Pireus banka odlazi iz Srbije

Kao deo plana za smanjenje izloženosti prema inostranstvu, grčka Pireus banka namerava da proda podružnice u Srbiji, Bugarskoj, Rumuniji, Albaniji i Ukrajini.

Novi generalni direktor Pireus banke Hristos Megalou je, tokom predstavljanja planova grupacije do 2020. godine, izjavio da Pireus banka planira da proda svoje poslovanje u regionu Balkana i da smanji portfolio loših kredita.

"Naša vizija je da budemo najkredibilnija banka u Grčkoj. Naš strateški plan ima smisla i nije iluzija", rekao je Megalou, koji je u aprilu preuzeo funkciju generalnog direktora.

Pireus banka, čijih se 26,2 odsto nalazi u vlasništvu grčkog fonda za spasavanje banaka HFSH, još uvek je suočena sa problemom nenaplativih kredita posle duboke recesije u Grčkoj koja je pogurala nezaposlenost na rekordno visoke nivoe.

Grupacija, takođe, planira da se "oslobodi" još nekih aktiva, uključujući 40-procentnog udela u brodarskoj kompaniji "Helenik Sivejz" i svog 33-procentnog udela u kompanija za uzgoj ribe "Nireus akvakulture" i "Selonda", dodaje direktor banke.

Pireus banka, koja je u 67-procentnom vlasništvu institucionalnih inestitora, kreiraće odvojenu filijalu poznatiju kao "Pireus legasi junit", u sklopu napora da "očisti" svoj bilans stanja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija