Da li će "Koka-kola" spasiti "Agrokor"?

Nakon brojnih informacija da je kompanija "Agrokor" Ivice Todorića u finansijskim problemima, sve se češće spominje prodaja "Jamnice", koja bi trebalo da obezbedi vraćanje kredita i normalno poslovanje.
Kako pišu "Novosti", u toku su pregovori "Agrokora" i "Koka-Kole", koja je zainteresovana da preuzme "Jamnicu", ali do sada nije postignu dogovor oko cene. Naime, "Koka-Kola" je spremna da ponudi oko 500 miliona evra, dok navodno "Agrokor" traži i 800 miliona.
 
U "Agrokoru" zasad ne žele ništa da pričaju o mogućoj prodaji jednog od najprofitabilnijih preduzeća iz cele kompanije, a analitičari smatraju da Ivica Todorić u ovom času nema drugo rešenje nego da krpi rupe u finansijskom sastavu upravo tom prodajom. Sama "Jamnica" beleži uspešne rezultate u poslovanju, ali je problem što je "Agrokor" garantovao dobijanje nekih kredita baš vrednošću tog preduzeća. Kako "Agrokoru" uskoro dolaze na naplatu mnogi krediti, a 2019. godina bi mogla da bude presudna, vremena je malo da se kompanija stabilizuje.
 
Mnogi smatraju da bi odlazak "Jamnice" značio i kraj velike imperije "Agrokora", jer bi na red došle i druga preduzeća, što bi bitno promenilo status jednog od najvećih poslovnih lanaca u regionu. Za stabilnost "Agrokora" izuzetno je zainteresovana i hrvatska država, jer kompanija zapošljava 60.000 ljudi, a u Hrvatskoj 40.000. 
 
Iako hrvatska vlada ne želi da potvrdi da postoje planovi za pomoć kompaniji, oni se provode, jer bi mogući krah te kompanije doveo i celu državu u nesagledive probleme. To se događa u vreme kada se naziru prvi pozitivni znakovi za hrvatsku ekonomiju, koja beleži bolje rezultate u odnosu na prošlu godinu. Rast BDP-a bi mogao ove godine biti veći od tri odsto, pada i nezaposlenost, pa bi eksplozija problema sa "Agrokorom" značila i zaustavljanje daljeg rasta.
 
Veliku pomutnju izazvao je i ruski ambasador u Zagrebu Anvar Azimov, koji je prvo rekao da ruske banke više neće dalje da kreditiraju "Agrokor", a zatim i ublažio svoje izjave. Prema nekima, to je poruka koja je trebalo da oslabi rejting "Agrokora" u finansijskom svetu kako bi se lakše manipulisalo sledećim finansijskim potezima u vezi sa ovim poslovnim divom na kolenima. 
  • Mikula

    18.02.2017 22:05
    @niko
    Batice, to traje vec 7 meseci. Prinudna upava u Dijamantu, Merkatoru u Sebiji nije dozvoljen stecaj, Roda i Idea podili cene za 30% od n.g.
    Todoric se prepustio drzavi da vodi brigu o njegovim firmama zbog broja zaposlenih u Hrvatskoj.
    U Srbiji slicna prica.
    Svakako ce ih Lidl sve potopiti...
  • U prolazu

    18.02.2017 19:27
    Pogledajte seriju "Prosjaci i sinovi" i logika dotičnog će vam biti jasna. Taj mentalitet je duboko ukorenjen u sve naše tajkune , pa i u ovog.
  • Neko

    18.02.2017 19:20
    Podaci
    Agrokor duguje 500 miliona evra najvećim svetskim bankarima.
    U Hrvatskoj duguje 840 miliona evra hrvatskim bankama.
    Kod nas bi ostalo bez posla 10.000 radnika, u Hrvatskoj 60.000.
    Ugroženi su Merkator, Idea, Roda, Frikom i Dijamant.
    Suve činjenice.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija