"Srbiji će 2040. godine nedostajati 100.000 radnika"

Srbiji bi posle 2040. godine moglo da nedostaje od 80.000 do 100.000 radnika jer će biti sve manje radno sposobnih ljudi zbog iseljavanja i smanjenog priraštaja, rekao je ekonomista Ivan Nikolić.
Kako je istakao, dinamičan ekonomski rast izmedju ostalog zavisi i od kvantiteta i kvaliteta radne snage, njegove obrazovne i starosne strukture: "Stopa fertiliteta (plodnosti) u Srbiji je 2015. godine iznosila 1,46 i niža je nego 2001. godine kada je bila 1,58. Ta stopa nije dovoljna za zaustavljanje depopulacije".  
 
Dodao je da se protiv nepovoljnih demografskih tendencija ne može boriti demografskim oružjem, već da rešenja sada treba tražiti u poboljšanju u obrazovanju i prilagodjavanju potrebama tržišta rada, skraćenju dužine studiranja i ranijem zapošljavanju, kao i pomeranju starosne granice za penzionisanje.
 
Na svakom tržištu ima zanimanja koja su više i onih koja su manje tražena. Ali, struktura u Srbiji nije zavidna.
 
"Poslove nemamo za neke ljude koji su kvalifikovani za moderne sektore, imamo višak na strani starih zastarelih sektora", smatra Ivan Vujačić, sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu.
 
Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević ističe da "svetska populacija raste i da će se stanovništvo preraspodeljivati".
 
"U istoriji je bilo seoba naroda. Neke zemlje već sada imaju u vidu nedostatak radne snage i dozvoljavaju kontrolisan ulazak doseljenika. Zakoni tržišta deluju i granice je nemoguće potpuno zatvoriti", rekao je Kovačević.
  • ntn

    15.03.2017 19:23
    Šta ovaj predviđa...
    Da se motanje kablova iz celog sveta preseli u Srbiju????
  • Strava

    15.03.2017 12:46
    Strava! Biće posla za 25 godina.


    (facepalm)
  • pera

    15.03.2017 09:03
    100 iljada sljakera i 2 miliona ljudi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.