Za godinu dana sve poskupelo, najviše kafa i meso

Hrana, piće, komunalije, pokućstvo, obrazovanje, zdravstvo, transport, svi vidovi komunikacije, kao i hobiji u vidu rekreacije, skuplji su u proseku za 3,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine.
Za godinu dana sve poskupelo, najviše kafa i meso
Foto: Pixabay
Nova statistika pokazuje i da je praktično sve u Srbiji poskupelo za oko 2,5 odsto u proteklih šest meseci, ali je ipak jeftinije sada u odnosu na kasno proleće i početak leta, kad su cene svih proizvoda i usluga bile najviše. 
 
Pre godinu dana je hrana u proseku bila jeftinija više od četiri odsto. Kafa i riba su ubedljivo najviše poskupeli u trgovinama, a sledi meso i voće, kao i mleko i jaja. Povrće je skuplje za oko dva odsto u odnosu na prošlu godinu, šećer za tri odsto, kao i sokovi. Jeftinija je mineralna voda, hleb, žitarice i pojedina ulja.
 
Duvan je skuplji za oko osam odsto, alkohol za oko procenat, dok je zabeleženo pojeftinjenje piva, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.
 
Uglavnom je i roba poput odeće i obuće malo jeftinija. 
 
Malo su skuplje komunalije i održavanje stana, a najviše je poskupela struja i to za oko tri odsto. Poskupele su i pojedine usluge u zdravstvu (poput stomatoloških). 
 
Skuplji je i transport, uglavnom zbog poskupljenja goriva od oko pet odsto. Građani sada moraju i više da izdvajaju za većinu rekreativnih i kulturnih aktivnosti, kao i za posetu restoranima i hotelima.
 
Iako se radi o, na prvi pogled, beznačajnom poskupljenju, kada se sagleda dugoročno, građani se godinama unazad suočavaju sa konstantnim rastom cena proizvoda koje čine potrošačku korpu, a koja je sve praznija. Nizak životni standard, stagnacija plata u privatnom i pad primanja u javnom sektoru doveo je do niske kupovne moći, a nedovoljna konkurencija na tržištu do rasta cena određenih namirnica - najčešće onih koje redovno koristimo.
 
Više o ovoj temi, kao i o stavu udruženja za zaštitu potrošača, čitajte u našem tekstu OVDE.
  • Žena 55 godina

    18.08.2017 14:32
    @Novosadjanin
    Meni je ukinuto i uzeto mnogo više nego Vama.Meni je ukinuto pravo da penziju uopšte primam do navršene 65 godine života.
    To je 10 godina manje primanja penzije i 10 godina više uplate poreza i doprinosa na moju zaradu (68% na neto)
    Koliko je meni mesa,banja i svega ostalog uzeto ne smem ni da sračunam.
    Meni je uzeto para u vrednosti jednog lepog trosobnog stana u NS.
  • White Power

    14.08.2017 14:19
    Dahije
    A PP pre neki dan razvezao o "500 eur do kraja '18.", ko Fililip Visnjic o Marku kraljevicu i Musi kestendziji. Te ovako cemo, te onako cemo.
    Klasicna radikalska podmetacina-fol veca plata, on napuca cene svega, a tebi sve gore.
    Moraju otici sto pre, jer je ovo vec pitanje opstanka.
  • baron

    14.08.2017 14:12
    komentar
    Pisac ovih redova o poskupljenju neide u nabavke u radnje i na pijace a i racunica mi je slabija strana na sve procente treba dodati jos jednu nulu.Tako da se zna da nista nije poskupelo 1 i 2 posto nego 10 , 20 i vise posto.Komunalije placa ko mora zasticeni glasaci i pripadnici vladajuce oligarhije ne placaju nista.Kako je moguce da nasa bivsa sugradjanka estradna umetnica neplaca struju godinama u bgd i na Kopu.Ima li tome kraja.Stamota.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Smanjene devizne rezerve NBS

Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da su bruto devizne rezerve na kraju marta ove godine bile 24,9 milijardi evra, što je u odnosu na kraj prethodnog meseca smanjenje za 89,3 miliona evra.