Zbog dolaska Ikee preprodavci ostaju bez posla

Od kada je zvanična robna kuća "Ikea" otvorila vrata svojim kupcima u Bubanj potoku, kod Beograda, preprodavcima njihove robe se posao više ne isplati. Jer, sada cenama ne mogu da konkurišu švedskom proizvođaču.
Zbog dolaska Ikee preprodavci ostaju bez posla
Foto: Pixabay

Kako su za "Novosti" rekli u jednoj od beogradskih radnji, gde se prodaje roba iz "Ikee", nisu sigurni da će smeti i dalje to da rade.

"Moraću da se raspitam hoću li moći da prodajem ovde svoju robu ili šta da radim", rekao  je jedan trgovac, oko koga se nalaze "Ikeine" lampe, činije, čaše i sitnice za kuću. "Ovde smo primali narudžbine, a donosili smo iz Budimpešte. Cene su nam 25 odsto veće nego u Mađarskoj."

Koliko je trgovanje ovom robom bilo isplativo pokazuje i to da su se proteklih godina otvarale brojne radnje sa "Ikeinom" robom. Na internetu i društvenim mrežama njihova roba je bila jedna od najtraženijih. Najčešće se naručivala iz Budimpešte, a razlika u ceni je bila od 20 do 30 odsto. Trgovci su, međutim, mnogo više zarađivali.

"Kada pazarim u robnoj kući u Pešti, tražim da mi se overi račun zbog povraćaja poreza na dodatu vrednost. Da bi dobio porez natrag, moram da pazarim iznad 170 evra. Račun overavam i na carini, da bi na graničnom prelazu u agenciji koja se bavi povraćajem PDV mogao da povratim novac od tog poreza. PDV u Mađarskoj iznosi 27 odsto, ali agencija uzima procenat, pa se taj povraćaj smanjuje. Ako se vratim u "Ikeinu" radnju sa tim računom i potvrdama, mogu da dobijem svih 27 odsto", priča jedan od trgovaca.  

Računica pokazuje da jedan stočić za dnevnu sobu od 100 evra u Budimpešti dok dođe do Srbije poskupi na 120 evra. Trgovac zaradi više od 20 evra na tom stolu, jer mu se od poreza vrati 27 odsto, odnosno u ovom slučaju 27 evra. Ukupno njegova zarada je 47 evra. Od toga treba odbiti troškove prevoza i česta podmićivanja carinika da progledaju "kroz prste".

I u velikoj novobeogradskoj prodavnici, gde se prodaje "Ikeina" roba, nisu sigurni da li će nastaviti sa ovom robom ili ne. Za razliku od beogradskih, vlasnici radnja sa "Ikeinom" robom u drugim gradovima kažu da će se situacija razjasniti narednih meseci, ali računaju da se njihovim mušterijama ipak isplati da odvoje neki dinar više nego u Beogradu, jer bi im naručivanjem sa zvaničnog srpskog sajta "Ikee" ceh bio mnogo veći.

Otvaranjem "Ikee" napravljene su razlike u cenama istih proizvoda pod ovim švedskim brendom. Tako, na primer, stočić za kafu dimenzija 90 puta 50 centimetara u novootvorenom objektu kod Bubanj potoka može da se kupi za 2.499 dinara. Isti stočić u radnji sa "Ikeinom" robom staje najmanje 2.800 dinara.

Luster "knapa" u robnoj kući je 2.499, dok za njega kod privatnika valja izdvojiti 2.800 dinara. Radna lampa je 600 dinara jeftinija u "Ikei" nego u malim radnjama.

  • Madman

    20.08.2017 11:45
    Sverceri
    I dalje ne povoljnije i donesu ti na vrata.
  • Недељко

    20.08.2017 07:27
    Такви смо
    Не знам за Икеу али верујем да је тачно то што је Лола написала. Ја пратим цене ручног електричног алата и слика је слична. Код нас су цене веће од 20 до 50% што је стварно апсурд.
  • LOLA

    19.08.2017 21:11
    Razocaravajuce
    Do pre nekoliko meseci sam zivela u Austriji i redovno kupovala u Ikei. Bas sam se obradovala kada sam cula da ce otvoriti objekte i u Srbiji, ali cene istih proizvoda u Srbiji su drasticno vece u odnosu na (vazece) cene u Austriji i kupovina u Ikei pod tim uslovima, apsolutno vise nema smisla. Npr. Stocic za kafu koji u Austriji vec godinama kosta 5 €, ovda kosta 1999, sto za sminkanje sa pokretnim ogledalom je u Austriji 169.90 €, kod nas (isti model) kosta 29.990 din sto je nekih 80€ razlike.... steta....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija