Halal hrana privredna šansa za Srbiju

Broj kupaca halal proizvoda u svetu meri se milijardama, a populacija potrošača ove hrane nije više vezana samo za veru zbog čega je halal velika šansa za privredu Srbije.
Kako navodi Srpska razvojna agencija, trenutna vrednost tržišta na kojem se trguje halal sertifikovanom hranom i prehrambenim proizvodima procenjuje se na 547 milijardi dolara, a od ukupnog prometa hrane na svetskom nivou, ovo tržište obuhvata 12 odsto globalne trgovine.
 
Kako piše "Kurir", halal većina vezuje za islam, međutim, njemu su sve više naklonjeni i drugi koji vode računa o svojoj trpezi. Ekonomista Momir Brklja kaže da je halal tržište najbrže rastuće tržište na svetu.
 
"Pre svega treba imati u vidu da islamske zemlje uglavnom nemaju dovoljno hrane, zbog čega su primorane da je uvoze, naročito meso, prerađevine od mesa i mlečne proizvode, a osim toga, procene su da čak dve trećine nemuslimanskog stanovništva u Evropi i Americi kupuje ove proizvode jer ih smatraju sigurnim. To sve predstavlja veliku šansu za proizvođače iz Srbije", navodi Brklja.
 
Dobijanje halal sertifikata košta između četiri i pet hiljada evra. Prema rečima direktora Agencije za sertifikovanje halal kvaliteta Samira Tandira, država već godinama daje subvencije za njegovo uvođenje.
 
"U Srbiji trenutno ima 53 preduzeća, pretežno u prehrambenoj industriji, koja posluju po ovim principima. Halal je trenutno biznis priča broj jedan u Srbiji, jer je pored hrane, halal turizam velika razvojna šansa, kako zbog 'Beograda na vodi', tako i zbog ulaganja turskih i azerbejdžanskih kompanija. Naše banje su interesantne gostima sa Bliskog istoka, a Koridor 10 je šansa za tranzitni turizam, imajući u vidu da kroz Srbiju prođe veliki broj Turaka", smatra Tandir.
 
Na Kopaoniku, Zlatiboru i u Beogradu postoji sedam hotela u procesu halal sertifikacije. Naime, "halal turisti" troše na godišnjem odmoru u proseku oko 1.700 dolara, za razliku od Evropljana, koji troše 1.200. 
 
Halal standardi
  • Ne sme se koristiti isti pribor i posuđe za spremanje halal i nehalal hrane
  • Sredstava za čišćenje ne smeju da sadrže alkohol
  • Životinje ne sme da kolje osoba pod dejstvom alkohola
  • Životinje sme da kolje jedino musliman, "jer samo oni znaju šta znači pomen božjeg imena prilikom klanja"

Teme

halal
  • Dušanka

    08.02.2017 20:49
    Evo dokumentarca o Halalu:

    http://youtu.be/07wkOwwkwFM

    Pogledajte pa sami zaključite da li bi iko normalan to podržavao i bavio se time radi profita sem ako nije svirepi sadista.
  • Nervirac

    08.02.2017 20:43
    Nemojte vise ,,privednih sansi", molim vas. Ubise nas svih ovih decenija.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija