok je izvoz robe iz Srbije u EU na nivou ukupne trgovinske razmene naše zemlje sa Rusijom, dakle uvoza i izvoza zajedno.

Prethodnih deset godina evropske kompanije bile su vodeći investitori u Srbiji. One su u našu zemlju u tom periodu uložile gotovo 15 milijardi evra, što je čak 73 odsto svih investicija koje su došle u Srbiju. EU je tradicionalno ključni i najveći trgovinski partner Srbije, sa udelom preko 63 odsto u njenom ukupnom izvozu i uvozu.

Od 2009. izvoz srpskih proizvoda u EU je porastao sa 1,2 milijarde u 2009. na 3,2 milijarde u 2015, što je rast od 125 odsto. Prošle godine Srbija je preko 47 odsto ukupnog izvoza poljoprivrednih proizvoda izvezla u EU, za više od 1,2 milijarde evra.

Posmatrajući donacije od 2000, Evropska unija dala je Srbiji gotovo tri milijarde evra pomoći u svim oblastima - od vladavine prava, preko reforme državne uprave do zaštite životne sredine, razvoja zdravstva i poljoprivrede. Srpsko zdravstvo bespovratno je dobilo 147 miliona evra, a samo tokom poplava Evropa je iz IPA fondova pomogla Srbiji sa 30 miliona evra.

S druge strane, ruske investicije u Srbiji dostigle su 2,4 milijarde evra, robna razmena je - 2,3 milijarde dolara, s tim da uvoz značajno nadmašuje izvoz. Rusija se, doduše, poslednjih godina penje na lestvici kada je u pitanju robna razmena, ali je i dalje ispod razmene Srbije sa Italijom ili Nemačkom. Rusi u Srbiji traže jabuke, meso, alkohol, šljive, kukuruz... S druge strane, u srpskom uvozu iz Rusije godinama dominiraju energenti - sa 75 do 80 odsto. Rusija nam je dala i kredit za razvoj železnica od 800 miliona dolara.

Ekonomista Milan Ćulibrk kaže da Srbija ima sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom, ali da taj aranžman nije dovoljno iskorišćen.

"Samo po tom osnovu, Srbija bi mogla da poveća svoj izvoz u Rusiju bar za 30 odsto. EU ostaje dominantni ekonomski spoljnotrgovinski partner Srbije, i to se neće promeniti. Mnogo više, naravno, Srbija dobija od EU, ali kod običnih građana na neki volšeban način dominira uverenje da su Rusi veći donatori od Evropljana. To doduše i nije neko čudo jer se u Srbiji i na izborima glasa iz nekog uverenja, a ne na osnovu stanja u novčaniku", navodi Ćulibrk.

Odnos Srbije prema partnerima u međunarodnoj zajednici nije samo ekonomsko već i političko pitanje. Ipak, ni tu ne bi trebalo da bude dileme, s obzirom na to da smo ozbiljno zakoračili u proces evropskih integracija, otvorili neka poglavlja i nadamo se skorom otvaranju još nekih, piše Blic.

Ekonomista Mahmut Bušatlija kaže da je najvažnije videti kolike su strane direktne investicije i koliku zaposlenost one nose.

"Važni su svi efekti investicija Evrope i Rusije, dok na zaduženost Srbije u tim zemljama treba gledati pozitivno samo ukoliko su krediti razvojni", ocenio je Bušatlija.

  • bezdno

    31.08.2016 07:56
    Dobri su mi ovi Putinovi botovi koji vešto temu od toga ko je veći ulagač, preokrenu na to ko je koga bombardovao. Pa hazjaji, što ne krenete i malo dalje od 1999e, pa se prisetite kako smo ravnali razna Sarajeva, Dubrovnike, i Vukovare. I oni su imali omiljene im rušene toponime isto kao i mi mostove.
  • Dusan Savic

    31.08.2016 07:31
    Kina se razvila jednostvano zato sto je procenat domacih inveticija 80%. A stranih 20%.
    Nijedna zemlja se nije razvila sa stranim investicijama. To je nemoguce.
    Fiat Srbija je do sada kostao srbiju skoro 3 milijarde evra. Srbija placa palte, porez, otpremnine sve, dok fiat samo sklapa kod nas. Posao veka jeli. A kad pukne sve ce seliti u Poljsku.
  • Zivan

    31.08.2016 07:19
    Uvek su evropske zemlje, posebno Nemaccka i Italija, bili nass najveci partneri. Medjutim i udeo Rusije u trgovacckoj razmeni sa Srbijom i u ulaganjima u Srbiju nije mali. Od nje kupujemo ono ssto moramo, naftu i gas, a poslednjih godina izvozom sve visse pokrivamo uvoz. Imamo prilicno diversifikovanu razmenu i neophodno je i dalje siriti mrezzu partnera, ali i intezivirati odnose sa postojecim, pogotovo sa najvecim...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija