Falsifikatori i dalje "seju" lažne nemačke marke po Srbiji

Nemačka marka, u koju su se ovdašnji ljudi kleli više nego sami Nemci, još nije pala u zaborav ni u svojoj, ali ni u našoj zemlji.

Iako je marka zamenjena evrom pre ravno 15 godina, još je aktuelna čak i kod falsifikatora. Tako su, među 2.095 komada lažnih stranih novčanica koje su lane otkrivene u Srbiji, zaplenjene i tri novčanice nemačke marke, u ukupnoj vrednosti od 2.000 maraka.

"Jedna novčanica u apoenu od 1.000 i dve u apoenima od 500 nemačkih maraka otkrivene su u Komercijalnoj banci u Beogradu i dostavljene Narodnoj banci Srbije pod sumnjom da je reč o falsifikatima, što je i potvrđeno nakon izvršene ekspertize novčanica", rečeno je "Novostima" u centralnoj banci.

Nemačka centralna banka, i dan danas, u svim svojim filijalama zamenjuje nemačke marke za evro bez provizije i bez vremenskog ograničenja. Primenjuje se fiksni kurs Evropske centralne banke, pa jedan evro vredi 1,95583 maraka.

Marke mogu za dinare da se zamene i u Srbiji. Doduše, ne baš u svakoj menjačnici. "Nemačke marke mogu da se prodaju banci ili ovlašćenom menjaču u Srbiji, koji su voljni da ih otkupe za dinare", objašnjavaju u NBS. "Banke i menjači nemaju obavezu otkupa nemačkih maraka, ali mogu to da urade ako imaju poslovni interes. U skladu s tim, napominjemo da se pre obavljanja transakcije obavezno treba informisati o tome koje menjačnice rade otkup nemačkih maraka i pod kojim uslovima. Trenutno dve banke rade otkup nemačkih maraka: Komercijalna i Rajfajzen."

Interesantno je da se na kursnim listama NBS i dalje kotira 11 valuta zemalja koje su usvojile evro, odnosno koje pripadaju evrozoni, i to "rame uz rame" sa dolarom, jenom, rubljom... Tako su na ovim listama već pomenuta nemačka marka, ali i austrijski šiling, belgijski franak, finska marka, francuski franak, grčka drahma, irska funta, italijanska lira, portugalski eskudo, španska pezeta i luksemburški franak. Razlog je potreba vođenja knjigovodstvenih evidencija u bankama.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija