Majkrosoft dostigao rekordnu cenu deonica

Majkrosoft je u proteklom tromesečju ostvario čistu dobit od 5,2 milijarde dolara, što je 3,6 odsto više nego godinu dana ranije, a kako su porasli i prihodi tog tehnološkog diva, cena deonice dostigla je rekord.
Kako su rezultati bolji od očekivanja analitičara, cena deonice Majkrosofta porasla je u četvrtak na Vol Stritu oko 1 odsto, pa je dostigla rekordnu cifru od 64,30 dolara.
 
Rastu prihoda najviše su doprinela 'klaud' poslovanja, koje uključuje proizvode kao što su Windows Server i platforma Azure. Prihodi u tom segmentu porasli su za 8 odsto na godišnjem nivou, na 6,9 milijardi dolara. Samo od Azurea prihodi su porasli čak 93 odsto.
 
S druge strane, prihodi najvećeg svetskog proizvođača softvera pod pritiskom su zbog pada prodaje personalnih računara, što je umanjilo potražnju za Windows operativnim sistemom. Stoga su prihodi Majkrosofta u segmentu koji uključuje Windows softver i mobilno poslovanje u proteklom tromesečju pali za 5 odsto, na 11,8 milijardi dolara.
 
Pod vođstvom izvršnog direktora Satia Nadela, kompanija se preusmerava s tradicionalnog softverskog poslovanja, koje raste sporo, na 'klaud' usluge i mobilne aplikacije. Među ostalim, Nadela je ostvario i najveće preuzimanje u istoriji Majkrosofta, postigavši dogovor o kupovini društvene mreže LinkedIn za 26,2 milijarde dolara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.