Zbog suše, stočari strepe i od aflatoksina

Procenjuje se da će ovogodišnji rok kukuruza u Srbiji biti umanjen 60 odsto u odnosu na prošlogodišnji, ali i da će zbog suše i njegov kvalitet biti lošiji.
Zbog suše, stočari strepe i od aflatoksina
Foto: Pixabay
Naime, ovogodišnja suša, koja se poredi s onom iz 2012, osim pada prinosa, utiče i na kvalitet biljnih proizvoda, pa farmeri u Vojvodini strepe da će ih ove godine, uz male prinose, zadesiti i pojava aflatoksina, ali i da će doći do znatnog poskupljenja stočne hrane, a samim tim i mleka i mesa.
 
Višednevne visoke temperature i male količine kiše povoljno utiču na izazivanje aflatoksina i njegove pojave u kukuruzu i namirnicama, pre svega mleku, piše Dnevnik. Zbog toga stočari u Vojvodini procenjuju da će ove godine i kvalitet mleka biti lošiji nego prethodnih.
 
Proizvođač mleka iz Gajdobre Vasilije Ivković, koji ima oko 160 muznih krava i koji se više od dve decenije bavi proizvodnjom mleka, ocenjuje da je ovogodišnja suša najgora od kada je u tom poslu. Napominje da su zbog suše bile teške i 2003. i 2012, ali da je ova godina nešto "što ne pamti".
 
Ova suša će se vrlo loše odraziti na proizvodnju mleka, ocenio je Ivković, dodajući da će prvo poskupeti stočna hrana, koje neće biti dovoljno.
 
Kako je dalje kazao, kvalitet hrane će biti veoma loš, a kvalitet silaže nikad lošiji.
 
Aflatoksin je proizvod razvoja plesni Aspergillus flavus, javlja se u predelima s vlažnom klimom, baš kao što je Srbija, ali kao posledica suše, koja je ovog leta obrstila srpske njive. U Srbiji se ekstremno pojavio u kukuruzu tokom sušne 2012. godine, kada je, po proceni stručnjaka, bilo zatrovano oko 70 odsto roda.
 
Preko kukuruza koji se koristi kao ishrana stoke, aflatoksin je dospeo u organizam krava.
 
Aflatoksini koji se nalaze u mleku najjači su poznati kancerogen u prirodi, a kada jednom uđe u lanac ishrane, teško se uništava. Stočnoj hrani i koncentratima mogu se dodati određeni minerali koji omogućavaju da životinja kroz izlučevine izbaci otrov iz organizma i ne veže ga u meso. Pošto je stočna hrana zatrovana zaraženim kukuruzom, taj kancerogen će se pojaviti u svim proizvodima koji su nastali kao posledica konzumiranja zatrovane hrane: u mleku, siru i drugim mlečnim proizvodima.
 
Potrošači ni po ukusu ni po mirisu ne mogu ni da posumnjaju da su mleko i druge namirnice toksične.
 
Strah od aflatoksina prisutan je i kod stočara u Sremu i oni se već pripremaju kako da ga spreče ili kako da se ponašaju u slučaju da se pojavi. Tako stočar Jovan Popović iz Šašinaca, koji ima 50 različitih grla stoke i 50 jutara zemlje, ne spori da je opasnost od pojave aflatoksina u takvom  sušnom periodu moguća, ali se priprema za prevenciju i radi na obezbeđivanju smeštajnih objekata za kukuruz.
 
Poljoproprivrednici će preduzeti svu kontrolu nad zrnastom hranom ubacivanjem raznih zaštitnih supstanci koje će umanjiti dejstvo aflatoksina, smatra Popović i dodaje da se analiza radi svakodnevno i svaka neispravnost hrane odmah se kontorliše i zaražene namirnice uklanjaju. Prema njegovim rečima, sve mere će se preduzeti da ne bi došlo do neželjene situacije.
 
Ukoliko ipak dođe do nekih problema u rodu žitarica i prinosu hrane i mleka, a pre svega u pojavi aflatoksina, onda je tu neophodna pomoć države, poručuje Popović.
  • Veganka

    13.08.2017 18:15
    Nadam se da će ih ovo dokusuriti mlekare. Prirodna hrana za krave nije kukuruz nego trava, a kravlje mleko je za telad a ne za ljude!
    http://www.youtube.com/embed/udiBgzcqNNY?start=7


  • Nemanja

    13.08.2017 12:48
    Steta sto niko na svetu nije smislio navodnjavanje. Mislim da bi to trebalo izmisliti i patentirati.
  • Иван Грозни

    13.08.2017 12:09
    То није никакав проблем. Решење је просто. Донеће одлуку да се повећава дозвољени ниво алфатоксина.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija