Antić: Rekordna proizvodnja uglja, imali smo i za izvoz

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je da je zahvaljujući značajnoj proizvodnji uglja Srbija ovog leta imala dovoljno struje da pokrije ukupnu potrošnju, ali da je imala i određene viškove za izvoz.
Antić je za televiziju Pink rekao da je sušno leto povećalo probleme u regionu, što je izazvalo deficit u hidrološkoj proizvodnji električne energije i dovelo do manjka u regionu i značajnog povećanja cene struje na berzi.
 
Prema njegovim rečima, Srbija je bila dobro pripremljena za takve scenarije i iskoristila je činjenicu da ima masovnu proizvodnju uglja, pre svega u Kolubari.
 
"Dobrom organizacijom i žestokim radom rudara u Kolubari i Kostolcu, to su rekordne proizvodnje uglja za ovaj period godine. Srbija je imala dovoljno struje da pokrije ukupnu potršnju, ali imala je i određene viškove koje smo izvezli po ovim dobrim cenama", kazao je Antić.
 
On je naveo da je prošle godine avgustovska cena struje bila oko 30 evra, a da je ove godine 60 evra.
 
"Srbija u julu i prvoj polovini avgusta izvezla struju od oko 160.000 megavat sati električne energije i tu struju prodala na berzi za nešto manje od desetak miliona evra", rekao je Antić.
 
On je rekao da u regionu svi uvoze struju, sem Srbije i BiH.
 
"Struja se najviše izvozi u Albaniju, Crnu Goru i Makedoniju", naveo je on.
 
Na pitanje da li će Srbija imati dovoljno uglja, Antić je rekao da Srbija ima solidne depozite uglja i dobro organizovanu proizvodnju.
  • Zivan

    20.08.2017 10:10
    Ministar, ipak, nije ustvrdio da će za zimsku, znatno veću, proizvodnju struje na deponijama elektrana biti dovoljno struje...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija