Menu 021

U najboljem slučaju, plate u Srbiji će za deceniju biti 600, a penzije 300 evra

Rezultati srpske privrede u 2016. najbolji su od 2008, kažu ekonomisti, međutim, koliko to znači običnom građaninu?
Info 08.01.2017. | 14:15 > 20:30

Za pojedine ekonomiste je ostvareni rast bruto domaćeg proizvoda od 2,8 odsto neočekivano visok, a za druge "solidan, ali ne i spektakularan" - jednak je proseku rasta BDP u centralnoj i istočnoj Evropi, a sporiji nego u susednim zemljama, tako da je Srbija konačno premašila  nivo razvijenosti od pre početka svetske ekonomske krize.

Predstavnici ekonomskih vlasti će na to reći da je postignuto više od očekivanja, jer je najpreči zadatak u 2015. i 2016. bila fiskalna konsolidacija, koja nije okončana, što je drugo ime za spasavanje države od bankrota. Uspeh je i to, dodaće, što sada država može redovno da izmiruje pristigle rate visokog duga, što je opet oborilo kamate na kredite i podstaklo rast domaćih i stranih investicija. Osim toga, manjak u državnoj kasi od 6,6 odsto BDP-a, koliko je iznosio u 2014, sveden je na manje od dva odsto u ovoj godini, izvozom sada pokrivamo 80 odsto uvoza, povećana je zaposlenost i smanjena nezaposlenost...

Sve navedeno građanin sa prosečnim primanjima prokomentarisaće pitanjem: A šta ja imam od toga?

Mora se priznati - malo, jer prosečna penzija u Srbiji danas iznosi 23.450 dinara (190 evra), a prosečna neto zarada u novembru je bila 45.787 dinara (372 evra). Nevolja je u tome što je mnogo onih koji imaju i mnogo manje od proseka, a oni sa prosečnim penzijama i platama bili bi zadovoljni kad bi imali bar još za pola više.

Ipak, najteže je nezaposlenima, kako onima u poodmaklim godinama, tako i mladima koji bi da stvore porodicu i steknu krov nad glavom.

Planirani rast bruto domaćeg proizvoda u 2017. od tri odsto je ostvariv, ali i to će biti nedovoljno za osetniji rast standarda.

Profesor beogradskog Ekonomskog fakulteta i urednik "Kvartalnog monitoringa" Fonda za razvoj ekonomske nauke, Milojko Arsić, za "Politiku" ukazuje da su penzije i plate u Srbiji sada približno u skladu sa nivoom razvijenosti.

"Za znatniji i održiv rast standarda građana neophodne su visoke stope rasta bruto domaćeg proizvoda od četiri do pet odsto u dužem periodu", kaže Arsić.

Da bi se prosečna plata povećala na 600 evra, a da to bude dugoročno održivo, rast mora da bude u skladu sa rastom produktivnosti. Uz stopu rasta BDP-a od oko pet odsto, potrebna je gotovo jedna decenija da se dostigne toliki rast zarada. Kad dostignemo prosečnu platu od 600 evra, prosečne penzije bi mogle da budu oko 300 evra, navodi Arsić.

Visoke stope rasta su uslov da Srbija tokom nekoliko narednih decenija nadoknadi istorijski zaostatak i sustigne razvijene evropske zemlje. "Međutim, za visok i održiv ekonomski rast iznad četiri odsto neophodno je ispuniti određene uslove", napominje Arsić.

Učešće investicija, pre svega u proizvodnji namenjenoj izvozu, u godišnjoj vrednosti svega stvorenog (BDP) mora da se poveća sa sadašnjih 19 na 25 odsto BDP. Bilo bi poželjno da u narednih nekoliko godina udeo stranih i javnih investicija bude po pet procentnih poena BDP, a privatnih petnaest. Za održiv ekonomski napredak zemlje potrebno je da ukupne investicije u narednim godinama rastu za oko 10 odsto godišnje, dok ne dostignu oko 25 procenata svega stvorenog u jednoj godini.

Da bi se to postiglo, trebalo bi u kratkom roku povećati javne i investicije javnih preduzeća, ali i strane direktne investicije, dodaje Arsić. Tokom vremena bi domaće privatne investicije trebalo da rastu, strane da opadaju, a javne bi mogle da opadaju tek posle izgradnje solidne infrastrukture.

"Za rast privrede u dugom roku presudne su domaće privatne investicije, a pri tome je važno da se one u što većoj meri finansiraju domaćim sredstvima", naglašava sagovornik "Politike".

Dugoročno održiv rast privrede, a time i održiv rast standarda građana, može da se ostvari prvenstveno preko snažnog rasta investicija kojima se grade novi i modernizuju postojeći kapaciteti i to pretežno oni koji su namenjeni izvozu. Snažan rast investicija zahteva da privatna i državna potrošnja u nekoliko narednih godina rastu sporije od rasta BDP-a.

Autor: Politika
 • JustinaNS
  09.01.2017 10:15
  Penzija "porasla"!
  Redakcijo, otvorite rubriku da se mi penzioneri hvalimo kako su nam danas povećane "prinadležnosti". Sad mi stiglo obaveštenje iz banke - penzija mi PORASLA čitavih 757 (!) dinara. Nema veze što mi svakog meseca konfiskuju 6900 (i neki dinar) za 37 godina staža s fakultetom i profitabilnim zanimanjem. Četiri puta AV (roditelji i dva sina) nemaju tih problema. Što bi naš neuk i tupav narod rekao: "Neka i treba da imaju!"
 • kemal ataturk
  09.01.2017 08:17
  Aprilililii
  Ma kad naši evropski prijatelji renomirane evropske kompanije poput Fiat-a, Delphi-a, Drexlmaier-a, Leoni-a podignu plate bice nam prosek celih 380 jevra. A tek uslovi rada i prava radnika...na evropskom nivou.Pre roka ima da udjemo u EU
 • Mića
  09.01.2017 06:32
  Svetska revolucija protiv...
  Dok dozvoljavamo kvislinškim vladama da vode zemlju, od 2000-te do danas, i da dozvoljavaju specijalni rat protiv naroda - ne može biti bolje.
  A kako planiraju pojedini - neće ni ovako da bude, kako je naslovljeno.
 • Analiticar
  09.01.2017 00:55
  Analiza
  U najboljem slucaju ce iz Srbije do tad otici ne vise od 600 000 ljudi, a u Novi Sad ce se doseliti sa juga Srbije jos 300 000 ljudi, ali realno u pitanju su mnogo vece brojke.

KOMENTARI nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

NEMAMO nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za izbor komentara koji će biti objavljeni i nemamo obavezu obrazlaganja odluka s tim u vezi.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje, koji sadrže pretnje, uvrede na rasnoj, verskoj i nacionalnoj osnovi, netoleranciju svake vrste, upućuju na nezakonit sadržaj ili predstavljaju osnov za utvrđivanje građanske odgovornosti. Neće biti objavljeni ni oni komentari koji su opsceni, pornografski ili klevetnički.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste, koji se odnose na uređivačku politiku i koji su napisani velikim slovima.

MOLIMO VAS, obratite pažnju na pravopis i gramatiku, prednost imaju komentari koji su napisani bez pravopisnih i gramatičkih grešaka.

OGRANIČENO je pisanje komentara na 1.500 karaktera.

PORTAL 021 zadržava pravo da bez prethodnog obaveštavanja, u svakom trenutku, ukloni ili onemogući pristup bilo kom sadržaju i nalogu po sopstvenomm nahođenju, za koji se utvrdi da predstavlja kršenje odredaba ili da je na drugi način štetan za 021.

Napiši komentarPreostalo 1500 Karaktera


* Ova polja su obavezna
Cenovnik Impresum Kontakt Uslovi korišćenja Pošalji vest