Pojedini preduzetnici moraju da zatvore radnju zbog greške države

U trenutku kada je preduzetnicima koji paušalno plaćaju porez, stiglo poresko rešenje na adrese firmi koje vode, za prethodne dve godine - koliko su čekali Poresku upravu - mnoge je zbog razlika u visini poreza zatekao neočekivan dug. Brojni su se zbog toga našli između hitne otplate potraživanja i stavljanja katanca na radnje.
Branislava Pejčić je vlasnica Krojačke radnje Beba M koja porez državi plaća paušalno. Ova radnja iz Svrljiga sledeće godine trebalo je da proslavi desetogodišnjicu rada. Sada se vlasnica zbog poreskih rešenja i razlike od 200.000 dinara koju mora da plati, sprema da odjavi radnju.
 
"Unazad dve godine ja sam radila za državu, a ne za sebe. Ja sam znala da će razlika neka da bude, jer uvek bude. Nikad nismo sa poreskom na nuli, uvek dugujemo. Ali sam očekivala da razlika bude do 50.000", kaže Pejčić.
 
A kako je nastala razlika? Takozvanim paušalcima, država nije od 2014, do pre nekoliko meseci izdavala nova poreska rešenja. Umesto toga, savetovali su ih da državi mesečno plaćaju isto koliko i do tada. Kad su nova rešenja konačno počela da pristužu ispostavilo se da za prethodnih više od godinu i po dana paušalci treba da doplate.
 
"Za nas male veliki problem. Baš veliki, jer to je sad razlika koju mi teško da možemo da platimo, a samo odlaganje plaćanja povlači i neku kamatu", kaže Bratislav Aleksić iz Daki teksa.
 
Da li je država predvidela mehanizme kojima bi paušalcima olakšala plaćanje duga, kako ne bi zatvarali radnje - na pitanje N1, iz Ministarstva finansija bili su bez konkretnog odgovora.
 
"U cilјu prеvаzilаžеnjа pоstојеćеg stаnjа, оdnоsnо dо dоnоšеnjа nоvе Urеdbе о bližim uslоvimа, kritеriјumimа i еlеmеntimа zа pаušаlnо оpоrеzivаnjе оbvеznikа pоrеzа nа prihоdе оd sаmоstаlne dеlаtnоsti, Pоrеskа uprаvа оd оktоbrа оvе gоdinе sprоvоdi аktivnоsti nа utvrđivаnju visinе pаušаlnоg prihоdа i dоnоšеnju rеšеnjа pо оsnоvu pоrеzа nа prihоdе оd sаmоstаlnе dеlаtnоsti nа pаušаlnо utvrđеni prihоd i dоprinоsа zа оbаvеznо sоciјаlnо оsigurаnjе u sklаdu sа pоstојеćоm Urеdbоm", navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.
 
Oni koji porez plaćaju paušalno kažu da im upravo ta Uredba otežava poslovanje.
 
"Za sada je sve to nesigurno, zato što ne možemo da izračunamo koliko naš proizvod treba da košta. Oni nama donesu nešto posle godinu i po poslovanja, i onda smo mi zatečeni", kaže Dragana Milošević iz Svrljiga.
 
Na kraju rešenja piše da imaju pravo žalbe, ali i da žalba ne odlaže izvršenje. Ukoliko ne plate na vreme obračunava se i kamata, pa svrljiški paušalci kažu da im je jedini izlaz da što pre plate i zatvore radnje
  • maja

    21.12.2016 20:11
    upravnici zgrada
    Sledeci namet upravnici zgrada,liceencirani(partijski kadrovi),zgrade
    pravno lce,knjigovodje,zavrsni racun,kaznjavanje,izvrsitelji itd.
  • dule

    19.12.2016 22:23
    Au brate, kako na pročitanu ovu vest zamišljam par njuški (a vi dobro znate koje njuške zamišljam) kako im provlačim pasjer kroz glavu.
  • Paušalac

    19.12.2016 21:32
    Čim sam pročitao vest da će da se povećaju penzije i plate u javnom sektoru znao sam da ću da dobijem povećanje poreza-
    Tako je to unazad 20 godina.
    Logika PU je da iako su umanjene zarade javnom sektorui velike penzije u prošle dve godine, zarada sitnom privatnog sektoru PAUŠALCIMA JE PORASLA! E na tu našu NAVODNO uvećanu zaradu uvećali nam porez unatrag za dve godine!
    Zatvorićemo mi svi radnje, a vi vidite kako ćete.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija