Sporni pravilnik o PDV se odlaže, neće morati da se evidentira svaka olovka pojedinačno

Početak primene novog Pravilnika o obračunu PDV-a, koji je izazvao veliki otpor kod knjigovođa i računovodstvenih udruženja, odlaže se za januar 2018.

Kako je za "Novosti" potvrđeno u Ministarstvu finansija, i dalje su u toku sastanci na kojima se razmatraju svi konstruktivni predlozi koji se odnose na novi Pravilnik, njegovo unapređenje i usklađivanje sadržine.

- Osim što se razmatra smanjivanje broja podataka koji će se iskazivati u pregledu obračuna PDV (obrazac POPDV), ustanovljeno je da će se izmenom Zakona do kraja godine, između ostalog, pomeriti početak primene obaveze podnošenja pregleda obračuna kao sastavnog dela poreske prijave na 1. januar 2018 - navode u Ministarstvu finansija.

Računovođe su negodovale jer je pravilnik predviđao da moraju da evidentiraju PDV po svakom artiklu, odnosno za svaku olovku, toalet papir ili sapun pojedinačno.

Računovođa Dragana Marić rekla je ranije da bi privrednici imali dodatni trošak ukoliko bi zaživeo ovakav pravilnik.

- Kada mi klijent donese račun u kome je kupovao stvari poput olovaka i papira do sredstava za higijenu, do sada se to knjižilo kao jedan račun i pripadajući PDV. Po novome, morala bih svaku stavku sa računa da evidentiram posebno - navela je Marić.

  • Vule

    27.10.2016 21:44
    Dokle više
    Da nas jedna takva korumpirana i nestručna ustanova smatra većim lopovima od njih samih?
    Velika većina privrednika savesno obavlja posao i uredno plaća PDV, a onaj manji deo neće nikad ni plaćati jer oni drže političare na vlasti i najveći su poreski dužnici godinama unazad.
    Zašto ne objave podatak koliko su grešili pri unosu poreskih prijava kad su bile njihov posao, a koliko sad ima pogrešnih prijava od kad ih rade poreski oveznici?
    Dokle će srednjoškolski profesori i teoretičari praviti "pravilnike" za privredu a da nikad nisu otišli dalje od table?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija