Za potvrdu o kreditu banke ponovo naplaćuju 500 dinara

Banke su ponovo počele da naplaćuju izdavanje raznih potvrda klijentima, iako je većina to ukinula posle donošenja Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga pre pet godina.

Do tada je izdavanje potvrde o ostatku duga po kreditu, kreditnoj kartici ili dozvoljenom minusu inzosila 300 dinara, a sada se taj iznos kreće od 500 do 1.000 dinara. Banke imaju pravo po zakonu da naplaćuju ove usluge, ali su se prethodnih godina dogovorile da zarad dobrih poslovnih običaja to više ne čine. Toga se mnoge i pridržavaju, ali su se neke predomislile i klijentima naplaćuju praktično taksu na obaveštenje o dugovanju.

Građani uglavnom potvrde uzimaju da bi uzeli kredit ili neku drugu uslugu u konkurentskoj banci, a za to ih matična banka "kažnjava" i naplaćuje trošak za izdavanje potvrde.

- Imala sam kredit u jednoj stranoj banci i htela sam da obaveze prebacim u svoju banku u kojoj primam platu, jer su mi ponudili povoljniju kamatu. Prvo su me ubeđivali da ostanem sa kreditom kod njih, a kada sam to odbila rekli su mi da potvrdu moram da platim 500 dinara - kaže jedna Beograđanka. 

Da bi izbegli ovakve troškove, građani treba da se informišu kada se zadužuju kakve sve troškove snose ako se odluče da promene banku.

U Narodnoj banci Srbije navode slučajeve kada banka može da naplati izdavanje potvrde. Ukoliko se ova potvrda izdaje na zahtev korisnika finansijske usluge, a mimo utvrđenih slučajeva kada se to čini bez naknade na osnovu odredbe ugovora, odnosno odredbe Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, banka može da naplati naknadu za izdavanje potvrde o stanju duga na određeni dan u skladu sa tarifom naknada.

- Predlažemo da se korisnici finansijskih usluga pre zaključivanja ugovora sa bankom upoznaju i sa visinom naknada koje banke naplaćuju za izdavanje potvrde o visini duga na određeni dan, a koju korisnici obično traže kada žele da refinansiraju obaveze uzimanjem kredita kod druge banke. Takođe, ako korisnici finansijskih usluga smatraju da banka nije imala osnova da im naplati izdavanje potvrde, predlažemo im da upute pisani prigovor banci, a nakon toga, ukoliko ne budu zadovoljni odgovorom ili im ne bude ponuđeno zadovoljavajuće rešenje spornog odnosa, to jest ukoliko im banka ne odgovori na prigovor u roku od 30 dana, imaju mogućnost da o tome obaveste Narodnu banku Srbije - kažu u NBS.

  • Zoran

    14.11.2017 13:20
    Potvrda o oststku duga po kred
    Zamolio bih Vas da mi date objasnjenje koji je rok za izdavanje potvrde o oststku duga po kreditima.

    Zahvaljujem se unapred.

    S postovanjem !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija